Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Pokalår – tack vare uttag ur Hästsportens fond

Foto: MARIA HOLMÉN
Foto: MARIA HOLMÉN

I onsdags kom ATG med sin kvartalsrapport för januari-mars 2017 som visade ett minskat spelnetto jämfört med föregående period i fjol. Det väckte frågan: kommer det behövas tas pengar från Hästsportens fond, för att Pokalåret 2018 ska bli av?
– Det är något vi har räknat med hela tiden, säger Lotta Nilsson Viitala, ekonomichef på ATG.

Publicerad:

Ägarna till ATG, Svensk Travsport, har gett spelbolaget ett uppdrag: Att leverera 300 miljoner kronor mer till sporten 2018. Det har alltid låtit positivt från ATG och Svensk Travsport kring att Pokalåret blir av men på Svensk Travsports fullmäktigemöte i onsdags, efter Travrondens intervju, kom Lotta Nilsson Viitala, ekonomichef på ATG, med ett uttalande som fått många att sätta andan i halsen: för att kunna genomföra Pokalårsplanen kommer man att behöva ta pengar från hästsportens fond. 
För Travronden utvecklar hon nu den informationen:
– Vårt uppdrag med pokalåret är att vi ska leverera 300 miljoner kronor mer till sporten. Att öka så att resultatet blir 300 miljoner kronor plus jämfört med tidigare år på så kort tid är ett orimligt mål/krav och det har vi aldrig budgeterat för. För att få igenom Pokalåret, kommer det att behövas ta medel från det balanserade resultatet, eller det man inom travbranschen kallar för hästsportens fond. Att företag använder sig av pengar från det balanserade resultatet för att sköta driften i verksamheten är inget man vanligtvis gör, men i det här fallet handlar det om utdelning till ägare och är därmed en annan sak. Det är också något vi har räknat med hela tiden. I den bästa av världar hade det inte behövts, men man måste se realistiskt på det hela, säger Nilsson Viitala.

"Ska slippas göras framöver"
Det finns i dag 545 miljoner kronor i hästsportens fond, enligt kvartalsrapporten. Hur mycket beräknas det behövas ta, för att få till pokalåret?

– Våra kalkyler och budgetar för framtiden är inte offentliga, så det uttalar jag mig inte om. Vad jag däremot kan försäkra alla om, är att vi absolut inte vill riskera det balanserade resultatet på sikt. Tanken är att ta från det till 2018, för att sedan ha så pass goda intäkter, så att det ska slippas göras framöver.
Hur mycket har det tagits från hästsportens fond tidigare år?
– Jag har bara jobbat tre år på ATG, men 2012 gick företaget 126 miljoner kronor back, på sista raden. Det innebar att den summan togs ifrån det balanserade resultatet. Även 2013 fick ATG ett minus på årsresultatet, vilket även det togs därifrån, efter 2013 var balanserade vinstmedel 477 miljoner. Sedan dess har det gått bättre, och det balanserade resultatet har kunnat stiga igen.

"Omsättningen beräknas öka"
Efter den "smällen" för hästsportens fond som skedde 2012, återfanns det 530 miljoner kronor. Fem år senare, är den bara uppe i 15 miljoner till. Om man fortsätter ta från hästsportens fond till 2018 - vad är det som säger att det inte måste fortsätta göras nästa år? Och året efter det? Vid för många uttag är väl risken att värdet på fonden inte är så stor? Det i sin tur, gör väl att tryggheten som ändå hästsportens fond är, försvinner?

– Jag kan försäkra alla om att ATG:s styrelse aldrig skulle gå med på att lämna över 300 miljoner kronor 2018, om det inte vore för att kalkylerna ser bra ut fortsättningsvis. Omsättningen beräknas öka, men i takten av 300 miljoner kronor i resultatökning innan ökningen av medel till sporten för 2018, det är som jag sade tidigare, orimligt. ATG vill givetvis att det balanserade resultatet ska vara starkt, även fortsättningsvis. Och det ska inte ett pokalår påverka långsiktigt, avslutar Nilsson Viitala.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.