Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Provsvaren klara – foder bakom positiva dopingprov

Foto: Mia Törnberg/TR Bild
Foto: Mia Törnberg/TR Bild

Efter flera positiva dopingtester i Frankrike startades en utredning om Kraffts foder kunde vara orsaken. Nu är den klar.

Publicerad:

Via ett pressmeddelande skriver Lantmännen Krafft att testerna som har gjorts har visat att foderprodukter från Krafft har blivit kontaminerade av cannabidiol. Det handlar om foderråvaran lusern, som har importerats från bolag inom EU. Enligt Krafft används normalt endast svenska råvaror, men att man på grund av den torra sommaren i fjol behövde importera lusern då den svenska skörden inte räckte till.

”Kontamineringen av hästfoder via lusern behöver nu kartläggas globalt och samtliga hästfoderproducenter måste kunna garantera att deras produkter testas, vilket är ett omfattande och långsiktigt arbete. Samtliga representanter som medverkade under KRAFFT:s presentation var överens om att det nu behövs en överenskommelse kring CBD-innehåll i hästfoder inom Norden. Representanterna kommer att utreda möjliga lösningar under helgen och efter det informera om vilka åtgärder som behöver tas på kort och lång sikt.” skriver Krafft i pressmeddelandet.

− Vi vill verka för en ren och rättvis sport med tydliga spelregler. Vi hoppas att fler företag kommer att vilja ansluta sig till forskningsprojektet och vi tänker oss ett samarbete med organisationen BETA (NOPS), som ansvarar för naturligt förekommande förbjudna substanser, samt med det franska laboratoriet LCH. Givetvis kommer vi att ha en nära dialog med sportens representanter, säger Sandra Hodik, vd på Krafft.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.