Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Plusbetyg för Mellby Guard

Foto: Maria Holmén/TR Bild
Mellby Guard med Peter Untersteiner. Foto: Maria Holmén/TR Bild

Läs om alla vinnare från V75-omgången på Mantorptravet. | "Det löste sig perfekt".

Publicerad:

Upploppet i Klass I-försöket blev något helt i publikens smak. Gambit Brodde hade greppet om händelserna från mitten av slutsvängen, men kunde inte freda sig mot Mellby Guard (e. Going Kronos) med sin tränare Peter Untersteiner i sulkyn.
– Det är en väldigt speciell häst. Det var bra tempo på loppet och han tassade med lugnt. Vi hade långt fram in på upploppet, men han kämpade fint och han förtjänar plus i kanten, säger Peter Untersteiner.

Segerekipaget satt mestadels i femte ytter och gick med i tredjespår sista halvvarvet. Den femårige valacken nådde mållinjen på 1.12,4a/1640 meter och noterades för sin andra raka seger. Trea slutade Surf’n Turf efter en pigg avslutning.

Andra årssegern för Winner Bac

Markus B Svedbergs Winner Bac (e. Love You) är en vinnare även på V75. Ekipaget fick en dryg sista sväng och var ett tag ute i fjärdespår, men det bekom inte den sexårige valacken det minsta. Han avslutade klart snabbast över upploppet och gick undan säkert på 1.15,4/2160 meter.
– Jag är lite förvånad. Innan loppet sa jag att han hade åtta av tio i form, men han kändes inte som bäst sedan under loppet. Det strulade lite med positionerna också, men han gick hela vägen in i mål. När jag ryckte tussarna så bet han tag i grejerna ordentligt. Han var bara bäst idag, säger Markus B Svedberg.

Angel Raziel avslutade även han starkt fram till andraplatsen medan Jori Boko höll plusbetonat som trea från ledningen.
– När jag ryckte tussarna fick jag verkligen det svaret jag ville ha. Det blev en dryg sista sväng och det är alltid tufft. Det är en väldig skillnad att gå där ute mot övriga. Men min häst fick bra fart ut från svängen och vi fick tidigt kontakt med ledaren. Hästen är lite lat och tjock, men han är trevlig att ha att göra med och levererar alltid på banan, säger Markus B Svedberg om sin vinnare.

Luckan kom för Father of Sun…

Efter ett drygt varv släppte Emilia Leo ledningen med Sandra Luomala-tränade Father of Sun (e. Pastor Stephen) vilket visade sig vara helt rätt. Luckan uppenbarade sig över upploppet och den femårige valacken avgjorde enkelt på 1.16,8/2640 meter. G.R.J:'s Wolvervine övertog kommandot efter dryga kilometern och höll sedan starkt till andraplatsen medan Veams Benelli, på avstånd, avslutade bra som trea.
– Det är klart att det går bra och det är kul, men jag tänker inte riktigt så. Man förlorar ju alltid fler lopp än vad man vinner, säger Emilia Leo.

I vinnarcirkeln berättade Emilia Leo att tanken hela tiden var att släppa ifrån sig ledningen.
– Jag trodde att någon skulle komma och ställa frågan tidigare. Sandra och jag hade bestämt oss för att han skulle gå i ryggar den här gången. Det kom ingen och ställde frågan förrän ganska sent, men jag valde att släppa ändå och det var kul att vi fick luckan. Han avslutar alltid bra när han får ett lopp i ryggar, säger Emilia Leo.

Segern var årets första tränarseger för Sandra Luomala.
– Det här var helt fantastiskt. Jag är så glad att vi kunde ta revansch för senaste gången. De hästarna vi hade tänkt släppa till idag galopperade så jag visste inte riktigt om Emilia skulle ändra sig under loppets gång, men det är klart att det alltid blir rätt när hon kör, berömde Sandra Luomala efteråt.

American Hill totalt överlägsen

Det fyraåriga stoet American Hill (e. Muscle Hill – Americandream A.T.) har en stam som förpliktigar. Som helsyster till självaste Campo Bahia riktas många blickar mot henne när hon startar – och startar gör hon med den äran.

Från ledningen noterades American Hill för sin tredje raka seger. Hon var totalt överlägsen sina konkurrenter på 1.14,2/2140 meter i ett försök till Diamantstoet.
– Hon höll sig väldigt lugn och har varit lugn hela dagen. Hon tar verkligen det som ett proffs och det var inget problem med att det blev omstart. Jag var nöjd över att hon ville hålla tempot uppe. Hon agerar som ett proffs och ville varken springa för fort eller för sakta, säger Marc Elias.

Metallica I.R. och Catwalk Ima inkom som tvåa och trea efter invändiga resor, men de hade inga möjligheter att utmana American Hill om segern.
– Hon påminner lite om Campo Bahia i sin aktion och tar många meter på få steg. Sedan har hon den lugna sidan som också Campo har. När de fungerar är de två kanonhästar. Hon kommer att starta en gång per månad fram till Drottning Silvias Pokal. Det är det första stora målet för henne i år, säger Marc Elias.

”Vet inte om jag vunnit ett V75-lopp så enkelt tidigare”

Peter Untersteiner sparade inte på hyllningarna efter segern i försöket till Diamantstoet med egentränade Princess S.W. (e. Chocolatier). Det sexåriga stoet hade hand om ledningen varenda meter och vann tämligen enkelt på 1.14,4a/2140 meter.

Princess S.W. har gjort det mesta rätt under karriären och tagit tio segrar på 16 starter. Hon har aldrig varit sämre än tvåa felfri.
– Jag vet inte riktigt själv var jag har henne eftersom hon inte avslöjar mycket varken i träning eller i värmning. Men hon var minst lika fin som hon var i Kalmar och jag vet inte om jag vunnit ett V75-lopp så enkelt som jag gjorde idag. De andra kuskarna smackade i sista sväng, men det gjorde bara att min häst tog i ännu mer, säger Peter Untersteiner.

Från rygg på ledaren höll Othala bra till andraplatsen medan Peter Untersteiners Ofelia O.E., med Johan Untersteiner i sulkyn, slutade trea efter att ha synat dödens varvet kvar.
– Det är verkligen rätt inställning på min häst. Hon hade bra tag i bettet över mållinjen och det var en härlig känsla att sitta bakom henne. Fortsätter hon på det här viset är hon snart uppe och möter de allra bästa stona. Hon är startsnabb och travsäker och blir intressant att följa, säger Peter Untersteiner.

Thriller N.P. satte nosen först

Det var många om budet när bronsdivisionen skulle till att avgöras, men starkast gick Magnus Dahlén-tränade Thriller N.P. (e. Gruccione Jet) till slut. Carl Johan Jepson placerade sin styrning i mestadels tredje ytter och ekipaget kunde gå med i ryggar genom sista sväng.

Över upploppet fick han upp farten ordentligt och lyckades fånga in Religious på mållinjen. Bakom de två främsta gjorde Wind Knight det bra som trea.
– Det här är en jättefin häst. Jag tycker att han var bortglömd idag med tanke på vilka lopp han gjort. Han har fin speed. Calle är duktig på att hitta lösningar i loppen trots att det gick lite sakta under vägen idag, säger Magnus Dahlén.

Carl Johan Jepson:
– Jag trodde att det löste sig perfekt, men draghjälpen blev inte så bra som jag hoppades på. Jag fick låta min häst komma in på rakan och då avslutade han bra och avgjorde i sista steget. Det var bra gjort att kunna vinna med skor.

Segertiden skrevs till 1.14,3a/2140 meter.

Omutlig från spets

I utgången av första sväng övertog Carl Johan Jepson ledningen med Diederik Meilink-tränade Reverend Wine (e. Pastor Stephen) – och trots ett tävlingsuppehåll på två och en halv månad hade valacken kunnandet att stega undan till seger på 1.15,6a/2640 meter.
– Hästen hade nog lite respekt med sig och det var nog det som gjorde att han kunde vinna. De nådde ledningen och höll hygglig fart. Pausen var planerad och vi siktade på det här loppet redan när vi ställde av honom, säger Diederik Meilink.

Carl Johan Jepson:
– Det blev en tuff inledning, men jag såg att två av de värsta gjorde bort sig. Planen var att ta oss till ledningen och det lyckades vi med. Hästen stred berömvärt hela vägen in och vi vann knappt men säkert. Det tog emot men det ska det göra efter vila. Jag var jättenöjd med hur hästen kändes.

Hannu Korpi sände tidigt fram i dödens med Grainfield Aiden som höll berömvärt till andrapriset medan härdade Dom Perignon gjorde det bra som trea.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.