Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Redo för engelska milen

Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild
Readly Express ska ut över kort distans på söndag. För första gången i karriären. Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild

På söndag är det dags. Då gör Readly Express debut över kort distans i Grand Criterium de Vitesse på den franska rivieran.
– Det kommer att passa perfekt, säger tränaren Timo Nurmos.

Publicerad:

Readly Express kommer närmast från segern i Prix de France för drygt tre veckor sedan. Därefter har han tränat på i Normandie och det till Timo Nurmos belåtenhet.
– Jag var där senast i söndags. Allt verkar bra och jag är nöjd med hur han tränar, säger Solvallatränaren och fortsätter:
– Jag åker tillbaka och kör ett lugnt jobb med honom på torsdag morgon och sedan åker han till Nice på fredag.

"Han kan öppna riktigt fort"

Två dagar senare väntar Frankrikes största sprinterlopp i Cagnes-sur-Mer. Grand Criterium de Vitesse körs över engelska milen och det blir alltså första gången som Readly Express provar den distans som han sedan ska avsluta karriären på i Elitloppet den sista söndagen i maj.
– Det blir spännande. Jag har sparat det medvetet. De större loppen som har vi siktat på tidigare har alla körts över lite längre distanser. Därför har jag inte velat starta honom på kort distans. Allt för att han ska hålla sig lugn och fin och inte stressa upp sig, säger Nurmos.

Men nu smäller det.
– Ja, och jag inte orolig. Tvärtom. Det kommer att passa perfekt. Han har visat att han kan öppna riktigt fort när man laddar med honom. Senast i Prix de France hade Bold Eagle, som är en av världens speedigaste hästar, inte en chans att ta sig förbi honom.

Skygglappar på nytt?

I nyss nämnda lopp testade Timo Nurmos ny växel på sin stjärna. Readly Express var utrustad med skygglappar för första gången och så kan det bli även på söndag.
– Jag hade provat det hemma och det fungerade jättefint även i det senaste loppet. Han kommer eventuellt att ha samma utrustning den här gången också.

Vad har du för förväntningar på söndagen?
– Först och främst hoppas jag att vi får ett bra spår. Sedan att hästen är frisk och fin. Då är det bara att njuta.

Hem till Sverige nästa vecka

Efter Grand Criterium de Vitesse återstår mindre än tre månader till Elitloppet. Hur den fortsatta matchningen ser ut har Timo Nurmos inte beslutat, men Readly Express ska ut och vässas på tävlingsbanan vid fler tillfällen under våren.
– Ett till tre lopp till blir det. Men inget är bestämt, varken vad gäller lopp eller vilken distans han ska ut över. Nu följer vi den plan vi hade – att han först skulle ut över lång distans i Prix d'Amérique, sedan över medeldistans i Prix de France och nu kort distans i Nice.

När kommer hästen hem till Sverige igen?
– Han åker från Nice till Normandie efter loppet. Sedan får han vila lite där innan han reser hem nästa onsdag. Då ska vi börja att förbereda honom på hemmaplan.
 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.