Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Nu drar ST igång sin jakt på fuskare med övervakning

Foto: TR BILD
Foto: TR BILD

Nu kan Svensk Travsport använda sig av övervakningsstall under tävlingsdagar.
Men det blir en smygstart under första året.
- Vi kommer att använda oss av en "lightversion", säger Linda Höijer som är chef på avdelningen för hästvälfärd till ST:s hemsida.

Publicerad:

Det var i höstas som Travronden kunde berätta om nyheten att Svensk Travsport ska införa övervakningsstall, eller Detention barn som är den engelska benämningen, vid svenska tävlingsdagar.

Då hade inte Svensk Travsport riktlinjerna helt klara. Nu berättar Linda Höijer på ST:s hemsida om hur det ska fungera.

– Vi har enligt reglementet rätt att bevaka hästarna i övervakningsstallet från och med den tidpunkt vi önskar, exempelvis 24 timmar före start. Men vi kommer även att använda oss av en "light-version" där hästarna ska finnas på plats i övervakningsstallet senast två timmar före start. Syftet är kort sagt att vi har möjlighet att öka kontrollen av såväl hästar som utrustning. Vi kan dels kontrollera att ingen utomstående gör något mot de hästar som är uppstallade i övervakningsstallet i syfte att säkerställa hästarnas säkerhet. Dessutom kan vi kontrollera att ingen, varken tränare eller utomstående, får möjlighet att tillföra hästen något preparat eller annat som kan påverka hästens prestation på banan.

I artikeln i Travronden i september berättade Steen Morten Johansen, ansvarig för utredning och säkerhet, att det bara handlar om övervakning i några få storlopp under året. Så blir det inte enligt Linda Höijer.
– Nej, absolut inte. Självklart kommer övervakningsstall att införas vid till exempel Elitloppet, Hugo Åbergs Memorial och Åby Stora Pris, där vi redan nu stämt av med banorna gällande kontroll- och bevakningspersonal och liknande. Men vi har även planerat in flertalet banor och "mindre" tävlingsdagar där vi kommer att köra med bevakningstall, men då handlar det om "light-versionen" i första hand. 2020 blir lite av ett test-år för att se hur vi sedan kan utveckla och eventuellt förbättra delarna kring övervakningen. Det är självklart oerhört viktigt från vår sida att kommunicera ut informationen och att även banorna får tydliga instruktioner för att kunna informera sina aktiva.

Frågan är om det blir ökade kostnader för travbanorna och för de tränare som blir tvingade att ställa sina hästar i övervakningsstallet inför en tävlingsdag?

– Nja, Svensk Travsport kommer att stå för de ökade resurser som kommer att behövas gällande själva bevakningen. Men det är klart att det kan bli en ökad kostnad för tränarna när det gäller att ta in extra personal. Vi har dock pratat med flertalet tränare och det känns som att de flesta har förståelse för detta. Vi har även informerat Tränarföreningens styrelse som är positiva till införandet av övervakningstall, säger Linda Höijer på ST:s hemsida.
 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.