Sveriges ledande travtidning
ANNONS

”Mycket kvar att uträtta”

Foto: STEFAN MELANDER/STALLTZ.SE
Aperfectyankee provar på comeback efter snart två år. Foto: STEFAN MELANDER/STALLTZ.SE

Han vann världens största tvååringslopp i USA, Peter Haughton Memorial, och hade även en bra treåringssäsong.
Efter nästan två års bortavaro är nu Jim Oscarssons Aperfectyankee redo för kvallopp i Eskilstuna.

Publicerad:

Segern med Aperfectyankee (e. Yankee Glide) i Peter Haughton Memorial 2012 är Jim Oscarssons största hittills. Han satt själv i vinnarsulkyn och sammanlagt inbringade tvååringssäsongen i Nordamerika drygt två miljoner kronor. Aperfectyankee fick även ihop nästan 1,9 miljoner som treåring (bland annat fyra i Hambletonian) innan Jim sedan tog hem honom till Sverige.
– Hästen fick något sorts virus i samband med starter i Kanada sent som tvååring. Även om han gick bra som treåring var jag ändå aldrig nöjd med honom då. Vi provade sedan några starter i Sverige, men det blev mest en flopp. Han tappade spänsten i loppen och var aldrig sig lik, berättar Jim.

Senaste starten gjordes den 10 december 2014. Nu är dock Aperfectyankee redo för kval igen. Detta på söndag i Eskilstuna.
– Hästen är arbetsglad och verkar rejält på gång. Faktum är att han känns som en helt annan häst nu, ungefär det samma som när jag var som mest nöjd under hans debutsäsong. Vi börjar dock med kvalloppet och tar sedan ett steg i taget. Jag tror dock att hästen har mycket kvar att uträtta på travbanan. Egentligen kan man säga att han bara tävlat ordentligt under 1,5 år.

Under tävlingsuppehållet har Aperfectyankee verkat som avelshingst. Hästen fick högst betyg av samtliga (84 poäng) vid avelsvärderingen på Axevalla i slutet av februari 2014. Men någon rejäl efterfrågan på hans tjänster har det inte varit hittills.
– Nej, han har inte varit så populär. Det finns 13 avkommor födda i år och ytterligare tre från 2015. Jag har dock hållit igång honom hela tiden och nu känns det spännande att prova tävlingsbiten igen, avslutar Jim.

Aperfectyankee har så här långt tagit åtta segrar på 32 starter och tjänat 4.090.844 kronor.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.