Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Quicklund: "Bör se över tävlingsschemat i Europa"

Foto: Leif Norberg/ALN
Jan Quicklund. Foto: Leif Norberg/ALN

Östersundstravet hoppades på många utländska hästar i Mastersfinalen. Det blir bara två. Travbanechefen Jan Quicklund är ändå belåten med startfältet, men hoppas samtidigt att storloppet får en högre status i framtiden.
– Jag tycker att man bör se över tävlingschemat, säger Quicklund.

Publicerad:

Trots betald flygtransport var intresset för söndagens Mastersfinal lågt nere på kontinenten. Up and Quick reser ensam från Frankrike och får sedan sällskap av Dreammoko på nedvägen. Bättre utnyttjat än så blir inte planet.
– Jag har pratat med både agenter och aktiva och trots att det finns en proposition tillgänglig utomlands kommer det ändå som en liten överraskning för vissa att loppet körs vid den här tidpunkten, säger Jan Quicklund som är travbanechef i Östersund och tillägger
– Sedan måste man också tänka på att konkurrensen är mördande i finalen. Det är säkert många som inte vill komma upp för att möta Readly Express och Propulsion.

Väljer Schweiz i stället för Jämtland

Av de tio främsta hästarna i UET Trotting Masters-serien kommer endast tre till start i finalen (Propulsion, Readly Express och Pastore Bob). Tvåan Bold Eagle stannar hemma i Frankrike medan trean Aubrion du Gers tävlar i Schweiz – samma dag som Mastersfinalen körs. Jean-Michel Bazire tar ut valacken i Prix du President i Avenches. Ett lopp som lockat flera franska elithästar.
– Det är lite märkligt att det körs samma dag, kan jag tycka. Och om man tittar på Frankrike körs det flera miljonlopp i omedelbar närhet till finalen. Det tycker jag att man bör se över, säger Jan Quicklund och fortsätter:
– Jag tror också att det vore bra om man satte sig ned och på något sätt tog fram ett lite annorlunda upplägg för kommunikation och information från centralt håll. Man ska inte fly från ansvar, men jag tycker att vi på Östersundstravet har gjort vad vi kan. Vi har matat på med reklam och inbjudningar och varit nere i Frankrike för att påminna aktiva.

Ramlopp utan inslag från kontinenten

Det kommer inte heller några kontinentala gäster till söndagens ramlopp. I dem är förstapriset som högst 125.000 kronor och av totalt tolv propositioner under dagen är tre utskriva för kallblodiga hästar.
– Det är balansgång. Vi vet sedan tidigare att våra lopp med 100.000 kronor i förstapris inte lockar fransmännen. Om vi hade vetat att det skulle finnas platser kvar i planet när propositionerna skrevs hade vi kanske gjort något annorlunda. Vi hade kanske kunnat ta av egna medel och höja prissumman i något lopp, men det är lätt är vara kritisk så här i efterhand, säger Jan Quicklund och tillägger:
– En annan faktor är att Hagmyren kör V75 på lördagen och vi på söndagen. Jag kan tycka att det kanske hade varit bättre att bara köra en V75-omgång för att spetsa till det hela ytterligare.

Bäst i Sverige i år

Få utländska gäster till trots är det högklassigt startfält som gör upp om totalt fyra miljoner kronor i Östersund – inte minst om man ser till antalet startpoäng. Snittet för hästarna i Mastersfinalen är 17.762 startpoäng – högre än i övriga grupp I-löpningar på svensk mark i år. Även medianvärdet – 9.409 – är i topp.
– Visst hade vi velat ha fler utländska hästar, men jag tycker att vi har ett fantastiskt startfält, säger Jan Quicklund.

FAKTA

Startpoäng, grupp I-löpningar

Medelvärde:
1. Mastersfinalen 17.762
2. Åby Stora Pris 16.057
3. Sundsvall Open Trot 15.765
4. Elitloppet 12.424
5. Hugo Åbergs 10.754
6. Norrbottens Stora Pris 8.915
7. Jubileumspokalen 7.608
8. Olympiatravet 6.449

Medianvärde:
1. Mastersfinalen 9.409
2. Sundsvall Open Trot 8.980
3. Elitloppet 7.506
4. Åby Stora Pris 7.018
5. Norrbottens Stora Pris 6.329
6. Jubileumspokalen 6.288
7. Olympiatravet 5.949
8. Hugo Åbergs 5.319

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.