Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Regeringen saknar kunskap"

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Spelomsättningen i Norge har minskat med omkring åtta procent. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Norsk travsport har problem. På olika fronter. Spelomsättningen har minskat med cirka åtta procent i år. Orsaken är att totospelarna måste registreras, anser de flesta.

Publicerad:

Allt fler travspelare väljer att delta i de större potterna i Sverige. Vilket ger Norsk Rikstoto ett lågt netto. Spelet hos utländska spelbolag ökar.

Dessutom ligger totoavgiften kvar på 3,7 procent av bruttoomsättningen. En avgift som sporten hoppades skulle sänkas i budgetförslaget som presenterades förra veckan av regeringen.
– Det är beklagligt, särskilt som Kulturdepartementet beställde en utredning som blev klar i juni i år som säger att totoavgiften är direkt utvecklingshämmande för Norsk Rikstoto, säger NR:s vd Harald Dörum till Trav og Galopp-Nytt.

"Inte mycket pengar över till hästsporten"

Finansminister Siv Jensen (Framstegspartiet) har inte varit särskilt populär inom travsporten sedan hon lämnat totoavgiften oförändrad på 3,7 procent.
– Tyvärr saknar regeringen kunskap om hästsporten. Dessutom har hästsportens lobbyverksamhet misslyckats i sitt arbete i maktens korridorer. Med det höga skattetrycket blir det lite pengar över till hästsporten, säger Truls Pedersen, redaktör på norska Trav og Galopp-Nytt.

Norge spelar också alltmer till Sverige, i första hand till de stora streckspelen. Men av en spelad hundralapp i vinnarspel blir det inte mycket kvar till NR och hästsporten. 80 procent går tillbaka till spelarna.

"Hårt pressade av utländska bolag"

7,5 procent går till totomatombuden i Norge. 4-6 procent betalas till ATG i avgifter för att få arrangera spelet.
– Det är ju alldeles för många avdrag på vägen och det blir nästan inget över. Vi är också hårt pressade av utländska spelbolag som tar för sig allt mer i Norge. De annonserar väldigt aggressivt, utan att betala en krona tillbaka till travsporten, säger Truls Pedersen.

En utredning från 2015 visar att 60 procent av allt spel görs hos utländska spelbolag som saknar licens i Norge. Stortinget i Norge röstade i början av maj fram en ny och stramare lag för utländska spelbolag. Lagen hindrar spel med hjälp av blockering av deras hemsidor, via så kallad DNS-blockering.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.