Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Propulsion segrare – efter rafflande upploppsstrid

Foto: TR Bild
Foto: TR Bild

Vilket upplopp! Åby Stora Pris bjöd på den dramatiska tvekamp som hela Travsverige hade hoppats på. Sida vid sida skar Readly Express och Propulsion mållinjen och det krävdes ett uppförstorat målfoto för att skilja dem åt. Ett målfoto som gav Daniel Redéns häst segern – på nytt världsrekord.

Publicerad:

Propulsion (e. Muscle Hill) fick överta ledningen från Muscle Hustle, men Örjan Kihlström valde att släppa initiativet när Jorma Kontio körde fram på utsidan med Readly Express. Så var sedan positionerna när upploppet nalkades. Övriga hästar gjorde sig inte besvär utan årets upplaga av Åby Stora Pris blev den tvåhästarsduell som så många hade sett fram emot.

Kihlström vred ut Propulsion i andraspår och denne tog sedan centimeter för centimeter på ledande Readly Express. Vid mållinjen kunde ögat alltså inte avgöra vem som vann. Först efter att domarna fått målfotot uppförstorat ropades Propulsion ut som segrare.
– Det här kommer man att minnas så länge man lever, sade segerkusken Örjan Kihlström när resultatet var klart.
– Jag hade aldrig slagit Readly Express tidigare, men jag visste att om det är någon häst skulle kunna klara det så är det Propulsion.

Segertiden i mål var 1.13,2 över 3.140 meter med autostart. En tiondel snabbare än Mellby Vikings världsrekord från Åby 2015. Efteråt var det förstås inte bara Örjan Kihlström som var lycklig, även tränaren Daniel Redén jublade över segern som värd två miljoner kronor.
– Det var riktigt jobbigt på upploppet faktiskt. Jag såg att vi hade mycket att åka med, men jag såg också vem som satt i ledningen. Att slå Readly på speed är inte lätt. Jag visste att det skulle bli en tuff fajt och det blev det också, sade Redén och fortsatte:
– Vilken otrolig häst han är. Han blir bara bättre och bättre. Det är sällan man ser den utvecklingen hos en sjuåring.

Propulsion har nu sprungit in över 20 miljoner kronor. Segern i Åby Stora Pris var hans 30:e – och mest nervkittlande – i karriären.
– Här fick man se tre varv – bara för att vinna med en centimeter till slut, sade ägaren Bengt Ågerup som gladdes åt gratulationer från kretsen runt Readly Express.
– De sa att det var min tur nu.

FAKTA

Åby Stora Pris 2018, 3.140 meter autostart

1. Propulsion – Örjan Kihlström 1.13,2
2. Readly Express – Jorma Kontio 1.13,2
3. Reckless – Björn Goop 1.13,5
4. Sorbet – Johan Untersteiner 1.13,6
5. Muscle Hustle – Robert Bergh 1.13,6
6. Mindyourvalue W.F. – Robert Bergh 1.13,9
0. Zenit Brick – Mika Forss 1.13,9
0. Platon Face – Adrian Kolgjini 1.14,0
0. Coquin Bebe – Peter Ingves 1.14,2
0. Rajesh Face – Lutfi Kolgjini 1.14,4g

Tempot i loppet:
500 meter: 1.09,5 (Readly Express)
1.000 meter: 1.12,9 (Readly Express)
1.500 meter: 1.14,5 (Readly Express)
2.000 meter: 1.14,5 (Readly Express)

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.