Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Norsk oro: "Flera tränare kan försättas i konkurs"

Foto: Anders Kongsrud/www.hesteguiden.com
Svein Morten Buer. Foto: Anders Kongsrud/www.hesteguiden.com

Ett skattetekniskt mål skakar den norska travsporten.
Vinner domen laga kraft kan följden bli att norska proffstränare ska betala tillbaka över 20 miljoner kronor till staten.
– Väldigt dramatiskt, flera företagare kommer i så fall att gå i konkurs, säger Det Norske Travselskaps generalsekreterare Svein Morten Buer.

Publicerad:

Det omfattande målet som varit uppe i flera rättsliga instanser började av en ren slump 2015 då norska motsvarigheten till Skatteverket gjorde en rutinmässig kontroll i travtränaren Åsbjørn Tengsareids papper och fann då det märkligt att han inte betalat moms på sina provisioner samt uppsittningsintäkter.

Långdragen process

Efter att målet behandlats av förvaltningen som sköter skatterelaterade ärenden samt överklagats väntade rättslig process i Norges motsvarighet till tingsrätten. För knappt ett år sedan vann Åsbjørn Tengsareid målet i Sandefjord tingsrätt där norska förbundet bistod med stöttning och juridisk hjälp. Domen överklagades dock till lagmannsretten – översatt till svenska hovrätten – och där förlorade Tengsareid på samtliga punkter, vilket tgn.no rapporterat om i dag.

"Vi förstår inte skillnaden"

Domen innebär att han ska eftertaxeras och därmed betala moms på just uppsittningar och provisioner. 
– Vi menar att domen är oriktig, att det inte är rimligt, säger Svein Morten Buer, generalsekreterare på Det Norske Travselskap.
– För hästägare är det ingen moms på prispengarna då det framgår tydligt i regelverket att det är en tävling och någon förväntat inkomst finns inte. Vi förstår inte riktigt skillnaden i det här fallet då eftersom att provisionsbaserad inkomst är rörlig och inte fastslagen på något vis. Visserligen kan en kusk påverka utfallet i större utsträckning än en hästägare men vederbörande kan inte veta vad inkomsten blir före loppet.

Gjordes genomgång 2012

Enligt domen i lagmannsretten ska eftertaxering ske från 2014.
– I utgångspunkten är det så att skattekontoret kan gå tillbaka tio år i tiden när det handlar om sådana här mål men oftast landar det vid tre år. I det här fallet valde man bara 1,5 år tillbaka i tiden och jag tror att det hänger samman med en stor kontroll som utfördes 2012 då man inte hade synpunkter på hur travtränarna agerade ekonomiskt.

En månad på sig att överklaga

Vad händer framöver?
– Det är upp till förbundets styrelse att ta ställning till: Om domen ska överklagas till Höyesterett – Högsta domstolen – eller inte. Jag tror att det blir en överklagan men det beslutet ska fattas formellt först. Sista dagen att överklaga är 23 maj. 
För stunden handlar målet enbart om Tengsareid men om domen från lagmannsretten står fast innebär det i praktiken att alla norska A-licenshavare omfattas av regelverket.
– Det vore väldigt dramatiskt, flera kan försättas i konkurs. 

Totalt har det sedan 2014 till dags dato betalats ut över 109 miljoner norska kronor i provisioner och uppsittningsavgifter. En eftertaxering för hela branschen skulle innebära att nästan 22 miljoner norska kronor ska betalas tillbaka. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.