Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Propulsions nya upplägg

Readly Express fick den första biljetten till Elitloppet – Propulsion den andra. I lördags blev Daniel Redéns stjärna inbjuden.
– Jag ska försöka lägga upp det lite annorlunda i år, säger Daniel Redén.

Publicerad:
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Propulsion och Daniel Redén. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Daniel Redéns Propulsion siktas mot sitt fjärde raka framträdande i Elitloppet. I lördags fick hingsten en rosa biljett och Solvallatränaren har ända sedan starten i Prix d'Amérique varit tydlig med att nästa stora mål är Solvalla sista helgen i maj.
– Han tränar på precis som vanligt, men vi har haft lite bekymmer med banorna på grund av vädret. Vi ligger några veckor efter på samtliga hästar och jag vill inte ta ut dem till start bara för startandets skull. Han känns fin i fräschören, säger Daniel Redén.

Readly Express fick den första rosa biljetten av Anders Malmrot. Propulsion tog hand om den andra, men att inbjudan kom så pass tidigt spelar mindre roll, menar Daniel Redén.
– Precis som alla andra topphästar så är det samma med Propulsion. Man vet att man får vara med om man vill. Det är inte upp till Solvalla att bestämma utan det är hästen som gör det. Vi hade siktat mot Elitloppet oavsett om inbjudan kom nu eller om den skulle komma en vecka innan. Samtidigt är det skönt att få det avklarat.

Testar ett nytt koncept

För Propulsions del väntar ett annorlunda upplägg under våren jämfört med tidigare.
– Det blir ett annorlunda upplägg och han ska få starta på lite mer i år. Tidigare har han kommit i toppform först efter Elitloppet och förhoppningen är att han ska ha lite varmare olja i kroppen i år om man säger så. Han ska vara snabbare i muskelfibrerna för det är verkligen sista chansen för honom nu. Allt måste vara 110 procent.

När får vi se honom på banan nästa gång?
– Det vet jag inte. Det ska kännas bra. Jag vill att han ska kännas som i Hugo Åbergs och inför det loppet hade han kunnat starta på väldigt mycket. Han är stor och grov i aktionen och får han inte tillräckligt med lopp kan han bli lite klumpig. Men nästa lopp är omöjligt att svara på, särskilt eftersom det precis kommit en och en halv decimeter snö.

Träningsperiod för hela stallet

Daniel Redén har inlett året med sex segrar på 26 starter, men de tre senaste veckorna har inga av stallets hästar synts till på tävlingsbanan. Och det lär dröja ytterligare innan det blir starter igen.
– Jag tyckte att det var några av mina hästar som presterade sämre och jag tog beslutet att ta en träningsperiod och bygga upp hästarna inför när det blir finare banor igen. Det hänger även ihop med att vädret var lite sämre och jag vill kunna trycka på ordentligt i träningen innan jag börjar anmäla. Det dröjer nog någon vecka till innan vi börjar starta, säger Daniel Redén och fortsätter:

– Jag gjorde tabben och skruvade bort all brodd i förra veckan, men det fick vi ju tillbaka duktigt häromdagen. Det är bara att hoppas att snön försvinner snabbt så att vi kan börja träna som vanligt igen. Ingen av hästarna har visat någon sjukdomsbild och det känns bra inför sommaren. Förra året körde vi som sagt hela vägen in i kaklet och precis som med människor behöver hästarna en återhämtningsperiod. Det går inte att prestera året runt, varje år.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.