Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Örtlund: "Jag kommer vidta alla åtgärder"

Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN
Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN

Under måndagen fick 22-åriga Natalie Örtlund beskedet att hennes B-licens dras in med omedelbar verkan i två månader och att hon därefter måste ompröva licensen. Anledningarna är enligt henne själv väldigt oklara.
– Det här kommer att överklagas. De grunder som Rommetravet har, kan inte vara tillräckligt för att dra in min licens, säger Örtlund.

Publicerad:

Det var under måndagen som hemsidan Trottosport var först med att berätta om amatörtränaren Natalie Örtlund och hennes indragna licens.
Förra tisdagen hade Örtlund besök av Travarhälsan, en rutinkontroll som görs hos tränare runtom i Sverige för att se så djurhållning och gård är i gott skick. Under besöket, där Svensk Travsports representant Anna Ozén och Rommetravets Britt-Marie Johansson var de som gjorde bedömningen, fanns det en del att anmärka på.
– Precis som i alla stall, fanns det ett par punkter som behövdes fixas till. Det gällde något boxgaller och lite hagstolpar. Speciellt mycket mer än så var det inte, förutom Indro Love då, säger Natalie Örtlund och pustar ut.
Ja, strax innan det var dags för Anna Ozén och Britt-Marie Johansson att bege sig av, menade de att den tolvårige valacken tycktes vara undernärd.
– Hästen stod på gången och de tyckte att han hängde i nackskinnet. För mig är det mycket märkligt. Är det någonting mina hästar inte är, så är det undernärda. Jag älskar mina hästar och fodrar dem med det bästa av foder. Råproteinet är högt, höet är av toppkvalité. Hästen går ute om dagarna och fäller päls, så han är väl inte den absolut finaste för dagen. Men att han skulle vara vanvårdad, det finns verkligen inte. Under tisdagen har jag även haft veterinär här, som kollat på Indro Love. Hullet är normalt, kanske en aning tunt, men veterinären hade absolut inga anmärkningar. Det har jag också skriftligt på, säger Örtlund.
Travarhälsan är Natalie Örtlund mycket positiv till. Men hon har en del åsikter om hur det hela sköttes den här gången.
– Jag står alltid på hästens sida, därför är Travarhälsan något vi ska vara stolta över inom travet. Så som det skötts den här gången, är däremot inte okej. När de var här hade jag inte behandlingsjournalerna tillgängliga och det fick jag en anmärkning på. De var jag inne till Rommetravet med på torsdagen, men då anklagade de mig för att jag inte fyllt i dem korrekt. Jag hade inte fyllt i vaccinationerna och det tar jag på mig, men de uttryckte även att jag inte fyllt i alla behandlingar. Vilka andra behandlingar? Jag väljer att vila mina hästar när mår dåligt, jag vill verkligen inte behandla i onödan. Mina hästar vilar sig friska, det är bland annat så de blev bättre från sitt Rhinovirus.

"Ska veta vilka regler som gäller"
En annan punkt som Rommetravets licenskommitté har anmärkt på - i sitt beslut att ta ifrån Örtlund licensen -  är oklara tränarförhållanden.
– När de var på plats hos Natalie hittade man där två hästar som inte fanns på träningslistan. När man är b-tränare ska man veta vilka regler som gäller, säger Kaj Nährinen, sportchef Rommetravet och en av fyra i licenskommittén, den instans som valt att dra in Örtlunds licens.
Hästarna det handlar om är Ridgehead Jeanett och Ninja Nalan. Den förstnämnde var i träning hos Kenneth L T Nilsson och den andre, är ett tvåårigt sto som inte ska starta i år.
Vad är det som säger att Ridgehead Jeanett tränas? Det kan väl lika gärna vara en ridhäst? Då behöver den ju inte stå på hennes lista?
– Nej, det stämmer. Nu stod hästen däremot i träning hos Kenneth L T Nilsson vid tillfället som vi var på platsen och då strider det mot reglerna.
Då är det väl Kenneth L T Nilsson som inte skött tränarbytet korrekt?
– Natalie Örtlund ska ha koll på reglementet, det har hon inte haft i och med att hästen i fråga funnits på hennes camp. För att allting skulle ha gått korrekt till, skulle man ha meddelat att hästen står på gården.
Tvååringen då? Det finns väl ingenting som säger att man måste ha en tvååring på träningslistan?
– Det stämmer, men ska den starta, alternativt att den tränas på våra banor, så måste den stå på en träningslista.
Natalie Örtlund är oförstående kring Rommetravets anklagelser om oklara tränarförhållanden.
– Jag kan väl inte drabbas för ett fel som någon annan gjort? När det kommer till Ninja Nalan är hon inte fullt betald ännu, därför är inget ägarbyte gjort. Så länge jag inte står som ägare, kan jag inte ta in henne på träningslistan. Jag har ingen tanke på att varken köra premielopp eller kvallopp med henne och därför ser jag inte anledningen till varför jag ska ha henne på min träningslista, säger hon.

"Inte hennes fel"
Enligt Natalie Örtlund ska Britt-Marie Johansson, en av två som var på plats för Travarhälsans räkning, ha uttryckt sig som följer: "Det här stället borde ha jämnats med marken och nu ska det ske". När Travronden pratar med Britt-Marie Johansson förnekar hon inte att hon har sagt de orden, men hon menar däremot att meningen var en annan.
– Hon stod utanför stallet, gråter och är ledsen. Hon säger att hon vill flytta och att det känns jobbigt med allting på gården. Vi kramar om henne, säger att det inte är hennes fel och att mycket borde ha åtgärdats för länge sedan. Vi säger åt henne att det viktiga är att hon själv ska må bra. I det läget nämner jag att stallet är gammalt och slitet, samt att det borde varit borta. Det kanske var lite för känslosamt av mig, men flickan var verkligen ledsen. Jag grundade det jag sade i att i dag bygger man inte ett stall på det viset som det är byggt. Det höll hon också med om. Hon lovade att kolla på ett nytt stall, det är vad jag vill och kan kommentera, säger Britt-Marie Johansson.

"Var helt förstörd"
Den tonen som Britt-Marie Johansson beskriver, kan Natalie Örtlund inte känna igen sig i.
– Britt-Marie klappade mig på ryggen, Anna Ozén kramade om mig. Jag var verkligen helt förstörd. Orden från Britt-Marie kom då de var på väg att lämna stallet. När de kom, blev jag givetvis än mer upprörd. De lämnade mig där, då jag var som mest skör – med de orden som avslutning. Det om något, är dålig ton. Så att jag blir anklagad av Kaj Nährinen och licenskommittén att ha betett mig osportsligt och negativt, när de i själva verket inte varit ett dugg bättre själva, är märkligt.

"Fel formulering"
Britt-Marie Johanssons ord hade Natalie Örtlund med sig i bakhuvudet till torsdagen, då hon var hon inne på Rommetravets sekreteriat för att visa upp sina journaler, de som Travarhälsans representanter anmärkt på.
– Då var hennes ton minst sagt tråkig. Hon var i det närmaste hotfull och det kunde vi helt enkelt inte acceptera. Därför lade vi till skadat sportens anseende till anledningarna då vi diskuterade eventuell indragning av licens. Skadat sportens anseende är däremot fel formulering, det får jag ta på mig. Hon agerade felaktigt mot tjänstemän, så rätt beskrivning är väl snarare olämpligt uppträdande. Även om man är upprörd måste man som vuxen människa kunna ha god ton. Vi kommer tycka olika många gånger i livet och så måste få ske, men som sagt. Det gäller ändå att bete sig, säger Kaj Nährinen.
Att det olämpliga uppträdandet skulle handla om ett Facebook-inlägg som Natalie Örtlund lade upp på sidan efter besöket från Travarhälsan, är ett missförstånd enligt sportchefen.
– Vi har ingenting att säga om hennes Facebook-inlägg. Givetvis kan jag tycka det är tråkigt att man inte kan ta den diskussionen mellan fyra ögon, men det är helt upp till henne om hon vill lägga ut en sådan grej. Jag har aldrig någonsin sagt åt Natalie att ta bort något inlägg, däremot har jag beklagat hennes beslut att publicera inlägget.

Förklarade i ett SMS
Under torsdagen försökte Kaj Nährinen ringa Natalie Örtlund, men då den senare var på sitt jobb, kunde hon inte svara. I ett SMS förklarade då Rommetravets sportchef att licenskommittén skulle ha möte under måndagen, där de skulle diskutera hennes licens och ett eventuellt indragande av densamma. Han meddelade då också att hon hade möjlighet att närvara själv, alternativt yttra sig skriftligt senast 08.00 på måndagen.
– Att han SMS:ade säger jag ingenting om, jag var ju upptagen. Däremot tycker jag det är beklagligt att jag fick så kort om tid att komma med ett försvar. Jag hade fortfarande inte tagit del av kontrolluppgifterna från besiktningen av Travarhälsan i det läget. Den kom inte förrän under fredag eftermiddag. Därmed hade jag inte mer än ett par timmar på mig att kontakta advokat eller liknande. Det hann jag inte med, utan fick klara mig själv. Jag anser att jag fått alldeles för kort tid för att samla ihop mitt yttrande. De har ju i stort sett dömt mig, utan att jag kunnat försvara mig. Ska det få gå till så? säger Örtlund.

"Får ta upp det i överklagan"
En som ska ha koll på det juridiska är Göran Wahlman, förbundsjurist på Svensk Travsport. Denne har inte haft någonting med fallet att göra, än ska tilläggas.
– Huruvida Rommetravet och dess licenskommitté skött detta bra eller inte får vi bedöma vid eventuell överklagan. Jag har bara lite grunder i den här frågan, så jag vill inte uttala mig kring själva ärendet. Däremot kan jag säga som så mycket, att alla ska ha chansen att komma med sitt yttrande innan en eventuell dom. Om Natalie känner att hon inte haft möjligheten att få fram tillräckliga bevis på den tid hon fått, att hon helt enkelt känner att försvaret inte blev så bra som det kunnat bli, är det någonting hon får ta upp i överklagan. När det kommer till A-licensinnehavare är det Svensk Travsport som utreder licenser, men B-G-licenser är det banornas licenskommittér som dömer. Vi på Svensk Travsport tar då endast hand om eventuell överklagan, säger Göran Wahlman, som även sitter som ordförande i Licenskommittén, den instans som tar emot Natalie Örtlunds överklagan. Han fortsätter:
– Rommetravet har varit i kontakt med Svensk Travsport och frågat kring licensindragning, vad som egentligen står i reglementet kring det. Det enda vi gjort är att förklara läget, i övrigt är det helt och hållet Rommetravets beslut, avslutar Wahlman.

Måste ompröva sin licens
I måndags kom så domen. Licenskommittén på Rommetravet valde att med omedelbar verkan stänga av Natalie Örtlund i två månader. Därefter ska hon ompröva sin licens. Vem som har hand om den biten? Britt-Marie Johansson.
– Det är styrelsen som har valt oss fyra som sitter i licenskommittén. Det är jag, Britt-Marie Johansson, John Byström (Dalarnas Travtränareförening) och Lars Åslund (Dalarnas Hästägareförening). Så länge vi har styrelsens fortsatta stöd, ser vi ingen anledning att det ska vara på något annat sätt, säger Kaj Nährinen.
– Om hon dömt mig en gång och betett sig så illa mot mig, känns det långsökt att hon ska godkänna mig vid en eventuell omprövan. Det känns inte alls bra och jag ser det här som en personlig vendetta mot mig. Det här luktar ju mer och mer justitiemord. Det är hårda ord, men finns det någon opartisk själ som kan tycka annorlunda, undrar Örtlund.

Rykte under dagen
Enligt Natalie Örtlund har en av de fyra i Rommetravets licenskommitté, John Byström, varit spekulant på den gård där Natalie Örtlund befinner sig. Det är också någonting som det ryktats om under tisdagen. Något proffstränaren kommenterar så här för Travronden:
– Det har varit mycket ryktesspridning på sociala medier har jag sett, det är olyckligt. Jag kan bekräfta att jag har visat visst intresse för gården tidigare. Då Anders Lundin och Catarina Westlund slutade hyra in sig på gården, valde jag att åka dit och titta. Gården var däremot i behov av renovering, varav jag valde att tacka nej till eventuell hyrning. Jag erbjöd mig däremot att köpa gården, för att sedan renovera upp den och använda till mina hästar, men försäljning var gårdens ägare Ingrid Jonsson inte intresserad av. Därmed var det ingenting mer med det. Nu har jag ett stall på Rommetravet som jag är nöjd med och i dagsläget har jag inga planer på att flytta. Så att jag skulle ha någon dold agenda, det finns inte, säger John Byström.

Kan inte starta hästarna
Natalie Örtlund står nu i stort sett utan möjlighet att kunna köra sina hästar.
– För att få köra på våra banor, stora banan och rakbanan, gäller det att hästarna står på en träningslista. Hur det ser ut kring våra skogsslingor, är däremot svårare att avgöra. Där är det en gråzon, säger Nährinen.
Hon kan inte heller starta dem, inte innan dess att Svensk Travsport kommer med sitt beslut på hennes kommande överklagan.
– Jag och min advokat kommer ta tag i det här och jag hoppas att Svensk Travsport ser på fallet och min överklagan med öppna ögon. Jag kan inte förstå hur jag kan få min licens indragen av de anledningar som Rommetravet dömt mig för. Nu kommer det dröja ett tag innan beslutet kommer och det finns bara en part som det här drabbar egentligen – och det är hästarna. De får inte tävla, vilket de trivs bäst med. Jag vill till slut säga att jag kommer göra det absolut bästa för mina hästar, det är det viktigaste i alla lägen. Om det sedan innebär att jag måste flytta från gården, så må det vara så. Det är däremot den sista åtgärden jag kommer göra. Jag kommer kämpa, slita och göra allt i min makt för att få till detta och visa min oskuld i detta, säger Örtlund.

Fotnot 1. Travronden har även varit i kontakt med Anna Ozén, som var den andra representanten för Travarhälsan vid besöket hos Örtlund, men hon har avböjt att kommentera det hela. Även Johan Lindberg, generalsekreterare på Svensk Travsport, har meddelat att han inte uttalar sig om ärendet då det i dagsläget, tills dess överklagan är gjord, är Rommetravets fråga.
Fotnot 2. Då Natalie Örtlund kom till stallet under tisdagsmorgonen fanns spår efter någon okänd person. Hjulspår och skoavtryck fanns vid stallet. Polisen är kontaktad, men händelsen är inte polisanmäld. Samtliga hennes hästar har veterinär tagit blodprov på, för att se om något sabotage skett.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.