Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Ponnytravet är framtiden"

Foto: Hanna Norring och Anton Stöckel
Jennifer Hansson hjälper till som coach för ponnytravkuskarna runt om i Östersund. Här tar hon emot Vendela Lång efter det åttonde loppet. Foto: Hanna Norring och Anton Stöckel

SUNDSVALL. Bergsåker hade satsat för att få 17 juni till en riktigt bra travdag. Bakluckeloppis, uppvisning av westernhästar, Matteus Lillieborg som konferencier, tårtkalas och mycket mer stod på schemat utöver fantastisk sport där samtliga sulkylopp kördes med autostart. En riktig fartfest helt enkelt.

Publicerad:

Travronden möter upp Bergsåkers Cassandra Svedlund. Hon är den multiengagerade 20-åringen som under tävlingsdagen coachar travskolans elever i sina lopp. Förutom att vara ordförande i Bergsåkers Ponnytravklubb är hon även ledare för tävlingsgruppen på travskolan.

I fjol tog hon emot pris av Svensk Travsport som Årets ledare och det är en leende Cassandra som sätter sig för en intervju. Någon stress, trötthet eller annat som kan tänkas komma efter ett så genomarbetat event syns inte till. Ett event det både ligger noggrann planering och ett stort driv bakom. Ett stort driv från hela travbanan.

–  Vi har planerat, planerat och planerat lite till. Jag vet inte hur många samtal vi ringt varandra och diverse aktörer. Det viktigaste har varit att allt ska vara på plats och alla positioner varit lösta.

– Och vilken fantastisk dag! Det har varit otroligt roligt att Bergsåker satsat på att lyfta ponnytravet så här. Ponnytravet är ju framtiden och jag har bara hört positiva tongångar på stallbacken under dagen, berättar en nöjd Cassandra.

Sina livs första lopp

Från Bergsåkers travskola gjordes tre starter av kuskarna Adrian Berglund, Alice Sellstedt och Vilmer Nordin. Samtliga kuskar blev nöjda med dagen efter bland annat rekordsänkning, en fjärdeplacering och en riktigt snygg styrning. Två av kuskarna genomförde sina livs första lopp med bravur.

– Det gäller att hela tiden sätta upp egna mål som kusk oavsett om du är nybörjare eller har flera säsonger i bagaget. Mitt eget mål som coach är att våra kuskar ska känna sig lugna när de åker ut till sitt lopp. Nervositet är bra, men de ska känna att de kan sin grej – för det vet jag ju att de gör! De ska lita på sin egen förmåga och på så sätt känna sig peppade att prestera sitt allra bästa.

Likt många andra använder sig Cassandra av uttrycket ”Ponnytravet är framtiden” och även om många av stortravets lovande aktiva har en bakgrund bakom en ponnyrumpa ber vi henne utveckla resonemanget.

– Det handlar om att unga vill! De är så obeskrivligt engagerade. De har inte bara en dröm utan ett tydligt mål om en framtid inom sporten och därför är de villiga att satsa – och gör det!

Många snygga styrningar

Under dagen levererades många snygga styrningar och en som utmärkte sig var Hampus Manberger bakom Rodden i det nionde loppet. Ekipaget hamnade utvändigt om ledaren, men likt Örjan Kihlström förivrade sig inte Hampus det minsta utan bevakade ledaren och övriga fältet. På sista långsidan ville han komma ned på innerspår inför slutsvängen och ökade tempot. Sedan tog det inte lång tid innan ledaren var avväpnad och över upploppet kunde Hampus gjuta mod i Rodden som svarade ärligt hela vägen in mot mål.

För Travronden berättar kusktalangen att han precis tagit studenten efter att ha gått restauranglinjen, men om det verkligen blir den inriktningen framöver återstår att se. Hampus hoppas ta licens för stor häst under nästa år och sedan är drömmen att en dag bli egen tränare.

En riktigt spännande tvåhästarsduell fick vi se i lopp två där startsnabba Skotts Dooleys och Wilda Ridderlind tog emot Rakkaus och Nathalie Eriksson på utsidan. De två Östersundsekipagen skaffade sig sedan en lucka ned till fältet när Rakkaus satte hård press på ledaren varvet från mål. Därpå fick en tapper Skotts Dooleys se sig besegrad av utvändige Rakkaus i de sista stegen, en Rakkaus  som stod för en heroisk insats. Den sexårige valacken nöjde sig inte heller med en seger utan i det avslutande montéloppet lotsades han till ny seger av ryttarinnan Thelma Kvarnlöf.

Värt att notera från loppet är att Rakkaus, Skotts Dooleys och Gleipner för första gången travade under den magiska tvåminutersgränsen.

FAKTA

Dagens...

...prestation:

B.B.S.Trogen stod för en mäktig uppvisning tillsammans med sin ägare, kusk och tränare Linnéa Alsén efter en rekordsänkning på hela 8,8 sekunder. Valacken har visat fina fartresurser tidigare men har inte varit att lita på. Lördagens lopp vittnar om att Linnéa nu hittat rätt.

...häst:

Betsie är hedershästen som vuxit in i stoeliten och under Bergsåkers tävlingar var det dags för den 58:e (!) segern i karriären. Betsie stoltserar nu med över 100 000 kronor insprunget under karriären vilket endast 19 ponnyer tidigare gjort.

...kusk:

Linn Hedkvist från Bollnäs är talangen att lägga på minnet. På Bergsåker blev det dubbla segrar med Scarlet – en för vagn och en för sadel. Linn har även rivstartat sin tränarkarriär där åtta starter resulterat i fem segrar.

FAKTA

Så gick snacket

”Det var roligt! Från ett till tio var det en tia!” '

berättade Elsa Löjdahl som debuterade i montéloppet.

”Han har ett bra trav, driver på och tycker att det är roligt. Vi siktar mot Kriteriet!”

Månstorps Unik laddas mot stora uppgifter i höst efter en övertygande seger.

”Det gick helt enkelt för fort i kurvan”

Hanna Norredahl var nöjd med andraplatsen Zantos Z. levererade efter en snöplig galopp.

”De är bara bäst helt enkelt. Ella tränar som bara den!”

Gun Svedelius Gustavsson var en rörd farmor efter att barnbarnet Ella vunnit lopp med Umetrollets Billy.

”Jag blev lite svettig i sista sväng när Dallas kom bakom, men vi hade krafter kvar så jag tror att det blivit en rejäl match om han stått på benen.”

Tilde Buhlér efter Betsies formbesked.

”Hon har fobi för saker som brummar så startbilen kom vi inte ens upp bakom… haha…”

Erika Rosén Eriksson kämpade med Lillasyster bakom bilen som trots tappstarten slutade trea!

”Han är jättefin men han bröt ut lite i sista sväng.”

Alice Sjölin fick med sig en tredjeplats med Hellas Creed som hittills i karriären har imponerande fem pallplatser på sex starter.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.