Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Racing starkast till slut

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Racing Brodda vann Derbystoet. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Årets upplaga av Derbystoet blev minst sagt händelserik. Över upploppet avslutade Racing Brodda starkast – och tog hem förstapriset på två miljoner kronor.

Publicerad:

Mattias Djuses Racing Brodda (e. Prodigious) var femma i Drottning Silvias Pokal och tvåa i Stochampionatet. I Derbystoet fick det fyraåriga stoet sätta nosen först. Hon gjorde det efter att Rikard N Skoglund serverat sin styrning ett perfekt lopp i mestadels tredje utvändigt.
– Vi har haft ett bra år, men inte fått sätta pricken över i:et. Det var oerhört skönt att vi fick vinna och ta hem en sådan här pokal som vi har längtat efter. Hon är grym hästen. Det har snackats mest om två hästar som gjort det jättebra, men den här är verkligen värd att få vinna en storseger. Extra roligt var det att få vinna mitt hittills största lopp med Racing Brodda som betyder väldigt mycket för mig, sade Rikard N Skoglund.

Activated galopperade bort sig i starten. Till ledningen stack Aleppo Pine och Kenneth Haugstad och ekipaget såg segerfarliga ut in på upploppet där det blev galopp. Med varvet kvar till mål bytte Örjan Kihlström ut andra utvändigt mot dödens med Conrads Rödluva och fuxan hade greppet mitt på upploppet, men kunde inte freda sig mot Racing Brodda den sista biten.
– Det är det största loppet som jag har vunnit. Hon har gjort sig förtjänt av det här. Sedan hon började tävla som tvååring har hon mött de bästa. Det var hennes tur idag och hon avgjorde enkelt. Man tror knappt att det är sant. Hon är en jättehärlig individ och vi har haft en otrolig resa med henne, sade Mattias Djuse.

Bakom Racing Brodda och Conrads Rödluva slutade Robert Bergh och Miss Sober trea. Segertiden skrevs till 1.12,1a/2140 meter och sköter gör Marcus Lilius.

Roger Walmann efter Aleppo Pines galopp.
– Jag vet inte varför det blev galopp. Det är ett sådant år för oss där allt ska häxa. Det känns bittert.

Kenneth Haugstad om Aleppo Pine.
– Det är självklart inte kul. Hästen kändes jättefin. Hon bröt ned lite i sista sväng. Jag ryckte tussarna 250 meter kvar och då hoppade hon rätt upp. Jag vet inte vad jag ska säga...

Örjan Kihlström efter andraplatsen med Conrads Rödluva.
– Den som vann är superbra och gick ett fantastiskt lopp även i Stochampionatet. Hon är en värdig vinnare. Men jag tycker att min också gått bra hela året utan att få vinna något stort lopp. Det är som det är. Hon var klart bäst som treåring och har varit bra i år också, men det är någon som har varit bättre i år varje gång. Så är det ibland.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.