Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Poet Broline slog till direkt

Foto: Foto: Lennart Kihlman
Poet Broline höll undan med ett huvud före Twister Bi i Carl Philips Jubileumspokal. Foto: Foto: Lennart Kihlman

Första starten sedan i december och ut mot de bästa i årgången direkt. Men det stoppade inte Poet Broline som med Peter Untersteiner spårade runt om i Carl Philips Jubileumspokal på fina 1.11,4a/1.640 meter.

Publicerad:

Poet Broline vann i fjol Kungapokalen och Gran Premio Continentale och med dagens suveräna seger i Prins Carl Philips Jubileumslopp på Färjestad visade Quite Easy U.S.-sonen att han blir att räkna med mot de bästa som även femåring. 

Mycket skulle komma att avgöras i starten och från spår 3 bakom bilen (efter strykning på In Vain Sund) brakade Poet Broline iväg till spets med en snabb öppning. 
– Han har inte sett en startbil på fyra månader men han vet när det är dags...Han accelererar onormalt snabbt första 50 meterna och tog spets på några steg. Det är ett väldigt bra vapen, sa Peter Untersteiner efter loppet. 

Poet Broline öppnade första 500 meterna på 1.10,4 och fick favoriten Twister Bi i dödens som i sin tur hade Target Kronos i rygg. Första tusen gick efter 1.12,6 och med 400 kvar började Untersteiner grilla sina konkurrenter. Med 300 kvar såg värste konkurrenten Twister Bi ut att vara slagen, men sista biten kom italienaren tillbaka beundransvärt och gav Poet Broline en match in på linjen. Sista halvvarvet gick efter 09,5.
– Han blev lite trött sista 100 och jag trodde nästan Goop vann...I fjol blev jag snuvad på linjen med Je t'aime Express av Propulsion, så det känns skönt att man får ta hem det här fina hederspriset den här gången, sa Untersteiner i vinnarcirkeln. 

Segertiden skrevs till fina 1.11,4/1640 meter och med förstapriset på 250.000 har nu Poet Broline tjänat över 3,5 miljoner kronor i karriären. Och mer är att vänta. 
– Årsdebuten hade inte kunnat vara bättre och under säsongen ska vi i första hand leta femåringslopp åt honom. Han har gått tuffa lopp som unghäst men vi kommer vara rädda om honom och han har säkert flera fina säsonger framför sig. 

Twister Bi gick i mål på 1.11,4a efter sin fina insats i dödens och Target Kronos tog hand om tredjeplatsen efter att ha fullföljt bra, på 1.11,6a.

I övrigt från Extra V75 Färjestad...

Fyraårige Rekord Rune (e. Miracle Lavec I.T.) tog sin första V75-seger och detsamma gällde för kusken Christian Cracchiolo. Efter ett perfekt lopp i andra utvändigt kom luckan mitt på upploppet och Rekord Rune avgjorde snyggt före en tapper R.K.King på 1.14,7a/2.140. Tränare, ägare och uppfödare till fyraåringen är Cracciolas arbetsgivare Fredrik Steffensen på Åby. 
– Det känns otroligt stort att ta första V75-segern och särskilt med tanke på att det är med den hästen. Vi började fundera på om han var så bra som vi trodde, men i dag visade han det, sa duktige Cracchiolo efter triumfen. 

Det var lärlingarna som dominerade i V75-inledningen och i kallblodsloppet slog Billy Svedlund till med Gärdsjös Aragon (e.Herbjörn) som spårade runt om på nya rekordet 1.24,8/1640 meter. Mitt på upploppet fick Mjölner Fokus i rygg fritt men Krister Palm-träningen svarade ärligt och vann säkert. 
– I dag stämde inte helt i travet för honom men han bet ihop och visade en otrolig kämpaglöd, sa Svedlund efter segern.

Copiads Silverpokal bjöd på en härlig duell. Fux de Lux med Oskar Kylin Blom nådde spets i första sväng och fick Great King Wine (e. Maharajah) och Stefan Söderkvist i dödens efter dryga 600. Favoriten Magic Happens fick dra tåget i tredjespår på slutrundan och galopperade i sista sväng och det skulle handla om tätduon, där Great King Wine (e. Maharajah) drog längsta strået på målfoto. Segertiden fina 1.14,4/2.160 meter för den kapable Admir Zukanovic-träningen. 
– Med 100 kvar var det rätt nära galopp och jag fick ta i honom, han tappade fart och det höll på att bli avgörande. Men som tur hann vi fram, sa Stefan Söderkvist. 

Adrian Kolgjini satte dit storfavoriten Pasithea Face i V75-inledningen och levererade även med en annan Muscle Hill-dotter, Like A Star, i ett försök till Diamantstoet. Efter tätkörning där framme och 1.11,1 första 500 tog Kolgjini påpassligt över tät ett par hundra meter senare vilket gav favoriten Schatzi Fayline dödens. Det blev avgörande, Like A Star ryckte undan på sista långsidan och vann ohotad före en tapper Schatzi Fayline och trean Tour Knight som spurtade vasst i skymundan. Segertiden fina 1.13,3a/2.140 meter för Like A Star. 

I långfredagsstayern stod favoriten Djali Boko på 40 meters tillägg med 20 meter tillgodo på Alfas Da Vinci och Candor Hall. Det skulle handla om den tunga trion och Djali Boko togen över täten med två varv till mål. Med 1100 kvar lämnade Goop andra utvändigt med Candor Hall och valde att ge Djali Boko en rejäl tryckare, för att sedan komma ned i rygg. 
Med 650 kvar var det så dags för Alfas da Vinci (e. Orlando Vici) och Joakim Lövgren att kliva in i handlingen. När Lövgren vred på i tredjespår med 650 kvar bet det riktigt bra och in på upploppet var Djali Boko infångad och denne galopperade som trött. Alfas da Vinci fredade sig sedan bra mot vasst spurtande Candor Hall och vann på 1.15,0/3.200 meter.
– Det var det gamle Alfas Da Vinci i dag...Det är en fantastisk tävlingshäst som vet vad det handlar om. I dag blev det ett lopp på väntan och när han sedan fick signalen gick han "all-in", sa en mycket nöjd Joakim Lövgren efter den övertygande segern. 

Den rätta raden i Extra V75-omgången blev 1-10-1-10-3-11-4. Sju rätt gav 250.411 kronor, sex rätt 1.710 kronor och fem rätt 119 kronor. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.