Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Peter firade med trippel

Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN
Peter Untersteiner fick praktisera sin patenterade segergest i V75 på Åby. Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN

Jackpotomgången på Åby lockade in 105 miljoner kronor i V75-potten och det blev endast fyra system som fick vara med och dela på de 59 miljoner kronor som låg i sjurättspotten. En viktig anledning till det var födelsedagsfirande Peter Untersteiner.

Publicerad:
När Peter drämde dit Stanley Ekberg-tränade Bergshults Leffe (e. Gidde Palema - G.R.Fantazi) som 82-oddsare i silverdivisionsförsöket sopade han nästan helt rent bland de från början inlämnade nästan 1,4 miljoner systemen. Det känns nästan förvånande att så många som fyra av de efter sex avdelningar kvarvarande 173 systemen hade valt att betala för Bergshults Leffe i V75-7 och det gav alltså multum.
 
14,8 miljoner kronor i utdelning på sju rätt.
 
Bergshults Leffe smet fram invändigt och dök ner på open stretch. När spetsande Calvin Borel inte riktigt hela vägen i 2.640- metersloppet orkade hålla det 1.13-tempo som var ägnat att grilla sönder konkurrenterna var dunderskrällen ett faktum. Bergshults Leffe vann på fina 1.13,1a/2.640 meter före Calvin Borel och tog sig samtidigt precis över miljongränsen i insprunget.
 
Numera Peter Untersteiner-tränade Dreams Take Time (Jim Oscarsson, Joakim Lövgren och Lars I Nilsson har också haft den här hästen i sina stall) hade lekstuga med medtävlarna i Legolas Minne.
 
- Jag låg lågt på förhand idag med Dreams Take Time idag och det får jag väl äta upp nu, för han var ju bara bäst, sade Peter Untersteiner.
 
Att det dröjt ända till 2015 innan hjältehästen Legolas fick ett eget lopp är förstås märkligt. Att ingen tänkt på det tidigare, vare sig på Halmstadtravet där han började karriären, ATG (Legolas var ju en fantastisk reklampelare för ATG på 1980-talet) eller Svensk Travsport är märkligt. Det kanske är en sådan där ”se inte skogen för alla träd”-sak. Att förbise självklarheter. Nu slog i alla fall Åby, banan dit Legolas tränare Thomas Nilsson flyttade från Halmstad, till med att (äntligen) börja hedra Legolas med ett eget gulddivisionslopp.
 
Dreams Take Time (e. Andover Andover - B.My Honey) har tävlat sedan juli som tvååring och ännu inte gjort någon ens halvdålig säsong. Sämst gick det 2014. Då drog han ”bara” in 477.000 kronor…
 
I Legolas Minne hamnade Dreams Take Time utvändigt ledaren när Kadett C.D. galopperade i andra kurvan och det var en position sexåringen inte hade något emot denna dag. När det drog ihop sig till avgörande sista halvvarvet såg Dreams Take Time grymt laddad ut och på upploppet seglade han ifrån medtävlarna via 1.10 sista 500 meterna. Det här var hans fjärde gulddivisionsseger.
 
- När Royal Fighter kom upp på utsidan 500 kvar fällde Dreams Take Time öronen bakåt och ville bara tävla. Det är en fantastisk häst som alltid gör sitt jobb, berömde Peter Untersteiner.
 
I stoeliten ledde Italienfödda Pelikan Trio (e. Friendly Face)  från start till mål och kom hem på 1.13,4a/2.140 meter. ”Toppform” meddelade Peter efter loppet och Pelikan Trios segerväg underlättades förstås av att de på papperet svåraste hoten Salina D.K. galopperade i starten och Dernier Viking in på upploppet utvändigt ledaren.

Erik smög till trippel

Den tredje vinnaren, Jetset (e. Juliano Star) i stoloppet tog Peter hjälp av Erik Adielsson att styra in till vinst. Erik lyckades precis före den röda 500-meterspålen på slutvarvet slinka ut från fjärde par invändigt till slagläge i andraspår och när Jetset gick ut i tredjespår 300 kvar bet det bra. Sexåriga Jetset försvann ifrån till överlägsen seger på fina tiden 1.14,1/2.660 meter. 
 
Det fantastiska för Adielsson var att det var hans andra V75-vinnare från positionen fjärde invändigt för dagen och han skulle också komma att vinna från tredje invändigt!
 
Scellino Luis (e. Andover Hall - Susy Trio) är liksom Pelikan Trio född i Italien och den segervane fyraåringen, det här var elfte segern i 22:a starten, tog hem bronsdivisionsförsöket på vassa 1.11,6a/1.640 meter. Det blev bra fart i stort sett hela vägen, och sedan Scellino Luis inte lyckats hålla ledningen från innerspår satt han ut på slutvarvet i tredje invändigt. Luckan kom i rätt tid i sista kurvan och då hade Stig H Johansson-tränade Scellino Luis inga problem att spurta till lätt seger, med som det såg ut, krafter kvar.
 
Avelshingsten och unghäststjärnan Micro Meshs, och likaledes framstående Prawns, lillebror Scampi (e. Going Kronos - Gambari) veks ut i fjärdespår från fjärde invändigt 300 kvar och den Stig H Johansson-tränade fyraåringen hade överlägset bäst fart under hovarna sista 100 meterna. Det resulterade i lätt seger i klass II-försöket på 1.15,0/2.140.
 
Hans-Owe Sundberg-tränade Thaiger Exclusive (e. Adrian Chip - Lady Exclusive; hon har tidigare lämnat trefaldiga miljonärskan Bexipop) har varit långt framme i V75-lopp hela hösten utan att vinna, men nu var det dags i klass I-försöket. Efter att ha hängt i tredjespår runt första kurvan hade Thaiger Exclusive landat utvändigt ledande Lumberjack Joe när denne plötsligt galopperade. Torbjörn Jansson var vaken och styrde Thaiger Exclusive till ledningen innan Magnus Jakobsson hann galoppera undan med Lumberjack Joe och därmed hade Jansson satt sin häst i segerposition. Thaiger Exclusive vann lätt på goda 1.12,5a/1.640 meter.

Spelfakta

Rätt V75-rad: 6-8-4-7-7-1-10
Strukna: V75-1 nr 3, V75-2 nr 12, V75-3 nr 9, V75-6 nr 12, V75-7 nr 7.
Utdelning: 
Sju rätt: 14.788.006 kr
Sex rätt: 37.800 kr
Fem rätt: 2.011 kr
Omsättning 105.340.742 kr
Publiksiffra: 3.881
 
 
ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.