Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Perssons utmaning – inte startat på fem år...

Foto: Roger Svalsröd/Hesteguiden
Norheim Svenn vinner Norskt Kallblodskriterium 2012. Foto: Roger Svalsröd/Hesteguiden

Jan-Olov Persson har tagit sig an en lite annorlunda utmaning. Eller vad sägs om att få fart på en gammal Kriterievinnare som inte startat på fem år?

Publicerad:

Han heter Norheim Svenn (e. Järvsöfaks-Norheim Elle e. Elding) och är nio år gammal. Hästen segrade i Norskt Kallblodskriterium 2012 och var året efter heroisk som tvåa i Derbyt i samma land. Allt detta i Kjetil Djöselands regi. Det högst annorlunda i det här fallet är att Norheim Svenn bara gjort en start efter Derbyt, samma år på Forus. Så det har nu gått ganska precis fem år sedan han startade senast.
– Norheim Svenn kom till mig för cirka en månad sedan. Han verkade i aveln uppe i Boden under den här säsongen (Stall Tåga), men ska nu stå hos oss som avelshingst under 2019. Meningen är också att jag ska försöka få honom till start igen, berättar Jan-Olov Persson.

Vad är det för sorts häst?
– Han var väldigt bra som ung. Jag kommer framför allt ihåg Derbyt, där han gjorde en grym insats som tvåa. I övrigt är det en väldigt fin och käck individ som förhoppningsvis kan bli ett bra tillskott i högsta klassen längre fram.

När är det realistiskt att tro på en comeback?
– Kanske framåt vårkanten.

De första avkommorna föddes i Norge 2014 och ur en kull på blott 16 hästar fick Norheim Svenn i år en finalist i både Norskt Kallblodsderby och Derbystoet. Det var Professor ÖK och Lykkje May som båda slutade sjua i respektive kategori. Norheim Svenn är helbror med såväl Norheim Faksen (18 segrar och 2.921.041 kronor, hos Jan Ove Olsen, startar i Skellefteå på lördag) som Norheim Järv (17 segrar och 1.592.950 kronor). Hittills i karriären har Norheim Svenn tagit 10 segrar på 18 starter och tjänat drygt 1,4 miljoner svenska kronor.

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.