Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Richter med stark duo: "Sparar barfotabalansen"

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Susanne Richter och Jorma Kontio. Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD

Susanne Richter jagar årets första V75-seger och ”glada Hudik” kan mycket väl leva upp till sitt namn.
​​​​​​​– Jag skulle säga att jag har två bra och likvärdiga chanser, säger Rommetränaren.

Publicerad:

Susanne Richter är Malmötjej från början, men flyttade till Grängesberg för kärleken 1992 och Rommetravet har hon varit troget sedan dess. Detsamma gäller hennes b-tränarlicens. Ett beslut hon egentligen aldrig behövt tänka över så många gånger.
– Visst, jag har fått förfrågningar om att ta in andras hästar, men jag gillar friheten med att äga mina egna hästar och kunna träna och matcha dem efter eget huvud, säger hon.

Det är några dagar innan V75 på Hagmyren och ”Sanna” laddar upp – med hästauktion i Milano. Den italienska travsporten har varit nere för räkning länge, men den italienska aveln håller fortfarande hög klass och kunderna är villiga att betala ett högt pris för de heta italienska mödernet. Solvallatränaren Reijo Liljendahl slog exempelvis det italienska auktionsrekordet förra året när han ropade in Admiral As för skyhöga 360 000 euro.
– De italienska fölstona håller hög klass och de lämnar många intressanta avkommor, men priserna är höga. Nästan för höga, berättar hon från auktionsplatsen.

Susanne Richter har kollat in några unghästar.
– Jag kollar nästan enbart efter hingstar. Ston har jag haft svårare att få in i mitt träningsupplägg och det är också med hingstar jag nått störst framgångar. Hingstarna går två och två hemma på gården och när det inte finns några ston i stallet har de lättare att koncentrera sig på det viktiga. Många kuskar brukar också plussa mig för hur snälla mina hästar är, säger hon.

På gång efter svacka

Susanne Richters stall har startat 33 gånger under året och noterat sex segrar. Ifjol tog hon fyra V75-segrar (tre med M.T.Joinville och en med Ural), men i år lyser fortfarande nollan.
– Vi tappade någon månad i vintras då flera av mina hästar var sänkta av infektioner, men jag tycker att vi kommit igång fint den senaste tiden.

M.T.Joinville (V75-5) är stallets flaggskepp, men Ural (V75-3) är kraftigt på väg uppåt i rankingen. Det finns även ett par ostartade unghästar som Susanne vill lyfta fram.
– Bland annat egenuppfödda Billie Holiday. Ja, jag vet, ett sto... Mamman Pittypat visade bra fart och än så länge vansläktas inte avkomman, säger hon.

Susanne Richter gjorde en liten Frankrikesatsning förra vintermeetinget och flyttade flera av sina hästar till träningsanläggningen Chamant, 40 minuters bilväg från Paris.
– Träningsförhållandena i Frankrike är kanon, men det italienska folket och deras familjära attityd är överlägset.
– Tyvärr drabbades några av mina hästar av en form av borrelia förra sommaren, som sedan bröt ut när hästarna transporterades ner till Frankrike.

Ural var en av dem som drabbades och starterna i Frankrike kan vi bara dra ett streck över. Jag kommer att testa i Frankrike i år igen, men Ural behöver dra in några hundra tusen till för att komma med i loppen, berättar hon.

"Hästen kvävde sig"

Ural startar över kort distans i klass I.
– Distansen spelar ingen roll, han går över allting. Det här är en riktig tävlingshäst som bara tar i mer ju mer de andra kuskarna tjoar och smackar på sina hästar runt omkring. Han glänser sällan i träningen, men i söndagens intervalljobb tillsammans med M.T.Joinville var en riktig plusvariant.

Ural har varit ute i V75-cirkusen tidigare utan att göra bort sig. På sex försök har han en seger, tre fjärdepris och en sjätteplats.
– Vid fjärdeplatsen i Sommartravets final var han nedsatt av borrelian och senast i Gävle pullade ledaren upp för mycket. Jorma fick ta i honom och hästen kvävde sig. Hade vi bara kommit ut i dödens någon gång under vägen så tror jag att han hade vunnit det där, säger hon.

I comebacken senast fick Ural bestämma i ledningen och höll sedan ifrån sig Lamino med säker marginal.
– Emilia ryckte tussarna, men det var mer en säkerhetsåtgärd.
– Han kan vara lite flegmatisk i ledningen, men så fort Lamino kom upp utvändigt längde han på steget och det var skönt att han fick en sådan enkel resa. Hästen går över samtliga distanser och är snabb iväg. Han kanske inte kommer till ledningen den här gången, men går lika bra bakifrån och tål en del grovjobb. Det blir inga ändringar och jag tycker att han ska vara med bland de tre främsta, säger Susanne Richter.

M.T.Joinville behöver ingen större presentation med sina tre segrar, fyra andrapris och tre tredjeplatser på V75.
– Hästens seger på Vincennes i slutet av förra året tillhör de största ögonblicken i min tränarkarriär och jag hoppas att vi kan testa honom där igen i vinter. Jag tycker att han var väldigt bra senast och utan den där dåliga ryggen i sista sväng hinner han förmodligen fram till seger, säger hon.

Hur känns hästen inför lördag?
– På tårna! M.T.Joinville gick jobb med Ural i söndags och var väldigt pigg. Hästen tål tuffa upplägg och läget är perfekt. Hästen har bara en off/onknapp och kan bli lite laddad bakom vingen, men borde sköta sig och komma iväg hyfsat, säger Susanne och fortsätter om balansen:
– Jag tycker inte att det är någon större skillnad med skor, men Jorma tycker det. Hovarna är i alla fall lite slitna så vi sparar barfotabalansen till finalen. Det norska huvudlaget sitter på för andra gången i rad och jag tycker att han ska kunna vara med bland de tre främsta, säger Susanne Richter.

Av dina två V75-hästar, vem tycker du har bäst segerchans?
– Jag skulle säga att jag två bra och likvärdiga chanser.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.