Sveriges ledande travtidning
ANNONS

På VM–äventyr för att försvara blågult

Foto: Lars Jakobsson/TR BILD
Dan-Åke Olsson åker i helgen till Belgien för att tävla i amatör–VM.  Foto: Lars Jakobsson/TR BILD

Dan-Åke Olsson är en av landets bästa amatörkuskar. Han har vunnit SM, NM och EM. Denna helg kan han bli världsmästare för första gången när mästerskapet avgörs i Belgien.
– Det ska bli jättespännande. Efter att jag vann EM i fjol så vill jag gärna vinna VM också. Det hade varit skoj och en bra merit, säger han.

Publicerad:

Dan-Åke Olsson, 58 år, är på väg mot 300 segrar som kusk. Han har ännu fler tränarsegrar – hela tiden som amatör. Han har tränat topphästar som Skogans Joker, Harpers Joker, Super de Luxe och Yukon Brodde.
– Jag brukar säga att jag hellre är en bra amatör än ett halvdåligt proffs. Sedan vill jag gärna avgöra själv vilka hästar jag tränar och vem som äger hästarna. Har haft turen att haft många bra delägare på mina hästar, säger Dan-Åke Olsson.

I fjol blev ”Danne” Europamästare när amatörerna gjorde upp om titeln i Schweiz och Frankrike. Den svenska nationalsången spelades och blågul flagga hissades i topp. I år avgörs amatör-VM på banorna Tongeren och Waregem.
– Då var man stolt som svensk över att få stå överst på en prispall och höra nationalsången, säger han.

Nästan lika stolt var Olsson när han provade VM-dressen från 1996 (trea).
– Jag kom i samma blågula dress som för 22 år sedan och den tar jag med mig till Belgien. Jag hade den vid EM-segern ifjol med, säger Olsson och skrattar.

Vad är nyckeln till att vinna VM?
– Först och främst måste man ha tur i lottningen och få bra hästar. Sedan gäller det att ta det lite lugnt i loppen och hålla sig undan incidenter. Det kan vara lite varierande rutin bland kuskarna.    

För tillfället tränar Olsson nio hästar. Han hade en bra juni ­månad med fyra vinster. Olsson ser väldigt mycket bra emot VM efter en tung vecka. Hans gode vän John-Erik ”Goya” Magnusson avled efter en olycka i söndags i USA och det var ett smärtsamt besked för honom.
– Det var tufft när jag fick höra det. Jag och John-Erik var väldigt goda vänner, vi hade känt varann i 40 år. När jag var yngre var jag som en son i familjen. John-Erik var en fantastisk människa. Han har gjort så mycket för svensk travsport, ­säger Dan-Åke Olsson.

Olsson fick chansen att köra Magnussons världsstjärna Mack Lobell i ett träningsjobb.
– Då fick man veta hur en riktigt bra häst skulle kännas, säger Olsson.

FAKTA

De deltar amatör-VM

Leonardo Agusti, Argentina
John Cremin, Australien
Piet van Pollaert, Belgien
Juha–Pekka Ahonen, Finland
Samantha Stolker, Nederländerna
Einer Nedrebo, Norge
Cheree Wigg, Nya Zeeland
Konstantin Puchkov, Ryssland
Dan-Åke Olsson, Sverige
Sina Baruffolo, Tyskland
Dien Spriggs, USA
Karl Gruber, Österrike

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.