Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Norrtrav i graven

Foto: Kanal75.
Norrtravs ordförande Lars Olofsson berättar om varför styrelsen föreslagit att Boden och Skellefteå ska gå skilda vägar. Foto: Kanal75.

Det höll i drygt fyra år. Men efter gårdagens medlemsmöten i Boden och Skellefteå står det klart att Norrtrav upplöses.

Publicerad:

Det finns många exempel på sammanslagningar inom idrotten, men tyvärr är det oftast svårt att få ett lyckat utfall i längden. Våren 2013 hade travbanorna i Boden och Skellefteå kommit fram till att bästa lösningen för båda parter var att fördjupa samarbetet och slå ihop de båda travsällskapen. Nybildade Norrtrav med runt 350 medlemmar och sammanlagt 53 årliga tävlingsdagar skulle ge ytterligare ett lyft.
– Vårt gemensamma sällskap innebär nya möjligheter för båda banorna. Sammanslagningen är nödvändigt och vårt sätt att säkerställa och driva utvecklingen av travsporten i norra Norrland. Vi är beroende av varandra och jag tror att utvecklingen går mot flera sammanslagningar av banor inom svensk travsport, sade Norrbottens Travsällskaps ordförande Lars Olofsson då i ett pressmeddelande.

Lars Olofsson blev också ordförande i Norrtravs styrelse och har varit detta fram till nu. Även om det formella beslutet inte kan tas förrän efter höstmöten och extrainkallade möten på respektive bana pekar nu allt på att Norrtrav snart är upplöst.
– En enig styrelse i Norrtrav kommer att föreslå detta. Vi har nått en del framgångar vad gäller rationaliseringar och besparingar, men det är för stora motsättningar mellan banornas medlemmar i övrigt. Det blir lite ”vi mot dom” när olika saker ska planeras och beslutas. Man kan jämföra det hela med två idrottsklubbar som slås ihop, men där klubbkänslan i respektive förening blir för stark för att ett samarbete ska kunna fortsätta, förklarar Lars Olofsson.

Det är 15 mil mellan Boden och Skellefteå och det skiljer också ganska mycket även i övrigt mellan banorna. Bland annat då hur medlemmarna ser på sina respektive banor.
– Jag trodde att alla hade uppfattningen att Boden skulle vara Året Runt-bana medan Skellefteå fokuserade på tävlingar under sommarren. Men i själva verket är det inte så. I Skellefteå är man fortfarande intresserade av att tävla året runt och kämpa om att komma tillbaka i den kategorin. Jag förstår inte det tänket alls, fortsätter Lars Olofsson, som också menar på att båda banorna genom samarbetet tappat fart.
– Det har tidigare också varit stora personalbekymmer på Bodentravet och allt som allt tycker jag att vi hamnat två år efter på grund av samarbetet. Varje fråga blir så komplicerad och tar för lång tid att behandla med nuvarande organisation. Det är mycket tyckande fram och tillbaka och ingen ”vi-känsla”.

Kommer det finnas kvar något samarbete mellan Boden och Skelleftetravet efter Norrtravs upplösning?
– Jo, absolut. Vi fortsätter att samarbeta när det gäller stora arrangemang och just nu är det aktuellt med en ny startbil. Då försöker vi förstås hitta en gemensam lösning. Flertalet uppgifter, som tidigare låg ute på banorna, har övertagits av Svensk Travsport centralt. Dessutom har vi även HAC, som sköter ekonomin. Så i de här fallen behövs inga samarbeten mellan olika travbanor.

Styrelsen i Norrtrav hade uppe frågan om en eventuell upplösning före sommaren.
– Representanterna från Skellefteå var lite tveksamma just då, men vi bestämde oss för att ta sommaren på oss för att fundera vidare. Vid senaste styrelsemötet var vi sedan eniga om att upplösa Norrtrav.

Lars Olofsson själv gav i princip upp Norrtrav tidigare i år.
– Vi försökte göra ett byte. Det skulle innebära att Boden tog över Skellefteås V75-omgång i oktober medan Skellefteå istället fick vår V86-omgång i slutet av juli. Styrelsen var enig i frågan, men medlemmarna på Skelleftetravet var kategoriskt emot ett sådant byte. De trodde att banan sedan aldrig skulle få arrangera V75 någon fler gång. Med sådana här olika uppfattningar går det inte att ha ett samarbete.

 

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.