Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Nicolaj i dopinghärva

Foto: Mia Törnberg/TR BILD
Nicolaj Andersen har fått problem efter ett positivt dopingprov på Adriano B.R. Foto: Mia Törnberg/TR BILD

Den 25 september segrade Nicolaj Andersens tyske fyraåring Adriano B.R. i ett Breeders Crown-lopp i Berlin med drygt 20.000 euro i förstapris. Nu har hästen lämnat ett positivt dopingprov från den tävlingsdagen.

Publicerad:

Det är det tyska travförbundet (HVT) som har lämnat det här dystra beskedet till sin danska motsvarighet (DTC). Adriano B.R. (e. Adrian Chip) har testats positivt i avseende på Hydrochlorothiazide. Tränaren Nicolaj Andersen känner sig helt oskyldig till det hela.
– Jag har absolut inget att dölja och det här kommer som en chock för mig, säger Nicolaj till danskhv.dk och fortsätter:
– Det ämne som Adriano B.R. har testats positivt för används inom humanmedicinen framför allt till hjärtpatienter för att sänka blodtrycket. Jag är till 99 procent säker på att hästen måste ha fått i sig ämnet i samband med Berlinstarten.

Nicolaj är medveten om sitt tränaransvar och erkänner att han gjort åtminstone ett misstag.
– Jag borde inte ha godkänt den box som hästen blev erbjuden, utan krävt en ny. Det var det enda fel som vi gjorde.

Nicolaj och ägaren Peter Wilhelmsen har begärt att även B-provet ska analyseras, men har ingen förhoppning om att detta ska visa något annat. Ett dopingprov på Adriano B.R., som togs under den danska Derbyhelgen på Charlottenlund den 28 augusti, har enligt Nicolaj inte visat sig positivt i avseende på Hydrochlorothiazide. Däremot har det inte framkommit några uppgifter ännu om det togs något dopingprov på hästen i samband med starten i Grosser Preis Von Deutchland den 9 oktober (oplacerad), där Per Linderoth segrade med Cruzado dela Noche.

Adriano B.R. har startförbud tills vidare. Fyraåringen kan så här långt visa upp sju vinster och 37.608 euro i insprungna pengar.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.