Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Profil vann efter fyra år

Foto: THORE LARSSON/ALN
Farmfurir under glansdagarna med Per Gustafsson. Foto: THORE LARSSON/ALN

Han har under sin långa tävlingskarriär stuckit ut både vad gäller utseende och prestationer.
Många trodde nog att 13-årige Farmfurir gjort sitt på tävlingsbanan, men i söndags i norska Harstad tog hästen sin första seger på drygt fyra år!

Publicerad:

I Skellefteåtränaren Per Gustafssons händer utvecklades Farmfurir (e. Slogum Björn) till en elithäst och det blev bland annat segrar i ST:s Guldtäcke på Dannero, Erik Graléns Minne på Hagmyren samt V75-lopp i Boden som sjuåring 2011. Sedan 2013 har det emellertid varit tyst om Farmfurir - detta beroende på flera gaffelbandsskada. Bodenamatören Elisabet Risberg-Åström leasade 13-åringen i april-maj förra året och i söndags kom alltså den efterlängtade segern.
– Han fick fjärde par utvändigt och kusken gjorde precis som jag sade. Han satt still utan att vara på honom något och lät hästen springa själv sista biten. Då var Farmfurir plötsligt först i mål, berättar Elisabet, som inte bara var nöjd med förstapriset på nästan 20.000 svenska kronor.
– Nej, han har ju haft stora skadebekymmer under flera år, så den här segern värmde verkligen. Det är dessutom en sådan underbar häst som verkligen är lätt att tycka om och som vill tävla. Samtidigt är han lite av en diva med ett speciellt humör.

Redan i kväll på hemmabanan startar Farmfurir igen (V64-2), precis som stallkompisen och årskamraten Torpa Glad (e. Spikeld). Bland motståndarna märks bland andra flerfaldige V75-vinnaren Myr Faksen.
– Jag är belåten bara hästarna gör bra lopp och känns fina. Man får vara nöjd med det lilla, fortsätter Elisabet, som förutom att träna och sköta om sina fyra travhästar arbetar som personlig assistent.

Farmfurir har så här långt tagit 22 segrar och tjänat 1.709.139 kronor. Torpa Glad kan visa upp 25 vinster och 1.516.516 kronor. I stallet finns även nioårige Ty Balder (e. H.G.Balder, fem segrar och 174.650 kronor) samt sexårige varmblodsvalacken Beach Fighter (e. Paul November, två segrar och 126.500 kronor).

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.