Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Proffstränare frikänd av en oenig ansvarsnämnd

Foto: Montage, Patrik Nord
Foto: Montage, Patrik Nord

Tränaren anmäldes för sexuellt ofredande både till polisen och Svensk Travsport.
Polisen lade ner förundersökningen i augusti, men Svensk Travsport tog fallet vidare till egen domstol.
Nu har domen kommit: proffstränaren frikänns av en skiljaktig ansvarsnämnd.

Publicerad:

Proffstränaren i mellersta Sverige anmäldes av en person anställd på den travbana där tränaren har sin licens. Polisen valde att lägga ner förundersökningen angående sexuellt ofredande tidigare under året och i domen från Svensk Travsports ansvarsnämnd går att läsa att det inte ankommer den att överpröva polis- respektive åklagarmyndighets beslut. Ansvarsnämnden tar därefter beslut kring huruvida proffstränaren gjort sig skyldig till brott mot Svensk Travsports uppförandekod.

Av uppförandekoden (Code of Conduct) framgår bland annat att alla inom Svensk Travsport måste reagera, agera och ta ansvar om någon bryter mot överenskomna riktlinjer. De etiska och moraliska frågorna ska ständigt beaktas. Att tävla på lika villkor, vara ärlig och en god medmänniska är viktiga förutsättningar för travsporten. Alla ska aktivt verka och agera mot fusk, dopning, mobbning och våld.

I domen går det att utläsa: "Som travtränare bör man föregå med gott exempel och redan av proffstränarens egna uppgifter under förhandlingen finner Ansvarsnämnden att lämpligheten av hans beteende kan ifrågasättas. Han är betydligt större och äldre än personen som anmält och har som travtränare ett ansvar att bete sig korrekt mot personer som han kommer i kontakt med inom travsporten. Däremot finner Ansvarsnämnden inte att proffstränarens beteende, även om det var mindre lämpligt att bete sig som han gjorde, når upp till den grad av olämpligt uppträdande som krävs för att beteendet skall anses utgöra ett brott mot Svensk Travsports uppförandekod."

Ansvarsnämnden friar proffstränaren på alla punkter och ogillar således anmälan. Nämnden var dock inte enig: två av fyra nämndemän hade skiljaktig mening.

"Handlar om politik"

Under förhandlingarna har advokat Staffan Uvabeck agerat ombud för proffstränaren.
– Ansvarsnämnden har ogillat den anmälan som kommit in från Svensk Travsport, men det var två nämndemän som var skiljaktiga. De ville att han skulle dömas till 3000 kronor i böter, men inte för sexuellt ofredande som anmälan gällde, utan för att han uttryckt sig och agerat på olämpligt sätt med tanke på Code of Conduct. Det kan man diskutera, men det viktigaste är att han blev friad och att Ansvarsnämnden kom fram till att det inte handlade om sexuellt ofredande eller sexuella trakasserier, säger Staffan Uvabeck och fortsätter:

– Känslan är att både det här fallet och det gällande Daniel Schützer handlar om politik: man vill få saker prövade för att få en praxis. Det beror säkerligen på att media uppmärksammat de här ärendena, annars tror jag inte något av dessa två ärenden hade gått vidare till Ansvarsnämnden. Samtidigt kanske det är bra att så nu blev fallet, så att vi får en praxis som tidigare inte funnits, säger Uvabeck.

Ser över arbetet med värdegrunden

Ulf Hörnberg, vice vd för Svensk Travsport, ser händelserna som ledde fram till att proffstränaren anmäldes som en eventuell följd av ett eftersatt arbete kring värdegrunderna inom svenska travsporten.
– Vi behöver göra mer och inte minst bli effektivare i värdegrundsarbetet, något som vi ser blir viktigare och viktigare i samhället. Vi har varit för svaga och inte riktigt fått till det arbetet, både gällande regler och utbildningar, att implementera värdegrunderna i vår sport. Vi kommer redan under torsdagen lägga upp ett förslag till styrelsen för att arbetet kring värdegrunderna ska utföras på ett bredare plan än vad som gjorts i dag. Det handlar om hur Code of Conduct ska knytas till reglementet, men även om utbildningsvägar där vi inte bara ska ta med oss från centralt håll, utan även banorna, förtroendevalda och aktiva. Det är så viktigt att vi väljer att ha det som en prioriterad fråga under ett par år framöver. Vi måste bli bättre i arbetet, för det behövs, säger Hörnberg.

Under gårdagen kom besluten både gällande den här proffstränaren, och Daniel Schützer där det handlade om olämpligt uppträdande. Inget ledde till fällande dom. Anser du det som beklagligt att era mål inte leder till fällande dom i domstol?

– Man har väl alltid önskemålet att det ska leda till fällande dom när man kommer så långt som att man väljer att ta det till domstol, men samtidigt ska man veta att vi har så pass lite erfarenhet av ärenden likt det mot proffstränaren, att jag kände att vi var tvungna att lära oss vart nivåerna ska dras. Det var någonting jag själv var osäker på. Men visst, går vi upp i domstol hoppas vi givetvis på positivt utfall. Sedan är det knepiga frågor, säger Hörnberg.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.