Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Positivt A-prov lämnat på Axevalla

Efter ett lopp den 23 oktober på Axevalla så fick Mimmi Elfstrands Take Action lämna ett urinprov och analysen visar nu på förekomst av substansen dimetylsulfoxid (DMSO) över det internationella gränsvärdet. Detta rapporteras idag på Svensk Travsports hemsida.

Publicerad:

B-provet ska nu analyseras och Svensk Travsport har inlett en utredning. Take Action har startförbud tills han har lämnat ett negativt prov.

Fakta DMSO

Dimetylsulfoxid (DMSO) är en substans med antiinflammatoriska och smärtstillande egenskaper. DMSO finns inte i något registrerat läkemedel eller godkänt preparat för användning till häst i Sverige. I bland annat USA finns en utvärtes DMSO-gel godkänd för användning på häst med indikation för akuta svullnader och inflammationstillstånd i rörelseapparaten.

DMSO är ett lösningsmedel för tekniskt bruk med en påtaglig doft av vitlök och har traditionellt använts som "bärare" genom huden av kortison vid ansvällningar i mjukdelar samt inflammationstillstånd i rörelseapparaten.

Då DMSO har påvisats i foder till hästar, framförallt från luzernhö, så har det internationellt fastställts ett gränsvärde på 15 µg/ml urin.

Enligt travsportens lista över karenstider har inflammationshämmande preparat, tillexempel DMSO, en minsta karenstid på 14 dygn före tävling.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.