Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Platon bäst i styrkeprovet

Foto: Hanold/ALN
Platon Face vann Ultrastayern på Mantorp. Foto: Hanold/ALN

Ready Ribb, Qahar Q.C. eller Platon Face? Tre hästar stack ut på förhand ut i mängden i Ultrastayern och det blev den senare som avgick med segern.

Publicerad:

Platon Face (e. Raja Mirchi) kom tidigt till ledningen i styrkeprovet som inledde V75-omgången på Mantorp och som kördes med 3.640 meter som grunddistans. Efter ett drygt varv kom Qahar Q.C. fram på sexåringens utsida och då valde Lutfi Kolgjini att släppa ifrån sig initiativet.

Kort därefter galopperade favoriten Ready Ribb och loppet såg då ut att utvecklas till en ren tvåhästarsduell. Så blev det också. Åtminstone fram till halvvarvet från mål då Kolgjini gjorde nästa drag. Han gick ut i andraspår och ökade farten varpå Qahar Q.C började att slarva med travet. Resten blev sedan en ren formalitet och Platon Face gick undan till en överlägsen seger på 1.16,4/3.660 meter.
– Det kändes givet att jag skulle få ledningen och sedan var det bara att se till att hålla hästen lugn och invänta Qahar Q.C, sade Lutfi Kolgjini i vinnarcirkeln.
– Jag har ju haft Qahar i träning och vet att hans känsliga punkt är när han ska accelerera. Därför satte jag in en attack väldigt hästigt och sedan var min bara bäst.

Segern var Platon Faces första för året och var värd 125.000 kronor. Därmed har hästen nu sprungit in närmare 700.000 kronor. I vinnarcirkeln fick Kolgjini frågan om Harper Hanovers lopp är ett tänkbart mål för sexåringen.
– Jag har ju tänkt att ta ut Rajesh Face där, men frågan är om han kan ta 20 meter på den här. Det är angenäma problem.

Tog ned stallkamraten från dödens

Peter Untersteiner fick en minst sagt flygande start med favoriten i V75-2, Julia af Solnäs. Ekipaget startade från spår tolv bakom bilen, men satt i spets redan efter några hundra meter. 

Den lyckade inledningen till trots räckte det ändå inte till seger i dagens diamantstoförsök. Den tog i stället Peter Untersteiners andra häst i loppet, Tahays Blue Amber (e. Revenue), hand om. Sexåringen fick en resa utvändigt om stallkamraten, men visade sig vara starkast för dagen.
– Hon gjorde ett bra lopp i skymundan i Eskilstuna senast och i dag tänkte jag att hon skulle få chansen. Jag kände mig slagen i sista sväng, men hon gjorde ett riktigt fint lopp. Hon hade fördel av att få springa i andraspår och att ha en lite lättare kusk, skojade körande Peter Ingves i vinnarcirkeln.

Klockan i mål visade 1.15,2a/2.140 meter och segern var Tahays Blue Ambers andra för året. Tvåa i mål var Kahleesi och Julia af Solnäs slutade trea.

Erik Sting en vinnare igen

Lördagens bronsförsök inleddes med en utdragen spetsstrid. Något som Carl Johan Jepson profiterade på bakom Erik Sting (e. Sam Bourbon). Ekipaget hittade positionen andra par utvändigt och när Jepson sedan gav marchorder på sista bortre långsidan slutade attacken i galopp för ledande Donato E.

Mr Perfection bjöd hårdast motstånd till slut, men Erik Stings seger var aldrig i fara. Sexåringen vann på 1.13,9 över full väg och tog årets andra seger.
– Det gällde mest för mig att inte göra några misstag. Hästen var stabil och fin. Jag kunde köra på säkerhet hela vägen och visade att han var bäst, sade Carl Johan Jepson efter sin andra V75-seger för dagen.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.