Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Norska flaggan i topp

Foto: GERARD FORNI
Papagayo E. och Ulf Ohlsson avgjorde Yonkers International via open stretch, före Timoko och Creatine. Foto: GERARD FORNI

Papagayo E. gav norsk travsport en av dess största segrar någonsin. Ulf Ohlsson använde open stretch för att betvinga ledande Creatine i det återstuppståndna Yonkers International.

Publicerad:

- Det känns overkligt. Jag har nog inte fattat ännu att det är sant, sade Ulf Ohlsson till ATG Lives utsände Tony Ryttar direkt efter loppet. 

Förstapriset är hela 500.000 dollar och den Jan Kristian Waaler-tränade femåringen Papagayo E. - som presenterade sig på allvar för den svenska publiken när han i våras vann Kjell P Dahlströms Minne på Mantorp -  håvade alltså i New York in en segercheck som nästan är i nivå med den Prix d´Amerique har.
 
Ulf Ohlsson hade planen klar; han smög omedelbums ner Papagayo E. från spår två till rygg på Creatine och Johnny Takter som planenligt höll ledningen från innern. Det blev vinnarpositionen.
 
- Papagayo E. startade bra. Jag tyckte att Creatine var en bra rygg men blev lite orolig att inte Creatine skulle hålla hela vägen eftersom tempot var högt. I sista kurvan kände jag att Creatine skulle hålla till upploppet och då fick jag jättesegerfeeling, sade Ulf Ohlsson i segerintervjun.
 
Timoko och Björn Goop valde att svara positionen utvändigt ledaren när Adrian Kolgjini satsade offensivt från spåret längst ut bakom bilen med Mosaique Face, så Adrian fick vackert backa ner i andra par utvändigt. Men när Erik Adielsson efter ett varv bombade hårt med On Track Piraten kunde inte Timoko svara, och det var till och med inte långt borta att han blåste förbi Creatine också.
 
På slutvarvet attackerade Timoko i tredjespår och fick Mosaique Face i rygg, och med 500 meter kvar ruttnade Brian Sears bakom hemmafavoriten Bee A Magician på att sitta bakom Mosaique Face, som Adrian Kolgjini i det läget fick mana på rätt ordentligt. Bee A Magician sände i fjärdespår runt sista kurvan, och det blev för tung väg för amerikanskan som stumnade på upploppet.
 
In på upploppet hade On Track Piraten gett upp. Creatine hade fortfarande greppet, men kunde inte freda sig mot den fortfarande pigge Papagayo E. som Ulf Ohlsson vek ner på open stretch. Papagayo E. (e. Coktail Jet) vann på 1.12,6a/2.011 meter, före Timoko som fullföljde oerhört starkt och tog ner Creatine om andraplatsen sista biten.
 
- Jag var rädd att Johnny skulle släppa ledningen med Creatine till Mosaique Face, det var därför jag svarade ut honom på första långsidan. Timoko gjorde kanske sitt bästa lopp i karriären, han var fruktansvärt bra och borde ha varit slagen 400 kvar med den tuffa resa han fick, sade Björn Goop till ATG Live.
 
- Det kostade Creatine segern att vi fick lägga en speed mot On Track Piraten mitt i loppet, men i det läget han kom kunde jag inte släppa. Creatine kämpade in i mål och gjorde det fantastiskt bra, hästen är väldigt bra i ordning, sade Johnny Takter.
 
Bakom tättrion sköt Oasis Bi för Örjan Kihlström fram vasst sista biten till fjärdeplatsen, och B.B.S.Sugarlight grejade femtepengen från tredje par invändigt. 
 
- Jag är nöjd med B.B.S.Sugarlight. Jag gjorde vad jag kunde för att hålla ryggen på Creatine från start, men det lyckades inte riktigt, vi kom ett hack längre bak. Han spurtade bra, sade Johan Untersteiner.
 
Av overseas-gästerna blev Mosaique Face och On Track Piraten som tröttnade till slut lottlösa och Rod Stewart galopperade i starten.
 
- Jag tog en chansning och tyckte att det fanns viss chans att nå ledningen eftersom det gick sakta ut ur andra kurvan. Men nu blev On Track Piraten kvar i andraspår och det blev för tufft, sade Erik Adielsson.
ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.