Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Nurmos oslipade diamant

Foto: TR BILD
Skötaren Tessa Länsimäki, här med Hevin Boko. Foto: TR BILD

Hon debuterade så sent som i juni och är finalfältets minst rutinerade häst. Men räkna inte bort Indiana Boko i korta E3 för ston.  
– Hon går framåt för varje start och vi har inte sett botten i henne, säger skötaren Tessa Länsimäki från stall Nurmos. 

Publicerad:

Finländskan Tessa Länsimäki har arbetat hos Timo Nurmos i två och ett halvt år och har bland annat hand om Antonio Trot, Volocity de Vie, Hevin Boko och Evin Boko i stallet.
– Jag trivs jättebra hos Timo, jag har roligt på jobbet och får ta hand om väldigt fina hästar, säger 24-åriga Tessa Länsimäki.

På lördag selar hon ut Indiana Boko, en ännu oslipad diamant som på sina blott fyra starter visat upp fina kvaliteter på tävlingsbanan. Yankee Glide-dottern ser ut att ha det mesta för att gå långt. 
–  Hon är fortfarande som ett litet barn på många sätt, men hon vet vad som gäller. I uppvärmningen tittar hon på allt och hon vet exakt hur många som är i publiken, men när det väl är dags för lopp så skärper hon till sig, säger Länsimäki. 

Tävlingskarriären inleddes på bästa sätt i mitten av juni, när Indiana Boko enkelt vann ett lopp från dödens på Örebrotravet. Några veckor senare var hon tillbaka i Örebro och visade att hon trivdes lika bra i ledningen, och rekordsänkte med drygt två sekunder till 1.15,4/2140 meter. Efter tredje raka segern i enklare sällskap var det sedan dags för Nurmos att spänna bågen mot större uppgifter.

I E3-uttagningen på Romme fick så Indiana Boko bekänna färg i sin första sammandrabbning mot delar av kulltoppen. Hon klarade eldprovet fint, men inte utan dramatik. Tillsammans med Jorma Kontio tog hon enkelt hand om ledningen och såg pigg ut på sista bortre långsidan, men in mot slutsvängen hände något. Indiana Boko var knappt körbar och tappade mycket fart.
– Jorma sade efteråt att hon blev rädd för något på innerplan, det var likadant i första sväng på samma ställe. Det var första gången hon gjorde så i lopp och det var nära galopp. Men efter att hon kommit förbi det stället så kom hon tillbaka bra. 

Ja, Indiana Boko fullföljde starkt som tvåa bakom Staro Miami och gick i mål på 1.12,8a/1640 meter i sin första start på kort distans. Finalplatsen var säkrad.
– Hon har tränat bra efter det och hittills har hon gått framåt för varje start. Vi har inte sett botten i henne.

Indiana Boko är den i finalfältet som gjort minst antal starter och tjänat minst pengar med sina 185 000 kronor. Men det kan vara farligt att räkna bort henne helt.
– Jag tror vi behöver mycket tur. Hon möter hästar som har mycket mer erfarenhet och motståndet är tufft. Men vi hoppas på det bästa och hon kommer göra en bra prestation, säger Tessa Länsimäki. 

Det finns dessutom fler växlar att dra, berättar tränaren Timo Nurmos för Travronden.
– Det är inte omöjligt att det blir ändringar, men det är fortfarande lite för tidigt för att säga vad. Det beslutet får jag ta lite närmare inpå start. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.