Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Norring ersätter Andersson

Foto: Erik Gustafsson/Svensk Travsport
Frans Norring är ny ordinarie måldomare på Gävletravet. Foto: Erik Gustafsson/Svensk Travsport

Efter 41 år i tjänst på Gävletravet slutar Jan-Olov Andersson. Han ersätts nu i måldomarnämnden av 20-årige Frans Norring.
– Frans har visat, såväl under utbildningen och under sin praktikperiod, att han brinner för travsporten och är noggrann i sitt arbete, säger Gävletravets sportchef Mathias Gustafsson.

Publicerad:

Efter lång och trogen tjänst på Gävletravet valde Jan-Olov Andersson att sluta sin tjänst vid årsskiftet. Han började arbetet i måldomarnämnden på gästrikebanan redan 1976.
– Janne kan se tillbaka på en fantastisk tid inom travsporten där han har haft stor betydelse för Gävletravets verksamhet med bland annat utbildning och samordning med alla funktionärer genom åren, säger Gävletravets Sportchef Mathias Gustafsson i ett pressmeddelande.

Gävletravet har valt att rekrytera 20-årige Frans Norring och han tar, från och med 2018, en ordinarie plats i banans måldomarnämnd. Norring gick Gävletravets funktionärsutbildning 2016 och praktiserade under hela 2017 i måldomarnämnden.
– Frans har visat, såväl under utbildningen och under sin praktikperiod, att han brinner för travsporten och är noggrann i sitt arbete. Frans har hela tiden växt med sin arbetsuppgift och han har visat att han förtjänar en ordinarie tjänst i en roll som är väldigt viktig. Jag känner mig trygg att få in honom i vårt övriga rutinerade manskap i måldomarnämnden, säger Mathias Gustafsson.

Frans Norring brinner för travsporten och ser mycket fram emot den nya ordinarie rollen. Frans har bakgrund inom ponnytravet som aktiv, men fokuserar nu fullt ut på påverka travsporten inom andra typer av roller.
– Många har förebilder som Örjan Kihlström, Björn Goop eller Erik Adielsson, men jag har haft personer i andra roller som förebilder. Som måldomare och funktionär är man med i högsta grad både före, under och efter loppen. Det krävs mycket fokus.

Vad är det som lockar dig med arbetet?
– Att får vara med där det händer. Det är en roll som kräver ansvar och stresstålighet och att man vågar stå för sin sak och beslut. Jag blev tilldelad rollen efter att ha testat på ett tag under 2017 och jag tycker att det är kul att Gävletravet tagit ställning och vågar rekrytera en ungdom. 

– Överlag tycker jag att det är bra att man fokuserar på att få in ungdomar. Vi arbetar i team och även om jag kanske inte kan bidra med så mycket rutin i början hoppas jag kunna bidra med bra värderingar. Jag tycker också att det är viktigt att visa upp att man kan jobba inom travet på flera sätt, inte bara som aktiv.

Vad är din målsättning inom travet på sikt?
– Jag är absolut med i måldomarnämnden på Gävletravet fortfarande. Det hoppas jag få hålla på med livet ut. Jag kommer att viga mitt liv åt travet, det är skrivet i sten.

Gävletravet kommer att avtacka Jan-Olov Andersson nästkommande tävlingsdag, fredagen den 19 januari. Då körs bland annat Jan-Olov Anderssons lopp. Måldomare på Gävletravet är Jan Törnqvist, en roll han haft sedan 2017. Jan Törnqvist arbetar även som riksdomare.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.