Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Osterling kritisk: "Inte haft något inflytande alls"

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
Staffan Osterling. Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75

I fredags blev V75-programmet för 2018 officiellt. Dessutom ska hela tävlingsprogrammet för 2018 vara kraftigt på gång. Några som inte alls är nöjda med utförandet är Travtränarnas Riksförbund.
– Vi har inte haft något inflytande överhuvudtaget kring när banorna ska tävla, säger förbundets generalsekreterare Staffan Osterling.

Publicerad:

Det är hård kritik, som Staffan Osterling väljer att ge Svensk Travsport. Från Travtränarnas Riksförbund har man helt enkelt fått nog.
– Jag har erbjudit Svensk Travsport hjälp i frågan om tävlingsprogrammet. Jag skickade ett mail om att vi gärna har med två representanter, så att det hela kan diskuteras fram och tillbaka, men det fick jag inte ens svar på. Jag tycker det är riktigt tråkigt att Sveriges proffstränare inte får någon delaktighet eller insyn i hur tävlingsprogrammet ska se ut, någon slags kunskap sitter vi ändå på. Nej, jag är besviken på Svensk Travsport och jag måste säga att så lågt förtroende som jag har för Svensk Travsports ledning för dagen, det har jag aldrig haft. Det börjar bli för många frågor där vi som faktiskt utgör sporten, inte får det inflytande vi borde, säger Travtränarnas Riksförbunds generalsekreterare Staffan Osterling.

"Vi ser alltid till vad som är bäst för svensk travsport"

Från Svensk Travsports sida, förklarar sportchef Petter Johansson beslutet att inte ha med TR på mötena kring tävlingsprogrammet.
– Travtränarnas Riksförbund har inte varit med och diskuterat enskilda tävlingsdagar, det är travsällskapen som är arrangör av tävlingarna och det är dem som vi har en dialog med. Det är otroligt viktigt att vi tävlar när våra kunder önskar det, precis som övriga verksamheter. När jag säger kunder menar jag hästägare, publik och spelare. Däremot har Travtränarnas Riksförbund fått ge inspel och haft synpunkter gällande antal lopp på tävlingsdagarna, tider och så vidare. Alla önskemål har inte kunnat uppfyllas av olika anledningar, men de har varit med i den diskussionen och det är vi glada för. För oss är det en sak som är viktigt, vilket jag hoppas att alla förstår. Vi ser alltid till vad som är bäst för svensk travsport.

Ifrågasätter den geografiska kunskapen

Någonting som Staffan Osterling inte tycker är tillräckligt.
– För mig är det märkligt hur banor som ligger inom samma region, kan tävla på samma dag. Någon med kartkunskaper borde förstå att det är samma hästmaterial på banorna. Det är inte konstigt att loppen inte alltid blir fulla, det handlar inte bara om vikande hästantal alla gånger, säger Osterling.

Försöker undvika – men...

Att banor i närheten av varandra tävlar samma dag, är ett måste i vissa fall, enligt Svensk Travsport.
– Att banor i närheten av varandra, som har många tävlingsdagar per år, tävlar samma dag, eller med en dags mellanrum, försöker vi så gott det går att undvika. Däremot, är det inte alltid möjligt, det finns en hel del parametrar att ta hänsyn till, allt från ljus, andra aktiviteter på, eller runt banan, tävlingssäsong och så vidare. Då kan man välja att se de negativa sidorna med det, eller de positiva. Det negativa är att man inte kan tävla på båda banorna, det positiva är att man får fler startalternativ för hästarna inom samma period, säger Petter Johansson och avslutar.

"Bra dialog"

– Under mina drygt fyra år på Svensk Travsport tycker jag att vi har haft en bra dialog med Travtränarnas Riksförbund. Sällskapen är arrangörer och vet när de kan och inte kan tävla och därmed är dialogen med dem extremt viktig gällande bland annat tävlingsplaneringen, men jag lyssnar givetvis på kritiken från TR.

FAKTA

Missnöjet hos TR

Tidigare i höst blossade en stor tvist upp mellan Travtränarnas Riksförbund och Svensk Travsport/ATG. Då fick TR stöd av Jägersros tränarförening, JägersPro, som valde att protestera genom att skjuta upp V86-starten vid ett tillfälle. Anledningen till missnöjet den gången var riktat mot V86 Xpress.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.