Sveriges ledande travtidning
ANNONS

På jakt efter ny storseger

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Adorable Lady kan ordna nästa storseger till Pasi Aikio. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

För knappt fyra veckor sedan vann Pasi Aikio Svenskt Travderby med Who’s Who. På söndag jagar stallet en ny storseger – detta när Adorable Lady går ut i Svenskt Travoaks.
– Vi behöver en hel del tur från läget, säger han.

Publicerad:

Under slutet av 2015 övertog Pasi Aikio huvudansvaret för tävlingshästarna på Menhammar. Nästan tre år senare kom segern alla aktiva inom den svenska travsporten drömmer om. Den i Svenskt Travderby. Maharajah-sonen Who’s Who lekte med konkurrenterna på Jägersroovalen och inkom på nytt världsrekord. På söndag har det gått exakt fyra veckor sedan Who’s Whos bedrift. Då har Pasi Aikio chansen till en ny storseger. Stallets Adorable Lady (e. Zola Boko) mäter då sina krafter med kullkamraterna i Svenskt Travoaks.
– Hon var riktigt bra i uttagningen. Vi hade ett dåligt utgångsläge och även om hon inte är den snabbaste ut från start hade hon fått ett helt annat lopp med ett bättre spår. Hästen gick på halvfart första 500-600 meterna, men sedan klev vi på i tredjespår och då tog hon ikapp riktigt bra. Det fanns krafter kvar i henne över mål, men jag vågade inte chansa på grund av att hon galopperat över upploppet i starten innan. Jag körde på ren säkerhet, säger Pasi Aikio.

Precis som i uttagningsloppet fick Adorable Lady spår elva i finalen. Pasi Aikio har kört stoet i alla hennes starter och sitter också upp i sulkyn på söndag.
– Finalen är otroligt fin. Motståndet kan inte bli bättre. Jag tycker att det finns oerhörda toppar, men också en otrolig bredd. Lägena blir ofta väldigt avgörande sådana här gånger och det känns som att vi behöver en hel del tur från det här läget för att vi ska gå en framskjuten placering.

Hur högt håller du henne?
– Jag håller henne högt. Det finns en hel del utveckling i hästen. Hon besitter riktigt bra styrka och när hon väl lär sig att sätta benen rätt kommer hon att bli riktigt bra.

Hur känns det för egen del – att köra ett sådant här typ av lopp?
– Givetvis inspirerande. Det är det största loppet jag varit med och kört. Det ska bli riktigt roligt.

I augusti vann Adorable Lady ett Breeders Crown-lopp i Mantorp. Återhämtar sig stoet som hon ska efter söndag är siktet inställt mot nästa storlopp.
– Ja, vi får se hur hon tar söndagens lopp först, men hon är inkvalad till semifinalerna i Breeders Crown. Tar hon Oaks på rätt sätt är det nästa mål.

Det är inte bara Adorable Lady som Pasi Aikio startar under helgen. Även Who’s Who gör sitt första framträdande efter segern i Derbyt. Under lördagen går han ut i ett uttagningslopp till Europaderbyt.
– Han fick ta det lugnt första veckan efter segern i Derbyt och återhämta sig. Han har gått sina jobb och känns riktigt fin. Hästen har riktigt bra studs i steget och jag inbillar mig att han känns ännu bättre nu än inför Derbyt. Jag tror att han gått framåt ännu mer.

Who’s Who på lördag och Adorable Lady på söndag, det måste kännas bra inför helgen?
– Det är klart att det kommer vara lite spänt under helgen. Speciellt när Who’s Who ska starta. Det är mycket känslor runt honom och det blir alltid lite extra spänt att stå vid sidan av. När jag kör själv på söndag blir det mer fokus. Då är jag mitt inne i smeten och då hoppas jag inte att det är några nerver med.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.