Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Norge tappar kvarts miljard på ökat spelansvar

Foto: ATG/Pressbild
Bilden har ingenting med Norges spel att göra. Foto: ATG/Pressbild

Norsk Rikstoto tvingades införa registrering av spel hos ombuden för ett år sedan.
Dessutom infördes spelgränser vid årsskiftet.
Spelbolaget förväntas att tappa upp emot 250 miljoner kronor i omsättning i år.
– Processen har blivit vanskligare och ombuden har tappat omsättning, säger Trav og Galopp-Nytts chefredaktör Truls Pedersen.

Publicerad:

Om ATG går samma framtid till mötes som grannlandet Norge gjort under det här året lär omsättningen sjunka under kommande år. I år är prognosen att Norsk Rikstoto tappar knappt en kvarts miljard jämfört med fjolåret då rekordsiffran 3,9 miljarder kronor uppnåddes.
– Det är tveklöst så att det har påverkat omsättningen med registreringen av spel. Ombuden har förlorat omsättning, säger Truls Pedersen, chefredaktör på Trav og Galopp-Nytt.

– Dessutom ska man veta att 7,5 % av spelet hos ombud har varit provision till ombuden. Eftersom en del spel flyttats från ombud till digital miljö, alltså rikstoto.no, så har NR inte behövt betala ut sådana provisioner till ombuden.

Få andra fördelar?

Norska spelbolaget har fått beröm av tillsynsmyndigheten.
– Man kan spekulera i att de försöker att vara så ansvarsfulla som möjligt, bli bäst i klassen för att i det långa loppet kunna få vissa fördelar när det ska förhandlas om saker. Norsk Tippning har en något enklare process vad det gäller registrering av spel, kanske har Norsk Rikstoto varit lite för snabba på att möta myndighetens krav för spelansvar?

Precis som i Sverige sker en hel del av spelet på banan i digital miljö via exempelvis telefoner.
– Så är det. Ungefär två procent av totalomsättningen sker i totoluckorna.

"ATG:s krav är tufft"

Carl Fredrik Stenström är kommersiell direktör på Norsk Rikstoto, som alltså inte har samma krav som ATG ställs inför vid årsskiftet.
– ATG:s krav är tufft, det är en jätteutmaning på stora tävlingsdagar med att registera allt spel, säger han.
– Vi har fått en öppning på banorna med oregistrerat spel, det gäller dock endast på arrangemanget på banan. Man kan alltså inte spela till Solvallas tävlingar från Bjerke travbana utan att registrera sig.

Den öppningen innebär dock större ansvar.
– Vi ska årligen genomföra riskvärdering av det oregistrerade spelet på banorna. Jag vill också poängtera att 30 % av allt spel som görs i totoluckorna är registrerat, kunder som alltså självmant valt det.

Terminalbyte minskade kostnader

Trots att är det är möjligt att registrera spel i samtliga totoluckor i Norge har inte kostnaden varit svindlande.
– Nej, för vi bytte ut våra gamla terminaler – de som ATG har i dag – för sex-sju år sedan. Det vi har behövt göra är att installera kortterminaler för betalningen vid dessa spelterminaler vilka vi leasar.

Införde spelgränser

Stenström menar att det finns ytterligare skäl till årets omsättningsnedgång än spelregistreringen.

– Nedgången beror på två saker: Registrering hos ombuden som hämmat spelet samt spelgränser. Från och med 1 januari så har vi spelgränser i Norge och den initiala gränser var 1000 norska kronor per dag, 2000 nok för sju dagar och 5000 nok på 30 dagar. Vår lösning var att skicka sms till alla kunder med en länk där de smidigt kunde ändra sin gräns. Gränserna kom till efter diskussion med Spelmyndigheten. Det man ska säga är att en del också ändrade sina gränser nedåt.

"Behåller kunderna längre"

Licensmodellen som införs i Sverige är inte en variant av Norges regelverk, där tillämpas en så kallad "enrättsmodell".
– Även om vi inte har den licensmodell ni kommer att få har vi tydliga krav på spelansvar och information till kunderna.
– Genom spelgränserna så behåller man kunderna längre för att de håller sig inom ramarna för vad de tycker är rimligt att förlora.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.