Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Readly Express till final – vann försöket från spets

Årets upplaga av Elitloppet inleddes med en favoritseger. Readly Express släpptes till ledningen och vann sedan det första försöket utan prut.

Publicerad:
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Att backa eller vara offensiv från spår sju bakom bilen? Björn Goop valde det senare och körde framåt direkt med Readly Express. Efter en dryg inledning ute i spåren kom ekipaget först ned framför Double Exposure i andraspår och därefter släppte Ulf Ohlsson ifrån sig taktpinnen bakom Makethemark.

Första halvvarvet travades efter 1.08,4 och Goop fick sedan dämpa till 1.11,7 vid varvspasseringen. Då hade övriga heller ingen chans att hota storfavoriten som gick undan till en säker försöksseger.
– Det fanns många alternativ att lösa loppet på. Det slutliga beslutet tog jag precis innan bilen släpptes. Han ville följa bilen och valde jag att inte lämna något åt slumpen, sade Björn Goop i vinnarcirkeln.
– Det blev en svettig förstasväng, men vi var med i främre träffen direkt, vilket var bra. Annars hade alla andra kört mot oss.

Segertiden skrevs till 1.10,2 för Readly Express som kändes finare än någonsin, enligt Goop. Nu kommer han till eftermiddagens final med gott om krafter kvar, menade kusken.
– Det är det viktigaste. Det är ingen idé att briljera i ett försök. 

Bakom Readly Express tog sig Makethemark vidare som tvåa. Petri Salmelas häst överraskade många genom att hålla upp innerspåret bakom bilen trots att startraketer som Disco Volante och Next Direction fanns på utsidan.
– Vi har hela tiden vetat att han kan öppna, men vi har satt frågetecken för om hans fina spurtkrut ska vara kvar då. Det har varit hans bästa vapen genom åren, men nu visade han att han både kunde öppna och avsluta, sade Salmela som nu ser fram emot finalen med tillförsikt.
– Jag vet inte om jag är tokig, men jag tror att han kan vara ännu bättre då.

Till final gick även Looking Superb och Next Direction som trea respektive fyra.
– Det blev väl rätt så bra, men det gick lite för sakta för att passa den här hästen. Sedan fick jag inte ur tussarna så det var nog lite krafter kvar i honom, sade Åke Svanstedt som körde Looking Superb.
– Spårlottningen kanske inte har så stor betydelse i och med att han inte är någon startraket, men jag kanske kan köra lite fortare från start i finalen.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.