Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ny vändning i hästaffär

Foto: LISA PHOTO
Turerna kring Vic Smith tog ny vändning. Foto: LISA PHOTO

En hästförmedlare ålades av Malmö Tingsrätt att återbetala köpeskillingen för hästen Vic Smith.
Men nu har tredskodomen undanröjts då Tingsrätten inte anser att de har behörighet att döma i målet.

Publicerad:

Vic Smith köptes som treåring till Sverige via en agent i USA. När hästen kom till Sverige hade den problem med testiklarna, fick kastreras och köparen vill häva affären. I november 2014 kom en så kallad tredskodom (svarande parten dök inte upp till förhandlingarna) där agenten dömdes att återbetala köpesumman, 600.000 kronor i skadestånd och 200.000 kronor i rättegångskostnader.

Men den amerikanske agenten har hävdat att affären genomförts när denne befunnit sig i USA och att tingsrätten i Sverige inte är behörig att ta upp målet. Tingsrätten konstaterar också att agenten inte har sin hemvist i EU-land, att det inte är klargjort var (affären gjordes upp på telefon) agenten befunnit sig när affären slutfördes, vilket innebär att svensk domsrätt inte föreligger.

Därmed undanröjs tredskodomen och köparen av Vic Smith åläggs att ersätta agentens rättegångskostnader på 69.000 kronor.
Domen kan överklagas till hovrätten senast 8 juni 2015.
Den nu sexårige Vic Smith har gjort två starter i Sverige under 2015 och tjänat 5.000 kronor. Efter importen till Sverige har hästen totalt tjänat 13.000 kronor.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.