Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Nurmos härliga helg

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Timo Nurmos vann bådde Europaderbyt och SM. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Seger i Europaderbyt på Vincennes med Villiam och SM-guld i går för Readly Express.
– En väldigt bra helg, summerar Timo Nurmos, som knappast kommer att sikta på Prix d'Amérique med båda dessa kanonhästar.

Publicerad:

Timo var själv på plats i Paris i fredags, men valde att stå över SM-tävlingarna på Åbytravet.
– Man hinner inte vara över allt, så jag valde att hoppa över Åby den här gången. Men det gick ju bra ändå, påpekar Timo, som kunde glädja sig över nästan två miljoner i förstapris i finalen av Europaderbyt samt ytterligare en halv miljon i SM.

Fjolårets Kriterievinnare Villiam (e. Muscle Hill) kom till start i finalen av Europaderbyt med två galoppmisslyckanden samt en tredjeplats från försöksloppet.
– Men jag var aldrig orolig. Det har varit mycket småstrul och otur på sistone, mer än så behövs inte för att vinsterna ska utebliva.

Småstrul?
– Exempelvis fick han problem med en hov och jag tvingades plasta den kort före start. Sådant är förstås inte optimalt. Jag vet dock vilken otroligt bra häst Villiam är i grunden, hans världsrekordtid från Kriteriefinalen lär nog inte slås på många år. I Europaderbyfinalen hamnade hästen väldigt långt ner och det ska i princip vara omöjligt att vinna därifrån mot dessa hästar. Men han klarade det i alla fall.

”Småstrulet” den här gången bestod av ett dåligt spår, som i sin tur betydde en plats som sista häst i andraspår för Jorma Kontio. Han tvingades attackera tidigt i spåren på den lilla banan men Villiam kopplade trots den svettiga resan via fjärde- och tredjespår greppet inne på upploppet.
– Det är en jättefin häst som inte alls haft turen med sig i år. I dag var han jättebra och jag tror att han precis som Readly Express, som vann det här loppet för ett par år sedan, kan vara en häst för Prix d'Amérique, sade Kontio om Villiam, som till vardags sköts av Fredrica Sandberg.

Segertiden 1.11,3a/2100 meter var den näst snabbaste i loppets historia. Bara Lutfi Kolgjinis Mosaique Face har varit vassare (2013, 1.10,8a).
– Jag tror att Villiam kommer att trivas ännu bättre på den stora banan på Vincennes och över längre distanser. Den franska voltstarten är också något som jag tror bara blir ett plus för Villiams del. Han är fortfarande lite barnslig av sig, men han visade samtidigt att långresor inte heller är några problem. Det har gått jättebra och han kommer hem till stallet senare i dag, fortsätter Timo, som inte har de exakta matchningsplanerna klara.

Det kan tänkas bli ett litet tävlingsuppehåll och istället en avelsperiod.
– Vi får fundera på det, för Villiam är väldigt populär bland stoägarna. Han har redan fått över 100 ston och blev i USA fullbokad direkt. Det känns kul med hästar som Villiam och Readly Express som både kan tävla och sköta avelsbestyr under samma år. Vi får se om det kan bli så att han snart ska tömmas på sperma.

Givetvis kom frågan om Prix d'Amérique upp efter fredagens storloppsvinst. Readly Express segrade i samma lopp 2016 och vann Prix d'Amérique i slutet av januari 2018. Timo valde att inte gå ut med en femårig Readly Express i det stora slaget på Vincennes.
– Vi har fått frågan om att starta i Criterium Continental (för fyraåringar under julen) och det är inte omöjligt att det blir så. Det känns inte som att jag vill gå ut med Villiam i Prix d'Amérique redan nästa år, utan vi sparar nog till 2020.

Men om det blir seger i Criterium Continental då (vinnaren klar för P d'Amérique)?
– Vi får ta den diskussionen då i sådana fall, men det känns som sagt inte i dagsläget som att vi ska ut i Prix d'Amérique redan nästa år.

För att få en klar bild om hur bra Timo Nurmos tycker att Villiam är går det exempelvis att prata om årets treåringskull i Sverige. Timo vann själv årets Kriteriefinal med Inti Boko.
– Många säger att årets kull är den bästa genom alla tider. Jag tycker dock att Villiam står i en klass för sig själv vid en jämförelse.

Readly Express (e. Ready Cash) står också i en klass för sig själv. Andra raka SM-segern var aldrig i fara, sedan Björn Goop fått överta ledningen från Cyber Lane. Han vann med två säkra längder före Johan Untersteiners Derbyvinnare på 1.11,9a/2640 meter.
– Hästen var jättefin och har egentligen varit det i varje start utom då på Bergsåker när han hade en förkylning i kroppen. Nu startade han från ett väldigt dåligt spår, men hästen löste ändå uppgiften på bästa sätt, säger Timo, som har Prix d'Amérique som det stora målet under den här vintern.

Hur matchningen blir inför detta lopp är dock inte helt spikat.
– I grunden vill jag att hästen ska få vara hemma här i Sverige så länge det bara går. Det hela hänger på hur vintern utvecklar sig. Det kan bli något lopp till här hemma före Frankrikesejouren. Men närmast får vi träna på lite mera.

I loppet blev det inte så stor dramatik, men däremot lite nervöst kort före start. Detta på grund av vagnproblem!
– Sidostången gick sönder, så vi fick byta till en liknande vagn som Björn hade. Det var ingen större dramatik där, men det är klart att det blir lite stressigt för skötaren när något sådant här händer bara någon minut före själva loppet.

För Björn Goop kom lördagens SM-seger väldigt lämpligt. Han fyllde nämligen år just i lördags, numera är Björn 42 år gammal. Tidigare under veckan slog han dessutom pappa Olla Goops segerrekord som kusk och i fredags kväll blev det vinst i EM för treåringar med Face Time Bourbon.
– Ja, det har hänt en hel del den här veckan. När det gäller Readly Express är målsättningen att försöka försvara Prix d'Amérique-segern från tidigare i år. Det kommer nya bra motståndare men Readly Express är ett år äldre han också och har skaffat sig mera rutin.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.