Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Pettersson tillbaka i Neapel

Foto: TR Bild
Stefan P Pettersson vann Lotterian med Oasis Bi 2016. Nu selar han ut Dupree i årets upplaga. Foto: TR Bild

För tre år sedan vann han Lotterian med Oasis Bi. Nu är Stefan P Pettersson tillbaka i Neapel. På onsdagen selar han ut nyförvärvet Dupree i den anrika sprinterlöpningen på Agnanobanan.
– Det är härliga minnen som väcks till liv, säger Pettersson.

Publicerad:

2016 hade Oasis Bi sitt bästa år på tävlingsbanan. Och efter en tredjeplats i Prix d'Amérique och en silverpeng i Grand Criterium de Vitesse fick Stefan P Petterssons bildsköne hingst sätta pricken över i:et – i Neapel.

Då åttaårige Oasis Bi kom till Agnanobanan som en av förhandsfavoriterna till slutsegern i Gran Premio della Lotteria. Han och Johnny Takter vann sitt försök från ledningen och tog hand sedan hand om täten även i finalen.
– Det var inte så vanligt att han kördes i ledningen, men Johnny körde där ganska länge den gången. Men sedan släppte han till Voltigeur de Myrt och när den sedan bröt ut på upploppet körde Johnny bara rakt fram, minns Stefan P Pettersson.
– I Italien är det här världens största lopp. Det är deras högsta önskan att vinna Lotterian och så fick vi komma ned från Sverige och göra det. Det var en jäkla känsla, det var det.

Hur högt håller du den framgången?
– Jag brukar säga att det var min största seger. Men uppmärksamheten i Sverige var lika stor – om inte större – efter tredjeplatsen i Prix d'Amérique. Frankrike smäller väl högre i svenskarnas ögon.

"Härliga minnen"

Tre år efter storsegern med Oasis Bi är Pettersson nu tillbaka i Italien. Den här gången som tränare till Stall Courants Dupree, en sexårig hingst som kom till Petterssons stall tidigare i år.

Dupree ska tillsammans med Disco Volante försvara de rödgula – och blågula – färgerna i årets upplaga av Lotterian. Disco Volante startar från spår åtta i det första försöket, Dupree från spår sex i det tredje och båda körs av Björn Goop.
– Vi åkte ned i söndags. Resan har gått bra och hästarna mår bra. Än så länge är allting lyckat, säger Pettersson och fortsätter:
– Vi står på samma gård som vi gjorde med Oasis Bi och det väcker härliga minnen till liv. Folket här är väldigt gästvänliga och vi kan inte ha det bättre.

"Slår ur underläge"

Courantduon möttes över kort distans i Gävle så sent som på skärtorsdagen. Då vann Disco Volante, som tränas av Stefan Melander, övertygande på fina 1.10,2 medan Dupree slutade oplacerad. Och förväntningarna är också högre på den förstnämnde.
– Disco är i en jäkla fin form, så är det, menar Pettersson.
– Men vi hoppas att vi är med och fajtas med båda hästarna. Dupree slår ur underläge, men jämfört med Disco hade han lite flyt med både spår och heatindelning.

Hur långt kan det räcka?
– Jag hoppas att Björn (Goop) kan ge honom ett bra lopp. För Dupree är på väg uppåt i form och laddad för dagen. Det känns riktigt spännande på förhand och jag tror att vi har en rimlig chans att gå till final i alla fall.

"Han verkar vara i toppslag"

Inför onsdagens stora slag är Urlo dei Venti och Vitruvio hästarna på napolitanarnas läppar, berättar Stefan P Pettersson. Men snacket går också kring Jean-Michel Bazires duo Abydos du Vivier och Bel Avis samt en svenskfödd veteran.
– Många pratar om Arazi Boko. Att han ska vara riktigt iordningställd, säger Pettersson som själv varnar för en annan häst.
– Vivid Wise As står på samma gård som vi gör och ser fantastisk ut för dagen. Han har inte tävlat jättebra på sistone, men verkar vara i toppslag.

Till sist: Oasis Bi är född i Italien och du har för närvarande sex italienare på din träningslista. Får du med dig något nyförvärv hem till Mantorp?
– Jag har tyvärr inte haft så många italienska ägare, men man kan ju hoppas att det blir ändring på det. Vi står på gården där Gar-hästarna föds upp och vi har tittat på både fölungar och ettåringar. De är långt komna med det här fina vädret och allt gräs. Ettåringarna är stora och fina och visst vore det kittlande att få in någon sådan i träning.

FAKTA

Gran Premio della Lotteria 2019

Försök 1: (14.30)
1. Urlo dei Venti – Antonio di Nardo (Gennaro Casillo)
2. Ultra Wind Bi – Gabriele Gelormini (Erik Bondo)
3. Lover Face –    Robin Bakker (Philippe Billard)
4. Arazi Boko – Alessandro Gocciadoro
5. Attack Diablo – Federico Esposito (Alessandro Gocciadoro)
6. Specialess – Andrea Vitagliano
7. Pantera del Pino – René Legati (Holger Ehlert)
8. Disco Volante – Björn Goop (Stefan Melander)

Försök 2: (15.00)
1. Abydos du Vivier – Jean Michel Bazire
2. Deimos Racing – Björn Goop (Erik Bondo)
3. Ursa Caf – Antonio Esposito Jr
4. Ua Huka – René Legati (Alessandro Gocciadoro)
5. Vitruvio – Alessandro Gocciadoro
6. Very Joy – Gaetano di Nardo (Raffaele Chiaro)
7. Tessy d'Ete – Enrico Bellei (Gennaro Casillo)
8. Voltaire Gifont – Pietro Gubellini (Cristian Rizzo)

Försök 3: (15.30)
1. Bel Avis – Jean Michel Bazire
2. Vivid Wise As – Enrico Gocciadoro (Sebastien Guarato)
3. Vernissage Grif – Gennaro Riccio (Lorenzo Baldi)
4. Sonia – René Legati (Alessandro Gocciadoro)
5. Timone Ek – Roberto Vecchione (Holger Ehlert)
6. Dupree – Björn Goop (Stefan P Pettersson)
7. Tina Turner – Gaspare Lo Verde
8. Vanesia Ek – Pietro Gubellini (Alessandro Gocciadoro)

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.