Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Odin Tabac skrällde i Unionskampen

Foto: Micke Gustafsson/ALN
Odin Tabac och Jörgen Westholm vid ett tidigare tillfälle. Foto: Micke Gustafsson/ALN

Den norska dominansen i Unionskampen är bruten. Och det var 14-årige Odin Tabac, Oskar J Andersson och Jörgen Westholm som ordnade blågult jubel på Färjestadstravet.
– Odin Tabacs enormt fina skalle fällde avgörandet och det här är det största segern i min karriär, sa Oskar J Andersson när krutröken lagt sig. 

Publicerad:

Unionskampen har körts sedan 2005 och bara två gånger tidigare har loppet fått en svensk segrare, Åkre Lurifax vid premiären och Stamping 2009. Sedan dess har det varit norsk dominans och årets upplaga såg på förhand inte ut att bli något undantag. Men 14-årige Odin Tabac (e. Moe Odin) ville annat. 

Odin Tabac landade inledningsvis i dödens utvändigt om Lome Brage, som öppnade första 500 på 1.20,1. Men kort senare valde Oskar J Andersson att ta över ledningen. Favoriten Järvsörappen lämnades kvar i dödens men blev några hundra meter senare avlöst av Odd Herakles. 

Varvet gick på 1.20,3 och det skulle handla om de nämnda täthästarna i upplösningen. Järvsörappen fick ett perfekt lopp i andra utvändigt och såg segerfarlig ut i sista sväng, men när Jomar Blekkan satte in attacken in på upploppet ebbade spurten ut fort. Även Lome Brage var slagen med 200 kvar och i stället blev det en tvåhästarsduell, där Odd Heraklas närmade sig den trötte ledaren för varje meter. Men Odin Tabac sträckte på sig och lyckades sätta nosen först – och Sveriges första seger i Unionskampen sedan 2010 var ett faktum. 
– De sista 30 meterna tröt krafterna och det blev tajt, jag vågade inte tro på att vi var först. Men han tog fram sin enormt fina skalle och det fällde avgörandet, sa Oskar J Andersson efter skrällen. 

Lärlingen hos Westholm satt upp för första gången bakom Odin Tabac och tackade för förtroendet på bästa sätt. 
– Jag fick en rysning på bortre långsidan innan vi skulle defilera, det är sällan man får köra sådana här hästar och jag är väldigt glad för förtroendet från ägare och tränare.
– Den här segern slår högst i min karriär, att Odin Tabac får slå hela eliten och vara högst på tronen, det är stort. 

Odin Tabac vann SM i fjol och har med dagens triumf tjänat över tre miljoner kronor. 
– Jörgen har gjort ett enormt jobb. Han fick tillbaka honom till banan som en SM-vinnare i fjol och efter lite oflyt och skavanker i år vinner han Unionskampen. Det är otroligt, säger Oskar J Andersson.

Förstapriset var 300.000 kronor och segertiden blev 1.20,4. Tvåan Odd Herakles, körd av Adrian Solberg Akselsen, fick samma tid. Ingbest tog hand om tredjeplatsen före Järvsörappen och Art Kjarvald. Tangen Haap blev sexa efter sin startgalopp och fick den sista biten av priskakan. 

I övrigt på V75...

Omgången inleddes med norskt i topp genom Global Republic som krigade hem segern i Silverdivisionen tillsammans med tränaren Per Oleg Midfjeldt. Ekipaget fick slita ont för segern, efter vunnen spetsstrid mot Officer C.D. kom Super Nice efter 600 meter och tryckte på för täten. Men Global Republic lyckades svara och trots att krafterna tröt över upploppet kunde han freda sig mot Officer C.D. och bra spurtande Speedy Foxy Vicane. Segertiden fina 1.11,4/2140 meter auto. 
– Torbjörn Jansson (bakom Super Nice) kom ganska fort och vi fick sätta fart på nytt, klart att det inte var en "go" tryckare att få. I sista sväng kändes han ändå pigg och fin, men det blev rätt långt "hem" till slut, sa Midfeldt i vinnarcirkeln efteråt.

I Klass II-försöket avgjordes mycket i starten, där Uncle Di Poggio lyckades hålla upp innerspåret samtidigt som det blev stor markförlust för värste konkurrenten Global Trackmaster. Uncle di Poggio varvade 1.13,9 och segern blev säker till slut med en halv längd före Orlando Knick från dödens och Västerbo Cheers i rygg. Edvin Cekas italienare vann på nya rekordet 1.13,2a/2140 meter.
– Jag var tveksam om att vi skulle hålla ledningen, men han öppnade bra och då var mycket vunnet. Över upploppet bevakade jag den i rygg och vi vann relativt säkert, sa segerkusken Peter Untersteiner.

Berne Gustafssons Wellino Avenue gjorde sin första start över kort distans senast och vann på 1.12,6a. Nu, i klass I-försöket, rekordsänkte han med nästan två sekunder. Valacken serverades en perfekt resa av Magnus Jakobsson i rygg på Flashing Boko, som från dödens knäckte ledaren med 500 kvar. Med 50 meter kvar kopplade Wellino Boko greppet på en tapper Flashing Boko och segertiden blev suveräna 1.10,7.
– Får han vara skadefri framöver så har han mycket att hämta, sa Magnus Jakobsson.

Det skulle bli fler hemmasegrar, Björn Goop vann totalt fem lopp under dagen och säkrade en dubbel på V75 genom Obi Degato. Sjuåringen fick gå i dödens sista 1200 meterna utvändigt om ledaren Pharaon Face, och Varenne-sonen visade fin skalle över upploppet när han avgjorde på 1.11,8/2.140 meter. Men mest imponerade ändå Västerbo Exact, som tappade mycket mark vid sin startgalopp men kom tillbaka och spurtade sylvasst till andraplatsen före Elite B.R.

Sverige hade 5-1 i landskampen mot Norge inför sista V75-avdelningen och det skulle bli slutresultatet. För i Unionsstayern ledde finsktränade och danskfödda stoet Aisha Simoni runt om, tillsammans med Örjan Kihlström i sulkyn. Ekipaget fick öppna 1.17 första varvet och fick favoriten Västerbo Hard Cash i dödens med halva loppet kvar. Första 2000 gick via 1.15,7 och i en snabb avslutning kunde ingen rå på Aisha Simoni, som vann med god marginal före Västerbo Realworld och Bula Bula Am.
– En jättefin häst och hon har ju gjort bra lopp tidigare och visat bra styrka, sa Örjan Kihlström.

Den rätta V75-raden blev 7-1-4-8-1-5-1 och sju rätt gav 7.340 kronor, sex rätt 102 kronor och fem rätt 15 kronor. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.