Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Proposition om ny spelmarknad klar

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL 75
Ardalan Shekarabi. Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL 75

Under torsdagen samlade civilminister Ardalan Shekarabi pressuppbådet för att kommunicera ut att det under torsdagen tagits beslut kring proposition om en reglerad spelmarknad.
Förslaget innebär ny spellag och att licenssystem införs från 1 januari 2019.

Publicerad:

Propositionen som nu ska till riksdagen för godkännande, innebär att den svenska spelmarknaden ska regleras. Den föreslagna spellagen, som förväntas träda i kraft 1 januari 2019, innebär bland annat att alla som agerar på den svenska spelmarknaden också ska göra det med behöriga licenser. Aktörer utan licens ska stängas ute.
Målet med lagförslaget är att spelet ska få ett starkt konsumentskydd, att de negativa effekterna av spelandet begränsas. Till stor del beror tilltaget på alla de olicenserade bolag, som inte betalar skatt i Sverige, som tagit marknadsandelar de senaste åren.
– Det oreglerade spelet har tagit över och spel används i kriminell verksamhet. För 14 år sedan tillsattes den första i raden av spelutredningar. Det är på tiden att vi går från ord till handling och får ordning och reda på den svenska spelmarknaden, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Skatt på licenspliktigt spel ska tas ut med 18 procent. Myndigheten som ska ha hand om spelmarknaden får nytt namn, från Lotteriinspektionen till Spelinspektionen. Det blir dem som utövar tillsyn på spelområdet.
– I och med det nya lagförslaget så kommer också Spelinspektionen att växa. Myndigheten kommer att få fler och vassare verktyg.
Antalet licenser som delas ut, är obegränsade. Licenserna ges om period a max fem år och innebär att företagen måste följa statens villkor. I och med nya lagförslaget kommer det också tas krafttag mot spelansvar och spelberoende.
– En licenshavare ska skydda spelare mot överdrivet spelande och hjälpa spelare att minska sitt spelande när det finns anledning till det. Möjlighet ska finnas för spelare att stänga av sig från spel. Ett led i detta kommer vi även att ta krafttag mot bonusar. Det kommer vara möjligt att erbjuda bonus på första spelet, men att det sedan blir förbjudet.

Ytterligare restriktioner kommer att dyka upp, i form av regler kring marknadsföring. Dagens situation, är ohållbar, enligt civilministern.
– Marknadsföring ska ske med måttfullhet. Vad innebär måttfullhet undrar säkert någon då, men då kan jag bara säga som så att dagens marknadsföring som spelbolaget driver, inte är måttfull.

När det kommer till hästnäringen och dess finansiering, så ber Ardalan Shekarabi om att få återkomma.
– För oss är det viktigt att hästnäringen har goda intäkter från spelverksamhet även i framtiden. Det är en principfråga för oss och vi kommer inom kort tillsätta en utredning som ska se över den frågan. I väntan på förändringar så kommer vi behålla statens kontroll över ATG. Det vi kommer utreda är en avgiftsmodell, bland annat tittar vi på arbetet som pågått i Danmark och andra länder. Vi menar allvar, hästnäringen är inte bara viktig för sin egen del av ekonomin och samhällslivet. Hästnäringen betyder väldigt mycket för Sverige som land, för glesbygden. Vi vet att hästnäringen är beroende av intäkter från spelverksamhet. Så vi kommer säkerställa att den frågan kommer att hanteras och utredningen ska vara på plats så snabbt som möjligt, säger Shekarabi till Travronden.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.