Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Positivt dopingfall

Foto: Mia Törnberg
Bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto: Mia Törnberg

American Idol har lämnat ett positivt dopingprov.
Det meddelar Svensk Travsport i ett pressmeddelande.

Publicerad:

Den 18 november på Gävle togs ett dopingprov på American Idol, som tränas av Thomas Lönn, efter en tredjeplats i ett breddlopp. Blodprovet visade på förekomst av substansen Omeprazol. 
Så här skriver Svensk Travsport om substansen i pressmeddelandet:

"Substansen är en så kallad protonpumpshämmare som reglerar syraproduktion. Den används för behandling av bland annat magsår, sår i främre delen av tunntarmen och halsbränna hos människa. Substansen är bland annat känt under varumärkesnamnet Losec.
Substansen finns i de registrerade läkemedlen GastroGard och Peptinor vet för häst i Sverige och har en karenstid på minst 96 timmar för tävling."

B-provet är skickat till ett franskt laboratorium för analys och American Idol har startförbud tills dess att han avlagt ett negativt C-prov.

Travronden har sökt Thomas Lönn.

FAKTA

GastroGard

Studier i upp till 28 dagar har visat att behandling med GastroGard i dosen 1 mg omeprazol per kg kroppsvikt en gång per dag, förhindrar uppkomsten av magsår hos hästar utsatta för ulcerogena betingelser.

Källa: FASS.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.