Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Puro mot äkta grand slam?

Foto: MALIN ALBINSSON/KANAL 75
Petri Puro har vunnit Stochampionatet förr. I år kan han göra som tränare, ägare och uppfödare till Cash Crowe. Foto: MALIN ALBINSSON/KANAL 75

1981 vann Petri Puro Stochampionatet som hästskötare till ­Varia. 
2005 tog han hem loppet som tränare till Fama Currit.
2017 kan Puro vinna största fyraåringsloppet för ston som ­tränare, ägare och uppfödare till Cash Crowe.

Publicerad:

På söndag kommer den lugne finländaren att ha lite högre puls än vanligt. Cash Crowe är en av två stora favoriter till att ta hem Stochampionatet på Axevalla. Med uppfödarpengar står 1,5 miljoner kronor på spel.
– Jag litar väldigt mycket på henne. Och jag tror att hon även litar en hel del på mig också, säger Puro.
Tisdagens träning bestod av att Cash Crowe fick springa på släp utan sele och huvudlag, bara med grimma och grim­skaft.
– Hon behöver inte ha mig i vagnen varje gång hon ska trava på lite. Hon gillar att springa lite själv, det är bra för humöret.
Petri Puro, 57, är inte som alla andra travtränare. Han följer sällan uppgjorda träningsscheman för hästarna. Det blir mycket på känsla.
Puro kan inte prata med hästar, men han har den unika feelingen att kunna läsa av hur hästen mår. Han kan konsten att vänta så att alla bitar funkar, både fysiskt och psykiskt, innan den hårda träningen börjar. Och innan det är dags för start.
– Jag har hållit på med travhästar i över 40 år och man har väl lärt sig en del, säger han blygsamt.
Du har lyckats betydligt bättre med ston än hingstar, tänker då på dina toppmärrar Not A Spacecase (6,9 mkr), Blues Office (2,8 mkr), Fama Currit (7,7 mkr) och Camilla Highness (10,5 mkr), varför?
– Ston passar nog bättre för mig. De får gå ute i hagen hela dygnet, de går i grupper och trivs med sig själva och sin omgivning. Hingstar måste gå i en egen hage, de är oroligare, springer fram och tillbaka och de drabbas oftare av överträningssymptom. Sedan är stona lite tuffare, man kan träna dem ganska hårt och de tar till sig träningen på ett bra sätt.
Puro får ibland frågan varför han är och har varit så framgångsrik. Den frågan brukar oftast studsa tillbaka – utan svar. Men nu drar han på svaret en aning, som till slut kommer:
– Jag tror att jag har lätt för att lokalisera eventuella fel hos en häst. Det har ju också med erfarenhet att göra. Sedan brukar jag veta var gränsen går hos en häst, hur man ska träna eller om hästen ibland måste vila. Cash Crowe startade första gången i december i fjol, hon var inte färdig tidigare. Commander Crowe debuterade också i december som treåring, första årgångsloppet var Derbyt som han vann. Det blir fel även för mig men man lär också av missarna. I min ålder behöver man heller inte testa så mycket.

Vann som skötare
Det är på gården i Boarp, cirka två mil norr om Halmstad, som de flesta tävlingshästar finns. Puro har byggt exakt den träningsanläggning han vill ha. ­Inklusive en lång träningsbacke på 2,5 kilometer.
Förutom Cash Crowe står där bland andra D.D.’s Hitmann, Master Crowe och Da Pepperboy. Första halvåret har varit det bästa på länge med 29 segrar på 101 starter och 4,1 miljoner kronor inkört.
– Jag har det jag behöver. Det gäller att få upp pulsen på hästarna utan behöva springa så fort, det sliter på benen. För 10-15 år sedan var det flera som ökade träningsdosen och körde lite tuffare intervaller med bra resultat. Men i stället fick hästarna lite mer problem med hältor. Nu har fler och fler gått över till backe och sandbanor vilket är skonsammare. Min backe är bra och det finns fem-sex olika sätt att träna på den, säger Puro.
Puro vann faktiskt Stochampionatet redan för 36 år sedan som skötare till Varia. Han arbetade då hos Kaj Widell på Solvalla, hans första jobb i Sverige. Stig H Johansson körde 20-oddsaren till seger medan Widell satt upp bakom stallets andra häst – Diora Daw W.
– Den segern kommer jag aldrig att glömma. Man var ung och det var väldigt stort att vinna som hästskötare.
2005 var Fama Currit stor favorit med Peter Ingves i sulkyn och ekipaget vann enkelt från spets.
– Fama var väldigt startsnabb och fick ofta ledningen. 
När förstod du att Cash Crowe var en stjärna?
– Hemma dolde hon det rätt så bra. Men jag tog det också lugnt med henne eftersom hon är efter Ready Cash och de kan bli hetsiga. I andra starten på Åby, när hon vann efter galopp i första sväng, förstod jag att det var en väldigt bra häst. Då gick hon sista varvet på 1.12 utan att vara trött i mål. Jag fick några bra bud på henne efter loppet, och det var svårt att bestämma sig, men jag valde att behålla henne för man ville ju vara med hela vägen. I Drottningens Pokal var hon väldigt bra när hon gick runt dom i tredjespår i ett 1.10-varv. Sedan har Stochampionatet varit ett favoritlopp för mig och det har varit hennes stora mål för året.
Hur ser du på loppet på söndag?
– Jag har bra självförtroende. Cash Crowe var bättre än jag hade väntat mig när hon vann uttagningsloppet (från spets). Hon är också lite fräschare nu än när hon vann Drottningens Pokal. Loppet senast bör också betyda att hon är i bättre form nu. Jag såg inte så mycket av de andra uttagningarna men det är många fina hästar med. Hon har aldrig varit trött hittills utan gått i mål på pigga ben, men på söndag tror jag nog att hon behöver bli trött för att vinna.
Hur ser det ut med D.D.’s Hitmann som vann Finlandia-Ajo för två månader sedan?
– Han fick ett par tuffa lopp i Finland, Frankrike och Norge på kort tid och har tagit igen sig lite. Jag har precis lämnat in ett blodprov för att se att allt är okej. Jag räknar med att kunna börja träna honom igen snart. Det känns som om han ska kunna utvecklats ytterligare.
Några nya stärnor i stallet?
– Ja, Da Pepperboy (Muscle Hill) är en fin treåring som jag gillar. Vi har tagit det lite lugnt med honom i början, men han har vunnit fyra av fem och jag hoppas vara med i Kriteriet till hösten. She’s Ready (Ready Cash), Short In Cash (Ready Cash) och Burning Man (S.J.’s Caviar) är fina treåringar som kommer till hösten och vintern, säger Petri Puro.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.