Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Omorganisation i ST – Hörnberg blir högste chef

Foto: Jeannie Karlsson
Ulf Hörnberg är tillbaka på Svensk Travsport. Foto: Jeannie Karlsson

Svensk Travsport inför en ny position i sin organisation. Posten som verkställande direktör blir den högsta bland förbundets tjänstemän och Ulf Hörnberg tar nu plats på stolen på tillförordnad basis. ST meddelar att en rekryteringsprocess har inletts och att generalsekreteraren Johan Lindberg får en annan roll.
– Vi måste få in annan kompetens, säger Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola.

Publicerad:

Det är den stundande omregleringen av spelmarknaden som får förbundet att agera, berättar vensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola. Nya tider kräver en ny ledare.
– Vi står inför nya utmaningar. Våra uppgifter blir helt andra nu när vi separerar från ATG och då måste vi skaffa en annan kompetens, säger Alaviuhkola och fortsätter:
– Vi vill stärka vår organisation så att vi kan komma i mål med separationsprocesserna och samtidigt bygga upp Troperty som ska ha hand om våra ljud- och bildrättigheter. Det är inte så mycket tid kvar.

"Han kan travsporten"

En verkställande direktör ska alltså rekryteras, men posten införs redan nu. Tillfördnad vd – och högste tjänsteman – blir tidigare generalsekreteraren Ulf Hörnberg.
– Han kan travsporten och duktig på just det vi behöver. Han har kompetensen som krävs för att driva de här frågorna fram till årsskiftet, säger Alaviuhkola.

Kan det tänkas att Ulf Hörnberg blir den permanenta lösningen på vd-frågan?
– Det är att gå händelserna i förväg. Det här är vår lösning för nu och rekryteringsprocessen börjar omgående.

"Rätt människor på rätt plats"

Nuvarande generalsekreteraren Johan Lindberg får därmed kliva ned ett hack i hierarkin.
– Han är mest lämpad att arbeta med frågorna som rör Pegasus 2020 samt jobba aktivt med banorna för att öka hästägandet och publiken, säger Alaviuhkola.

Ska man se dagens omorganisation som en petning av Lindberg?
– Nej, det handlar om att ha rätt människor på rätt plats. Man ska jobba med det man är bra på.

"Ser det verkligen inte som en sämre roll"

Med spelmarknads- och rättighetsfrågor borta från sitt bord får Johan Lindberg alltså en ny roll i organisationen. Han kommer i stället att fokusera på det rent sportsliga.
– Den nuvarande rollen är väldigt bred och det har varit – och är – högt och lågt samt allt däremellan. Svensk Travsport är något annat nu än vad det var när jag började och förändringen kommer att vara än mer påtaglig 2019. Jag ska arbeta med att behålla samt öka fokuset på de sportsliga frågorna. Vara en person som är ansvarig för de mjuka värdena och de mål vi satt upp i Pegasus 2020, säger Johan Lindberg.

Han menar att det här var ett naturligt steg och nödvändigt för förbundet.
– Absolut. Att vi behöver stärka upp organisationen inför 2019 är fullständigt solklart eftersom att vi kommer att ha en mer affärsinriktad approach då, vilket vi inte haft tidigare.

Det är inte svårt att tolka det som att du åsidosätts och får en sämre roll.
– Fast jag blir kvar som generalsekreterare för sporten och ser det verkligen inte som en sämre roll, tvärtom. Jag förstår vad du menar men jag tror att det här är bättre för sporten.

Hur tror du att andra uppfattar det?
– Det vill jag inte spekulera i. Jag går på vad jag själv tror är bäst. Vi ska förstås spela laget på bästa vis och precis som alla andra människor har jag styrkor och svagheter. Det här är det bästa för organisationen Svensk Travsport – för sporten och jag tycker att det är bra för mig själv.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.