Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Oroliga kring momsfrågan efter dom

Foto: TR BILD
Foto: TR BILD

Åsbjörn Tengsareid döms att betala närmare en halv miljon svenska kronor i moms för intjänade kronor under 2014 och 2015.
Beslutet gör att travsporten i Norge är oroliga inför framtiden.

Publicerad:

Det har varit en lång process mellan travtränare Åsbjörn Tengsareid och det norska Skatteverket. Skatteverket menar att Åsbjörn Tengsareid ska betala moms för provisionen han fått av prispengar, liksom uppsittningsavgiften han tar ut då han kört lopp under 2014 och 2015. Han friades i en instans, men Skatteverket tog det hela vägen upp i Högsta domstolen, där man nu valt att gå på Skatteverkets linje.

Uppsittningsavgiften och provisionen av prispengarna blir därmed avgiftspliktig, enligt Högsta domstolens dom. Någonting som innebär att norsk travsport kan komma att få helt andra skatteregler än tidigare, i och med att trav- och galoppsporten varit fri från moms.
– Detta innebär å andra sidan, att staten måste välja. De kan inte neka att införa häst som näring, samtidigt som de belägger alla andra led i näringen med moms. Det strider direkt mot reglerna, säger Det Norske Travselskaps styrelseordförande Knut Weum till Trav og Galopp.
Än är inte sista ordet sagt. Högsta domstolen slår fast att Åsbjörn Tengsareid blir betalningsskyldig för moms under 2014 och 2015 - men man lägger ingen värdering kring senare år. 2017 gjorde Det Norske Travselskap ändringar i tävlingsreglementet, som man hoppas ska innebära att Skatteverket inte kräver moms på uppsittningsavgift och provision på prispengar framöver.
– Högsta domstolen lägger ingen värdering gällande premiefördelningsordningen som vi ändrade i 2017. Så som vi läser domen har man fastslagit att Åsbjörn Tengsareid kan efterbeskattas för åren 2014 och 2015, men sedan är det desto mera ovisst. Och jag tror inte staten är intresserade att föra en rad aktiva inom hästsporten i konkurs och ekonomisk kollaps. Det kan komma att ske om det ska ta kraft för alla aktörer framöver. Det måste till förhandlingar och lösningar, säger Weum till TGN.

"Väldigt långt ifrån varandra"

För Sverige, ska detta inte innebära någon fara, mer än att det kan innebära bekymmer för vårt grannland.
– Norge skiljer sig väldigt mycket från Sverige, i och med att travsporten inte varit momspliktig så till vida att man inte betalat in moms på prispengar, körprovisioner, uppsittningsavgifter, eller för den delen stallhyra. Det är tjänsten att träna häst som det är moms på i Norge, annars har det varit momsfritt. Nu pekar ju däremot Högsta domstolen på att det ska vara moms på körprovisioner och uppsittningsavgifter i domen, i vart fall för åren före 2017, säger Mats Norberg, LRF Konsult och styrelseledamot Svensk Travsport och fortsätter.
– Näringen har utvecklats på ett annat sätt i Sverige. Motorn gick igång på ett annat sätt i Sverige i och med att våra prispengar ansågs vara momspliktig omsättning och hästarna i många fall ingår i rörelser. Det var avgörande att man införde moms på tjänster, prispengar och så vidare under 1990-talet. Norge har misslyckats med att visa på att hästnäringen ska vara momspliktig, att man ska kunna driva en rörelse. Det beror helt och hållet på att det är låga förtjänstmöjligheter, skulle jag säga.

Det är också någonting som Svein Morten Buer, generalsekreterare på Det Norske Travselskap är tydlig med. Skulle Skatteverket komma fram till att aktiva inom travsporten behöver betala moms på sina intäkter, behöver det komma till ett beslut från myndigheterna om att travsport ska kunna vara en näring. Där står man däremot långt ifrån varandra i dag.
– Våra advokater för diskussioner med Skatteverket i detta nu. Framför allt handlar det om hur de tolkar domen. Innebär detta att alla aktiva blir momsskyldiga för åren innan 2017? Om så är fallet, så kommer vi få se flertalet konkurser, tyvärr. Och tolkar de domen som sådan, att regeländringarna som vi gjorde 2017 inte är till någon fördel för oss i momsfrågan och att de aktiva därmed behöver betala moms även framöver, då behöver vi från förbundets sida gå på myndigheterna ordentligt. Vi kan inte ha en värld där våra aktiva behöver betala in moms, men inte får ha travet som en näring. Däremot så har vi och myndigheterna stått väldigt långt ifrån varandra i den här frågan, de har inte ansett att travet ska vara en näring, säger Svein Morten Buer.
 
Spånar man på att Skatteverket och Det Norske Travselskap inte kommer med någon lösning, ser Mats Norberg en framtid där norska travtränare söker sig till Sverige.
– Det har vi ju sett de senaste 10-20 åren, att finnar, norrmän och en del danskar och tyskar kommit hit med tanke på vår seriösa bransch. Här har vi en fungerade näring som man kan livnära sig på. Och vi får hoppas på att våra skatteregler hålls fast vid även framöver, det tjänar alla på, framförallt vårt samhälle säger Norberg.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.