Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Rena turen att danske derbyfinalisten blev till

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Peakadilly inför förra veckans derbykval på Jägersro. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

På söndag ska nyblivne 68-åringen Steen Juul köra Svenskt Travderby för andra gången. Dansken har kvalat in egentränade Peakadilly – en häst med en alldeles speciell historia.

Av: Carsten Bundgaard
Publicerad:

Måltvåan Aventador S.F. diskades för passgång i förra veckans sista uttagningslopp till Svenskt Travderby. I stället gick finalplatsen till Peakadilly och därmed ska Steen Juul nu göra sitt andra framträdande i svensk travsports blå band.
– Första gången var 2008. Då körde jag för Stig H Johansson, minns Steen Juul.
– Det var med Evidence Ås som vann kvalet och sedan var sexa i finalen.

Den här gången kör Juul egentränade Peakadilly, men vägen dit var inte spikrak. Det var faktiskt rena turen att Peakadilly överhuvudtaget föddes.

KG Bertmarks Hingstdepå hade köpt ett lopp på Charlottenlund för att marknadsföra sin avelshingst Mythical Lindy. Som betalning fick den danska derbybanan en betäckning med hingsten som sedan såldes på auktion.

Vinnaren av auktionen betalade dock aldrig. I stället såldes betäckningen till Peter Stenå på danska travförbundet och 2014 föddes sedan Peakadilly på dennes stuteri. Uppfödaren gläds nu åt en av sina största travframgångar.
– Finalplatsen i svenska Derbyt är det tredje största för mig som uppfödare. Den överträffas bara av derbyvinsten i Danmark med Bvlgari Peak och Peak Performances seger i Danskt Stoderby, säger Peter Stenå.

ANNONS

Ämnen i artikeln


  • Carsten Bundgaard

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.