Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Passar på innan segerprocenten sjunker"

Foto: MARIA HOLMÉN
Bo Eklöf. Foto: MARIA HOLMÉN

Ett par skador, ökade kostnader och dålig lönsamhet.
Snart lämnar Bo Eklöf in proffslicensen för gott.

Publicerad:

Bo Eklöf gick proffstränarkursen tillsammans med Peter Untersteiner 1987 och båda plockade ut licensen samma år. De senaste åren har Bergsåkersproffset kört allt mindre och vi har sett honom allt mindre i vinnarcirklarna.
– Jag har väl vunnit cirka 2.050 segrar, men nu passar jag på att sluta innan segerprocenten hinner sjunka till katastrofala nivåer, säger han och skrattar.
Anledningen är faktiskt en annan.
– Att ha kvar proffslicensen kostar pengar. Jag tror att jag betalar mellan 7 000-8 000 kronor per år och det känns inte vidare lönsamt. Breddloppen har dessutom urholkat dagens catchdriverklimat och det tillsammans med ett gäng skador genom åren har inte direkt stoppat mig från att lämna in licensen. Jag har haft en låt gå-mentalitet på sistone och det har inte känts särskilt motiverande, säger han.
Eklöf skadades exempelvis allvarligt i en travolycka 2001 och i slutet av 2014 fick han en nagel i ögat under en lek med sonen Hugo och var nära att bli blind.
Till vardags jobbar Bosse heltid som stallchef på Wången i Östersund och det är tack vare det jobbet, plus lite mediauppdrag som tipster, han har råd att sluta proffsköra vid årsskiftet.
Däremot vill han inte sluta helt med tävlandet utan kommer ta ut D-licens och verka som lärling under Jan Halberg.
– Jag kommer inte göra slut med mina härliga hästägare, men lärlingarna kan andas ut. Jag kommer kunna köra i de flesta lopp, men jag kommer inte att tävla i lärlingsloppen. Det hade varit som att en av Sverige segerrikaste kuskar genom tiderna, Olle Goop, börjat köra breddlopp. Det finns många kryphål i reglementet, men så vill jag naturligtvis inte att det ska vara, säger han.
Bo Eklöfs största framgångar togs tillsammans med Lars Marklunds bortlidne Scandal Play, som vann Olympiatravet dubbelt på 1990-talet och tjänade över 12 miljoner kronor. Eli Gallant var den bäste egentränade hästen och när det gäller kallblod har han kört de flesta och bästa utom Järvsöfaks. 
– De nordsvenska har alltid legat mig varmast om hjärtat och det har blivit extra tydligt de senaste åren. Jag kommer aldrig ta ut proffslicensen igen, men kan tänka mig att ta mig an och träna ett kallblod när jag blir lite äldre, säger han. 
Vad kommer du sakna mest från proffstränarkarriären?
– På den tiden när jag körde runt 1.000 lopp per år hade jag mer eller mindre hela Sverige som arbetsfält och det var härligt att åka runt och träffa så många härliga människor. Än i dag kommer de fram och meddelar att de tränat morsan till hästen jag precis kört och för ett tag sedan visade det sig att jag hade kört mer än hälften av hästarnas morsor i ett lopp. Då har man hållit på ett tag..., säger han. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.