Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Premiärvinnaren som charmade alla

Foto: P&R
Heikki Korpi, här med brorsan Pekka, minns med glädje triumfen i ­Jubileumspokalens första upplaga. Foto: P&R

1977 fyllde Solvalla 50 år. Huvudstadsbanan firade födelsedagen med ett ­inbjudningslopp. Loppet fick ­namnet Jubileumspokalen.

Publicerad:

Det var ett race med enbart fem hästar; finländska fyraåringen Charme Asserdal mot internationella elithästarna Duke Iran, Madison Avenue, Pershing och Wiretapper.
Visserligen hade Charme Asserdal vunnit Fyraåringseliten på Solvalla ett par månader innan. Och hon kom från seger i Sprintermästaren. Men skulle hon verkligen räcka till mot det rutinerade svenska stjärngänget? Svaret blev ett rungade JA!

"Hon var otroligt bra"

Charme Asserdal lekte hem segern och vann det första Jubileumsloppet. Deltagande kuskar som Stig H Johansson och Berndt Lindstedt var mäkta imponerade.
– Jag kommer ihåg loppet mycket väl. Det var en fantastisk stämning med väldigt mycket folk på Solvalla, ungefär som på Elitloppet. Vi låg i rygg på Duke Iran (Stig H Johansson) men när jag vred ut henne i sista sväng small det bara till. Hon vann lätt och jag trodde faktiskt på bra chans trots det hårda motståndet. Hon var otroligt bra, berättar kusken Heikki Korpi.
Charme Asserdal gjorde debut redan som tvååring men galopperade för det mesta.
Som treåring blev det hela 35 starter och 13 segrar. Men hon tjänade blott 4 529 euro på de finländska småbanorna.
– Jag körde Charme Asserdal i Fyraåringseliten på Solvalla 1977. Jag kommer ihåg att hon var besvärlig bakom bilen och galopperade i ett par provstarter. I loppet tog jag det lugnt från start och om hon bara gick felfritt var jag säker på seger, berättar Heikki.

Stora spelinsatser

Det berättades om att stora spel­insatser var gjorda på nummer 1 Charme Asserdal. Oddset drygt tre gånger.
– Jag hörde att det var många finländare som hade spelat på oss. Jag fick i alla fall många gratulationer på båten hem, säger Heikki.
– Hon var otrolig, det spelade ingen roll vilken position vi fick, hon vann ändå. Direkt efter vinsten på Solvalla åkte hon till Frankrike och startade i Criterium Continental mot de bästa franska fyraåringarna men vi fick stryk av Hadol du Vivier. Men hon hade en nackdel, hon vann två Elitloppsförsök men gick inget vidare i finalerna, hon gillade inte två heat helt enkelt.

"Fick trava 40 kilometer varannan dag"

Charme Asserdal tränades av finländske amatören Timo Eve. En tuff man på många sätt. Han följde sin fasta övertygelse – i allt.
Eve lyckades köpa svenskfödda Charme Asserdal för endast 7 000 kronor. Stammen var högst ordinär med franske Train Bloc som far och Numancia som mor, därav det låga priset. Men Eve var fast besluten om att göra en stjärna av sitt sto.
Eve inledde operation hårdträning. Till svenska medier sa finländaren: ”Normalt byter man häst när man tränar. När jag tränar Charme byter vi bara kusk”.
– Jag tror inte att någon häst har tränats så hårt som Charme. Hon fick trava 40 kilometer varannan dag i bra fart på kuperade vägar. Varannan dag fick hon dra ett stort traktordäck. Hon var unik på många sätt. Och jag är väldigt lycklig över att fått köra henne och vinna så många lopp. Jag var ung då, bara 24 år, och vi vann storlopp i flera olika länder. Hon hade stor betydelse för min karriär, säger Heikki Korpi.

Första upplagan - en succé

Första upplagan av Jubileums­pokalen blev succé. Visserligen var det fri entré men läktarna var knökfulla med 30.000 personer. Solvalla körde vidare med den nya idéen om ett lopp för högsta eliten. Loppet har alltid hållit toppklass med vinnare som Pershing (två gånger), Callit (två gånger), Napoletano, Zoogin (tre gånger), Victory Tilly (två gånger), Gidde Palema (tre gånger) och Nuncio.
Sedan 2009 är Jubileumspokalen öppet för enbart femåringar och loppets popularitet har fortsatt.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.