Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Revansch för kusken – ny storskräll för tränaren

Foto: MARIA HOLMÈN/TR BILD
Marcus Lilius. Foto: MARIA HOLMÈN/TR BILD

Marcus Lilius, 21, kom till Solvalla med sargat självförtroende och ett V75-fiasko i färskt minne. Han åkte därifrån som en vinnare.
– Hela vardagen blir tung, säger segerkusken.

Publicerad:

Ondagens V86-omgång blev omöjlig för spelarna att reda ut och den stora anledningen till det var storskrällen Moolger (e. Scarlet Knight). Erik Svenssons sexåring hade mest krafter kvar från tredje invändigt och skrällde till 0.24 procent på V86-spelet till vinnaroddset 146 gånger pengarna.
Tränaren Erik Svensson slog därmed till med den näst största skrällen i spelformens historia, enligt Statistik-Jens på Twitter. Den största stod Svensson själv för tillsammans med Candy Hornline 31 januari förra året.
Den här gången var det Marcus Lilius som stod för styrningen.
– Det var jäkligt häftigt faktiskt. Jag hade verkligen inte en tanke på att vinna loppet, det fanns bara inte på kartan. Erik sa till mig att jag var tvungen att köra som att jag hade fältets sämsta häst och att om han tar pengar så är det som en seger, säger Lilius dagen efter.
– Jag såg 1300 från mål att det var många hästar som såg tröga ut och i sista sväng så tänkte jag ”vi kan nog bli trea ändå”. Det var först 50 kvar som jag insåg att vi kunde vinna.

För hästens del var det första segern sedan juli förra året. Samma gällde kusken, som hade gått segerlös sedan 17 juli då han vann med Melizza Girl på Bergsåker.
– Det hade gått så jävla trögt väldigt länge, det har varit knäckande. Man börjar tänka på det och efter att jag var tvåa med M.T.Master Don tidigare under kvällen så sa jag faktiskt till en i stallet att man aldrig får vinna lopp.

"Jäkligt hårt"

Enligt statistiken var det här också Lilius första två lopp för året. Den räknar nämligen inte med V75-loppet på Solvalla. Det som kusken helst vill glömma.
I KG Holgerssons Minneslopp haglade omstarterna och när loppet väl gick iväg hade Marcus Lilius och This Is Alex redan lämnat banan efter att hästen hade blivit alldeles för het.
– Det var också jäkligt hårt. Jag har kört V7 någon gång tidigare och man vill verkligen inte misslyckas. Efter det blev jag riktigt låg.
–  Jag hörde att Stefan Hultman hade sagt att jag nog var trött i armarna i ”lajven”, så det var skönt att få vinna nu istället.
Var du inte det då?
– Ha ha, lite kanske.
Det låter som att segern satt där den skulle.
– Ja, det var skönt att det gick vägen. Jag är inte den som vill gå ut och skryta, men någon gång måste man få vara nöjd också.
Hur har det varit efter segern?
– Det blev många grattis-sms och det var många kollegor som gratulerade mig. Örjan stod vid bankanten och gratulerade mig när jag åkte av i går. Nu kan man köra några lopp och vara nöjd ett tag.
– När man har dåligt självförtroende så kör man för passivt också. Jag har märkt själv ibland när man åker av banan och undrar vad man har hållit på med i loppet. Alla hamnar väl i den situationen någon gång.

Då blir han tränare

För dagen arbetar Lilius i Mattias Djuses stall.
– Jag gör lite av varje där. Dels har jag passhästar, men jag skor en hel del också och jag hjälper Mattias med det han behöver hjälp med i stort sett.
Hur ser du på framtiden?
– Jag har fått den frågan förut och jag har väl alltid velat bli tränare kanske. Men för att bli det så behöver jag nog köra in en miljon som kusk – för att skapa mig ett namn. Det är det enda sättet att synas på. Det hjälper inte att man har fina passhästar och så vidare. Så, ja, när jag kör in en miljon som kusk – då ska jag börja fundera på att bli tränare.

Gårdagens seger var värd 60 000 kronor och den var även Erik Svenssons första för året.
På saxbanan Jägersro visade Steen Juuls segerstaplare Victory Island upp sig när han trots bakspår kunde spurta till en säker seger över sprinterdistans. Han var också den enda som lyckades infria sitt favoritskap på V86.

Rätt V86-rad: 4–11–4–8–10–5–4–1
Utdelning
8 rätt: Jackpot
7 rätt: 16 033 kr
6 rätt: 920 kr

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.