Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Reijos ögonsten bättre än någonsin

Foto: Malin Albinsson/TR Bild
Reijo Liljendahl, Nadal Broline och Ulf Ohlsson efter segern i Algot Scotts minne på Åby. Foto: Malin Albinsson/TR Bild

Åtta år och bättre än någonsin – Reijo Liljendahsl ögonsten har rest mot toppen i motvind. Just nu är det vindstilla för Nadal Broline.
– Det ger mig en oerhört stor tillfredsställelse, säger tränaren.

Publicerad:

Efter en bländande årsdebut hade han förtjänat sin plats i Elitloppet. Väl där lyckades han ta sig till final och sedan sluta trea i finalen. På tre starter har Nadal Broline sprungit in över en miljon kronor. På lördag kan han dubbla det i Norrbottens Stora Pris.
– Det har börjat bra, säger Reijo Liljendahl försiktigt. Efter V7-finalerna på Solvalla i mellandagarna bestämde vi oss för att köra vinterträning och satsa på det här året. Sedan kom han i gång i Göteborg, där han var jättebra. Sedan var han minst lika bra i Elitloppet. Ja, formkurvan är rätt så fin för dagen och han tränar bra efter Solvalla.

Känslan är att det har varit något i vägen mest hela tiden innan. Vad har hänt?
– Han har inte varit tillräckligt hållbar för att träna så pass tufft som det krävs för att vara en topphäst. Nu har han stabiliserat sig i lederna och han tål mer. Man kanske kan tycka att man inte kan utvecklas som åttaåring, men dessbättre så verkar det så i det här fallet.

Resultatmässigt handlar det inte om något trendbrott. Nadal Broline har vunnit 20 av sina 42 lopp och sprungit in 4 721 415 miljoner kronor.
– Nadal har alltid varit en speciell häst. Han har i stort sett gått från noll till guld med väldigt få starter helt enkelt. Det är de tuffa loppen som utvecklar hästarna och under den här säsongen och delvis den förra så har han klarat av att ta det.

Och nu är han bättre än någonsin?
– Ja, det kan man väl säga när man ser elitloppsfinalen.

"En egen produkt"

Att han är en speciell häst har bidragit till att han har blivit just en speciell häst för Reijo Liljendahl.
– Det är klart att det är så. Han är en egen produkt helt enkelt. Sedan blir det ännu mer när det har varit lite utmaningar under resans gång. Med alla problem så får man också säga att man har haft en väldigt tålmodig hästägare i ryggen, som har väntat ut hästen helt enkelt. Det ger en extra krydda på den här tillvaron, att få fram en elitloppshäst som kan etablera sig bland de bästa hästarna ger en oerhört stor tillfredsställelse.

"Flera riktigt bra hästar"

På lördag väntar alltså nästa uppgift – Norrbottens Stora Pris i Boden. I vanlig ordning sitter Ulf Ohlsson i sulkyn.
– Jag hoppas att banunderlaget är så bra som det brukar vara. Balansen kommer vi att bestämma i morgon (torsdag) när jag känner på honom.

Borde en häst som Propulsion känna sig orolig från sitt bakspår?
– Det är ju inte bara Propulsion utan flera andra riktigt bra hästar med i loppet och som vanligt handlar det väl om vem som får det gynnsammaste loppet. Förhoppningsvis kan det bli vi.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.