Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Otäckt videoklipp utreds av Svensk Travsport

Foto: Thomas Blomqvist/Kanal 75
Linda Höijer uttalar sig kring otäckt videoklipp. Foto: Thomas Blomqvist/Kanal 75

Under helgen som var florerade ett otäckt videoklipp på sociala medier där en unghäst ramlat på blank is.
Svensk Travsport fick nys om klippet tidigt och har också agerat.

Publicerad:

I klippet ska en unghäst ut för att träna, men denne var oskodd och halkade således på isen. Hästen fick inget grepp och kunde inte ta sig upp på benen. Amatörtränaren, som håller till i Enköpingsområdet, drog och slet i hästen i försök att få upp denne på benen, utan resultat.
Detta är en händelse som Svensk Travsport ser allvarligt på.
– Vi fick reda på ärendet under söndagen och redan under måndagen var vår djurskyddsspecialist Agneta Sandberg och vår säkerhetsansvarige Johan Nilsson ute på gården. Där kontrollerade de hästhållningen, gårdens skick och hästen i fråga. Hästen hade inga skador, varken hälta eller skrapsår. Gården var i fint skick, alla hästar hade gott om mat och vatten. Vad vi kan göra i ett sådant här läge är att informera den berörda personen vad som gått fel och vad personen behöver tänka på i framtiden. Vi berättar givetvis att det hela är ren okunskap och att det absolut inte får ske. Bilderna som lagts ut är inte alls roliga att se, men jag vill än en gång påtala att vi från Svensk Travsport har varit på plats och kontrollerat så att hästen mår bra, säger Linda Höijer, avdelningschef för hästvälfärdsavdelningen på Svensk Travsport.
Vidare sanktioner mot amatörtränaren, som för övrigt inte förnyat licensen för 2017, kommer inte att ske just då utredning pågår. Vid allvarliga händelser av djurskyddsärenden kan Svensk Travsport göra en anmälan till länsstyrelsen och/eller polisen. Då utredningen är klar bestäms huruvida anmälan är aktuellt och därefter tas beslut hur man går vidare. 
– Hästen mår bra i nuläget av vad vi kan bedömma, men vi vill att hästen veterinärundersöks för att säkerställa dennes välmående. Det vi gör med en gång är även att sätta en anmärkning på personen ifråga som innebär att vi kommer att besöka tränaren oftare än vad vi tidigare gjort för att se så djurhållningen sköts, avslutar Höijer.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.