Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Nu kommer Lördagsloppet

Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN
Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN

Från och med 2 maj utökas V75-lördagarna med Lördagsloppet. Ett lopp med 100.000 kronor i förstapris, där målet är ännu högre kvalitet på sporten och högre vinster på spelet.

Publicerad:

En V75-dag består vanligen av de sju loppen som ligger på V75-kupongen, och ytterligare en handfull så kallade ramlopp. Ett av ramloppen ges nu en rejäl prispengahöjning och döps om till Lördagsloppet. De veckor då startlistorna till de tilltänkta V75-loppen ser ut att kunna innehålla för många storfavoriter, kan man istället lägga in Lördagsloppet som ett av de sju loppen på V75-kupongen. Då blir V75-omgången lite svårare vilket oftast leder till högre vinstutdelning.
– Det finns både sportsliga och spelmässiga skäl att införa Lördagsloppet. Dels vill vi erbjuda något extra till de hästägare och tränare som tävlar på V75-dagarna, dels vill vi ha fler bra lopp att välja bland när vi ska bestämma lopp till veckans V75-kupong, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson till svensktravsport.se.

Propositionen i Lördagsloppet kommer att vara lika varje vecka och är särskilt skriven för att locka många jämna hästar med potentiell vinstchans. Förstapriset blir 100.000 kronor, distansen 2640 meter voltstart med femton startande.
– Lördagsloppet ger oss möjlighet att göra V75 till ett mer spännande spel. Vi kan nu lägga lite jämnare lopp på V75-kupongen vilket bäddar för högre vinster, säger ATG:s vd Hasse Skarplöth som konstaterar att det varit osedvanligt många ”lätta” V75-omgångar i vår, där det inte blivit någon utdelning på fem rätt.

Svensk Travsport gör några ytterligare smärre justeringar i V75-propositionerna för att undvika att det ska bli alltför många stora spelfavoriter framöver.
– Från och med maj kommer fler V75-lopp startas med voltstart. Till exempel är det voltstart i Klass II-loppet i Örebro 2 maj, och voltstart i både Klass I och Bronsdivisionen på Umåker 9 maj. Dessutom kommer vi alltid att ha femton startande när Diamantstoet körs på V75, oftast med så kallad spårtrappa vilket möjliggör femton hästar bakom startbilen. Två åtgärder som ställer lite högre krav på spelfavoriterna än vad som är fallet om loppen startats med autostart och tolv hästar, säger Petter Johansson.

Det nya Lördagsloppet kommer alltid att vara öppet för hästar som har tjänat upp till 275.000 kronor, alltså hästar som är på väg upp i det elittävlande som V75-loppen innebär. Distansen kommer att vara 2640 meter och det blir 20 meters tillägg för de hästar som tjänat mer än 100.000 kronor.

Så här kommer det att se ut i propositionen:
Prop 8. Lördagsloppet
För hästar med 30.000 kr – 275.000 kr.
2640 m. Tillägg 20 m vid vunna 100.001 kr.
Pris: 100.000-50.000-25.000-13.500-8.000-(5.000) kr.

Lördagsloppet körs redan från och med 2 maj i Örebro, vilket innebär att några av de tidigare utskrivna propositionerna ändras. Samtidigt höjs prispengarna.
– Ja, vi och ATG vill ha Lördagsloppet nu direkt, det har ju varit väldigt många favoritbetonade V75-lopp under våren. Därför har vi ändrat propositionen i ett ramlopp på V75-dagarna i maj. Lördagsloppet körs på alla ordinarie V75-dagar, förutom V75-finaldagarna. Totalt kommer fem miljoner kronor att delas ut i prispengar i Lördagsloppet under året, varav hälften är omfördelning från andra lopp och hälften är nya prispengar, säger Petter Johansson.

De loppen som heter Klass II, Klass I, Bronsdivisionen, Silverdivisionen och Gulddivisionen hamnar nästan alltid på V75-kupongen. Därutöver finns ytterligare ett par lopp som utskrivna för att bli V75-lopp, det kan till exempel vara ett lärlingslopp eller kallblodslopp. Och slutligen finns ytterligare en handfull så kallade ramlopp som är lopp som körs utanför V75 på tävlingsdagen.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.