Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Operation hindrar Goop – berömmer sjukvården

Foto: Maria Holmén/TR Bild
Björn Goop. Foto: Maria Holmén/TR Bild

Björn Goop bakom Bold Eagle?
Ja, om planerna går i lås blir det verklighet den 20 april.
Först väntar vila för Björn som nyligen har opererats.
– Man är lyckligt lottad som får förfrågningar, säger han.

Publicerad:

Redan 2017 i Prix de Bretagne var tanken att Bold Eagle skulle ha körts av Björn Goop, men då ströks hästen efter värmningen.
– Även om han inte var på topp den dagen kände man direkt att det var en sjutusan till häst, ett enormt driv i steget, säger Goop.

"Stort ansvar"

Nu är tanken att de åter ska få stifta bekantskap vilket Equidia rapporterat om.
Målsättningen är att Bold Eagle ska starta i Prix de l’Atlantique på Enghien den 20 april, med Björn i sulkyn. Ett lopp Bold Eagle vunnit två år i följd.

– Precis som jag fått förfrågningar om att köra Timoko, Readly Express och Face Time Bourbon har jag fått det nu också. Man blir jätteglad av att få det samtidigt som det är ett stort ansvar.

Tar ett lopp i taget

Från ägarhåll i fransk media tycks det vara en ambition att Björn även ska köra Bold Eagle i starter på svensk mark i sommar.

– Han var sjuk i Nice och det hinner rinna mycket vatten under bron fram tills 20 april. Det är hästar det handlar om och hur det kommer att bli framöver är så svårt att svara på. Jag är glad över att ha fått frågan om att köra honom i Prix de l’Atlantique.

Nyligen opererad

Särskilt många styrningar före storloppet i Frankrike kommer det inte att bli för Björn fram tills dess, vilket han berättade om i Björnkollen i fredags. 

– Nej, jag har opererat bort en binjure. Vid en rutinkontroll i höstas så uppmärksammade man något på min binjure som inte skulle vara där och efter flera läkarbesök så beslutades det att plocka bort den. Jag måste passa på att berömma sjukvården i Sverige. Även om det har varit en jobbig tid så har det fungerat väldigt bra.

Comeback till påsk

För dagen gäller vanlig stalltjänst – förutom körning – för honom.

– Såret är på 25 centimeter och muskler måste läka. Jag märker redan nu, efter en vecka, att jag gjort stora framsteg men det dröjer ytterligare innan jag sitter upp i vagn. Tanken är att göra comeback vid påsk (Prix de l’Atlantique körs påskafton, reds. anm.).

Anledningen till operationen kan ha anknytning till påskhelgen för nio år sedan.
– Jag var med om en olycka på Klosterskogen då och den smällen kan vara orsaken till att binjuren inte såg så bra ut.

FAKTA

Binjurar

Binjurarna (glandulae suprarenales) är organ i kroppen som hos människan sitter precis ovanför njurarna. Binjurarna är endokrina organ (fungerar som kontrollorgan), och producerar ett antal viktiga hormoner, bland annat adrenalin och kortisol. En binjure väger normalt omkring 3,5 gram. Den högra binjuren har en trekantig form, medan den vänstra är halvmåneformig.

Källa: Wikipedia

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.