Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Nytt hopp är tänt hos Takter

Foto: SIMON HAGEN/STALLTZ.SE
Jimmy Takter har störst förhoppning på Muscle Hill-sonen Bar Hopping. Foto: SIMON HAGEN/STALLTZ.SE

Kungen av amerikansk travsport har inga ambitioner på att abdikera och han står starkare än någonsin. De två senaste åren har Jimmy Takter vunnit både Hambletonian Stakes och Hambletonian Oaks. – Det skulle inte förvåna mig om vi vinner i år igen!

Publicerad:

Jimmy Takter har aldrig varit någon blyg viol i något sammanhang. ­Frispråkig som få, stor i munnen kan säkert få någon att tycka och han är lite av travets ”Zlatan”. En sak har Sveriges främste fotbollsspelare och Jimmy Takter definitiv gemensam: Båda har oftast täckning för sina uttalanden!

Det är fredag morgon, klockan har slagit 06.00 och regnet står som spön i backen. Jimmy Takter har redan varit ute och kört ett set med hästar på träningscampen Millennium Farm i New Jersey. Dåligt väder existerar inte i Jimmy Takters värld – hästarna måste tränas och nu kanske det är viktigare än någonsin, eftersom det närmar sig den viktigaste dagen i amerikansk travsport…
 
Hambletonian Stakes knackar på dörren och Jimmy Takter ska ta ut fem hästar i världens mest prestigefyllda löpning. Den här morgonen ska tre av Hambletonian-hästarna ut och träna. Bar Hopping, Lagerfeld och Love Matters.
För en amerikansk travtränare är Hambletonian Stakes det stora och viktigaste målet. Jimmy Takter har förverkligat den drömmen vid fyra tillfällen och i år har han chansen att nå fem segrar. Det skulle betyda att han kommer upp på samma segerantal som Ben White, Billy Haughton och Stanley Dancer.
Jimmy Takter vann sitt första Hambletonian Stakes som tränare 1997 med Malabar Man. Andra segern kom med Muscle Massive 2010. Bakom Trixton 2014 satt han själv i sulkyn och ifjol segrade Pinkman. 
– Bakom Southwind Frank är det en väldigt konstig grupp. Ingen av dem har utmärkt sig varken som två- eller treåringar. Som jag läser loppet är det väldigt, väldigt öppet om Southwind Frank skulle gå bort sig. 
 
Trots att Southwind Frank har tävlat i ”splendid isolation” både ifjol och i år har även solen sina fläckar. Vid ett fåtal tillfällen har han tappat stilen den sista sträckan in mot mål och några gånger har han haft svårt att återhämta sig efter loppen. Två heat samma dag kan ställa till problem.
– Jag har också hört ryktena om det och det är väl därför så många tar chansen att anmäla sig till årets Hambletonian Stakes. Skulle Southwind Frank göra bort sig är det väldigt öppet. Vem är tvåa efter honom? Just nu är det Bar Hopping.
 
Många talar om Southwind Frank som ett fenomen, men Jimmy Takter är inte lika säker på den saken...
– När Father Patrick vann Earl Beal Jr. Memorial för två år sedan travade han 1.08,6. Årets upplaga tog Southwind Frank hem på 1.10,0. För sex veckor sedan var Southwind Franks kusk Yannick Gingras väldigt uppåt, men han låter inte lika positiv nu.

"Han har speeden för att vinna"

Jimmy Takter tar ut fem hästar i Hambletonian Stakes. Störst förhoppningar knyter han till Muscle Hill-sonen Bar Hopping. Som så många andra av Jimmy Takters tvååringar ifjol drog han med sjukdomar, men i sina ljusaste stunder visade han stora fartresurser. 
– Jag har alltid gillat honom och Bar Hopping har speeden för att kunna vinna Hambletonian Stakes.
 
Bar Hopping genrepade med att vinna Zweig Memorial ($300 000) på Vernon Downs. 
– Han var bra i Zweig Memorial, vann med krafter kvar och i dagens jobb – vi låg runt 1.23 i kilometertid – kändes han fantastiskt spänstig och uppträdde verkligen harmoniskt. Det känns som han är på rätt väg.
 
Jimmy Takter har haft flera olika kuskar på Bar Hopping, men nu är Tim Tetrick ordinarie kusk sedan John Campbell valt att hoppa av honom för Tony Soprano i finalen i Goodtimes Stakes tidigare i somras. 
– Det är inget jag är ledsen över. Tim Tetrick och Bar Hopping verkar trivas mycket bra tillsammans och dessutom är det ”kusk i form” och det är aldrig fel när det vankas stora lopp. Tim Tetrick lär ha sagt till en av sina kompisar – inte till mig – att i år vinner jag Hambletonian. Det är bara hoppas att han får rätt...
 
Bar Hopping har slagit Southwind Frank vid två tillfällen. Första gången som tvååring i ett försök i New Jersey Sire Stakes och senast i kvalet till Earl Beal Jr. Memorial. Det är faktiskt de enda två förlusterna Southwind Frank räknat in på 18 starter.
Love Matters (e. Explosive Matter) köptes till Jimmy Takters stall ifjol och delägs av bland andra Christina Takter och Bengt Ågerup. Modern Lotsa Love är halvsyster med Jimmy Takters första Hambletonian-vinnare, Malabar Man.
– Han är på väg uppåt i form och tillhör den gruppen som kommer bakom Southwind Frank och Bar Hopping. Just bland dessa treåringar finns det många och Love Matters är en av dem. Jag tycke också att Lagerfeld och Jimmy William hör dit. Båda har speeden. Av dem som kan överraska finns Jimmy William.
 
Han kommer från ett av USA:s starkaste möderne. Han är undan Solveig (e. Yankee Glide), 1.11,3*/$930 132, och ingår i samma syskonskara som Shake It Cerry (e. Donato Hanover),  1.08,2/$2 661 711, Uncle Lasse (e. Donato Hanover), 1.09,3*/8 560 527 kr, Solvato (e. Donato Hanover), 1.09,9/6 114 490 kr, och Dontyouforgetit (e. Cantab Hall), 1.09,7/$598 049.
Reigning Moni – också delägd av Christina Takter och Bengt Ågerup – bestämde sig Jimmy Takter ta med efter lördagens vinst på 1.10,1 på Meadowlands. 
– Jag tyckte att han var så bra i det loppet, att det var läge för att ta en rövare. 
Sonen till Donato Hanover har sina papper i ordning; modern All Our Moni, 1.11,3*/$33 722, är undan världens vinst-
rikaste sto genom tiderna, Moni Maker 1.09,7*/$5 589 256. Hon vann Hambletonian Oaks, men då var hon inte i träning hos Jimmy Takter utan William Andrews.

Fem segrar

Hambletonian Oaks har Jimmy Takter vunnit hela fem gånger och nu fattas det bara en seger för att komma upp i samma antal som Jan Johnson/Berndt Lindstedt. All The Time är hans vapen i år. 
– Tyvärr har hon problem med sin rygg, men kapacitetmässigt står hon inte efter hingstarna. Möjligen är hon inte på samma nivå som Bar Hopping, men fullt i klass med Jimmy William, Lagerfeld och Love Matters. Jag var nöjd med hennes insats i försöket även om hon inte vann. Yannick Gingras tyckte också att hon travade bättre än tidigare.
 
Jimmy Takter har också chansen att ta hem Peter Haugton Memorial och Jim Doherty Memorial. King On The Hill och Rubio delade segern i ena försöket och det andra tog Victor Gio It hem. 
– Alla tre kom ut bra ur senaste loppen och ser väldigt fina ut. 
Han vann också ett försök i Jim Doherty Memorial med Ariana G, medan All The Time slutade tvåa i det andra.
– Det var samma visa med stona och det känns skönt att alla hästarna verkar på topp inför lördagens finaler.  
Trots alla framgångar finns det en hel del orosmoln på himlen. Inte minst för Jimmy Takters hemmabana Meadowlands.
– Det blir tuffare och tuffare för hästägarna att gå runt ekonomiskt. När jag tävlade i Pennsylvania Sire Stakes med mina hästar för 25 år sedan tävlade de om 35 000 dollar i lägsta klassen, idag är motsvarande summa 32 000 dollar. Tidigare gick en häst runt på 50 000–60 000 dollar på en säsong, men nu tjänar dessa hästar 20 000–30 000 dollar. Egentligen är det ingen idé att hålla på med den typen av travare längre och personligen har jag börjat slå ut hästarna mycket tidigare. I söndags sålde jag elva hästar på Tattersalls mixedauktion på Meadowlands.
 
Precis som på de flesta andra ställen i världen är det ekonomiskt tungt för hästsporten. Inte minst i staten New Jersey.
– I november ska det röstas om det blir kasinon här uppe. Om det blir nej, finns det ytterligare en chans nästa år. Skulle inte lagförslaget gå igenom tror jag det är en spik i kistan för Meadowlands och travsporten i New Jersey. I så fall är jag övertygad om att Jeff Gural slår igen portarna och säljer ut banan. Mig personligen drabbar det inte så hårt, utan jag tänker mest på ungdomarna som exempelvis min dotter Nancy Johansson och Marcus Melander.
ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.